Vi firar Far på hans egen dag

on 4 november 2008

av Birgitta/Bi

I Sverige firar vi våra fäder den andra söndagen i november. Så den nionde november kan vi gratulera våra pappor runt om i landet. Men hur, när och varför startade det hela?

Seden att fira far växer fram
Trots att seden att fira far inte kom långt efter den att fira mor så har det varit betydligt svårare för den att få samma genomslagskraft. Liksom Mors dags firandet är firandet av far av amerikanskt ursprung.

I juni 1910 firades den första Fars dag i Spokane, staten Washington. initiativtagare var Mrs. Dodd som ville hylla sin far som ensam hade ansvarat för hennes och hennes fem syskons fostran efter det att hennes mor hade dött i barnsäng vid det sjätte barnets födelse. Det dröjde dock ända till slutet av 1960-talet innan det blev en nationell helgdag i USA.

Då gick det lättare här i Sverige
Seden att fira far kom till Norden 1931och firades då i juni månad. Redan 1949 bildade nordiska köpmän en kommitté med syftet att sprida seden. För att inte ligga för tätt på firande av mor så flyttades firandet till november månad istället. Firandet spreds via tidningar och skolorna. Genom åren har inställningen till firandet varit mer eller mindre positivt. Under 60-talet fick tex. skolbarnen extratimmar i teckning för att kunna tillverka gratulationskort i skolorna samtidigt som kritiken växte bland annat med tanke på dem som saknar barn eller föräldrar.

Men hur firar vi Far?
Idag är består det vanligaste firandet av frukost på sängen med kaffe och tårta, blommor och presenter. Skönsång (?) och troligen ett restaurangbesök.

Presenten då? Jo, det är riktigt, slipsen är fortfarande en storsäljare. Man räknar med att var annan far får en ny slips till Fars dag och favoritfärgen; åtminstone hos givaren, är blå eller röd och dessutom skall den helst vara randig. Men om far själv får välja så blir det helst whiskey, cd-skivor, böcker och sport- och fritidsgrejer.

Kommersialiseringen har idag blivit enorm både när det gäller Fars och Mors firande och affärerna slår på stort med reklam och lockpriser.

För våra händiga läsare...
...presenterar vi ett antal inlägg med inspirerade kort, layouter, alternativ tårta och presenttips. Titta nedan under "Skrotbokens länkar".

Lycka till med ert eget firande av Far.

Länkar för mer inspiration
Wikipedia.org om fars dag
Familjehögtider.se om farsdag
Nordiska museet.se om farsdag


Skrotbokens länkar
Blinga farsan av Lotta/maxell
Fristajlad fars dag - att hitta scrapskatter i vardagen av Emma/Scräpemma
Alternativ farsdagstårta av Birgitta/Bi

0 kommentarer: