Kattens dag

on 30 november 2008

av Tiggy

Första advent är här och med den följer Kattens dag. I detta inlägg kan du läsa mer om vad det innebär och hur du kan fira denna dag landet över. För visst är det väl en härlig idé, en dag enbart i kattens ära.

Första advent har så sakteligen smygit sig på oss. Detta firas i många av våra hem med tända ljus, glögg, pepparkakor & kanske även julgodis i massor. Hemmet pyntas och julstämningen börjar infinna sig i våra själar tillsammans med lite av julstressen att hinna med allt innan julen står för dörren.
Jag har alltid själv tyckt att jultiden är en tid av frid & eftertanke. Så märk till min förvåning när jag fick nys om att första advent firas varje år som Kattens dag runt om i Sverige när jag var nybliven kattägare för ett par år sedan.


Foto av Tiggy


Få ting i livet är skönare än att
hälsas välkommen hem av en katt.
/May Fee


Ett citat som antagligen många kattägare håller med om. Man har haft en jobbig dag, allting har gått emot en och man vill bara hem. Man hinner inte ens öppna dörren förrän man möts av en liten, storögd, pälsklädd varelse i vars ögon nyfikenheten och intelligensen strålar.

Kelandes mot ens ben och måhända med ett frågande mjau så står den där – katten. Helt plötsligt försvinner dagens irritationsmoment och man finner sig ståendes i hallen med ett fånigt leende samt med en spinnande liten katt vid ens sida. Oftast en men det händer även att alla tre kommer och hälsar en välkommen vilket bara gör det ännu mysigare.

Så varför firas kattens dag då?

Det hela började för över 20 år sedan som löst prat och startades av Sverak (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) för att höja kattens låga status i vårt land samt för att hylla katter oavsett rasbehörighet. Det tog ett tag innan man började med traditionen, närmare bestämt 1983.

Så småningom började även andra ta till sig firandet och numera så hyllar katthem, zooaffärer, försäkringsbolag & fodertillverkare Kattens dag.

Det är en dag för eftertanke och för att lite extra upplysa folk som kanske funderar på att skaffa katt om vad man bör tänka på för det är som vi många vet inte bara så enkelt som att katten sköter sig själv. Man hittar mycket info överallt om raser, hälsa, försäkringar & foder.

Det är också en stor dag för alla Sveriges djurskyddsorganisationer för att upplysa om kattens status och om hur många hemlösa katter som far illa därute. Över 100 000 katter räknar man med att det finns i vårt land utan hem. En hemsk siffra som vi borde kunna göra någonting åt om vi bara kan få bort den låga stämpeln som ett kattliv har för många.

Klicka dig vidare på dessa länkar för att hitta aktiviteter nära dig under Kattens dag 2008
Sverakanslutna klubbars aktiviteter under Kattens dag 2008
Royal Canin hjälper dig att hitta en djuraffär nära dig där det kommer pågå aktiviteter.


0 kommentarer: