av Emma L/ScräpEmma

I november är det dags att fira far igen, och om du ännu inte har prövat tillverka ett eget kort, eller en egen present, så kanske det är dags i år? Det kan hända att det kräver en tur till din närbutik, men troligtvis behöver du inte köpa en enda pryl till ditt alster, bara du tittar på saker och ting med lite andra ögon.

Att uppskatta det lilla
Många är de som, liksom jag, klippt och klistrat för att knåpa ihop någonting till fars dag. Ja, som barn, vill säga. Jag fick lära mig att det man gjort själv uppskattas mycket mer än köpta prylar, men jag tror inte jag riktigt höll med om det - då. Men nog tillverkade jag, till alla möjliga tilldragelser och högtider, och roligt var det!


"Ett fars dagskort, gjort av en EP-skiva, med lite akrylfärg, en figur utklippt från ett papper och en liten plastficka med en lapp (tag) i. Hur enkelt som helst! I fickan kan man sedan lägga hoprullade sedlar, biobiljetter, hockeybiljetter, eller...ja, ni förstår. Skriv en hälsning på lappen (tagen) och så är det klart!"
Kort av Emma/Scräpemma

Så kom en tid då jag, om jag överhuvudtaget firade någonting, köpte färdiga kort och presenter. Det var liksom så man gjorde. Detta slutade jag dock med, när jag snubblade över den fantastiska hobbyn scrapbooking, som går hand i hand med korttillverkning; cirkeln var sluten. De gamla idéerna fick nytt liv, och jag insåg att det nog stämmer, det där med att egentillverkade alster uppskattas på ett annat sätt. Och det bästa är, att man faktiskt inte behöver en massa specialmaterial, såsom stämplar, bokstäver och mönstrade papper. Visst, det är roligt att använda det också, men det är inte nödvändigt. Och definitivt inte alltid roligast.


"Själva kortet är oskarpt - jag har redigerat det så för att få en liten känsla av busighet i det" skriver Marie om sin layout. "Jag har dekorerat sidan med häftklamrar, tyll och burköppnare bl a. Den lilla kronan är urklippt från en godispåse och Bamsefiguren ur en tidning: den senare ska representera att vi tycker att vår pappa är "'lika snäll som han är stark'" Det busiga fotot förstärks med hjälp av en lekfull "ordnad oregelbundenhet" i placering och val av dekorationer."
Layout av Marie/Bitte71


Bilder på detaljer
Foton av Marie/Bitte71

Jag vill scrappa hela världen, lilla mamma...
Det är en tjusning att titta runt i hemmet, och se saker med andra ögon. Det finns dock en risk: du kan komma att vilja scrappa hela världen. Det är lugnt, vi börjar smått.

En bra start är att tänka igenom vad du vill ge till far. Vill du ge något som är du, som lyfter fram dig och påminner pappa om sin lilla tös/gosse och som också blir ett minne av hur du är just nu? Eller vill du, vilket nog är vanligare, tillverka något som representerar pappa själv?

Skissa gärna upp hur du tänker dig alstret, skriv ned stödord eller minnesanteckningar. Du kan även göra som jag brukar, vilket är att utgå från det foto jag tänkt scrappa, och börja fundera utifrån det. Är det inget foto som ska scrappas, så väljer du en bas direkt.

En bra sådan kan vara en bit kraftigare papper, cardstock (enfärgat scrapbookingpapper), lite wellpapp, en bit pizzakartong eller varför inte en gammal ep/lp-skiva? Kanske t.o.m. ett pingis- eller tennisracket för den sportintresserade pappan?


"Här har jag fristajlat lite till fars dag. Jag hittade det gamla kortet på min pappa och beslutade mig för att scrappa på en LP-skiva! Jag fick dessutom sabotera hans slips (kanske hans enda, men han använder aldrig slips) men han visste i alla fall inte vad jag skulle med den till.Detta är en rolig och lätt sak att scrappa till er pappa. Den kan ju faktiskt hängas upp på väggen och den är nog mycket uppskattad!"
Layout av Ronja/RonjaS

När du så hittat en bas för ditt alster, leta då rätt på lite dekorationer genom att ta en titt i smyckeskrin, syskrin, verktygslådor, skrivbordslådor, kökslådor, skåp och garderober. Hittade du ingenting? Titta en gång till!!!

För att hjälpa lite på traven: gillar far att fiska? Finns det kanske ett gammalt fiskedrag att undvara? En pensionerad slips kan dekorera en tavla eller en layout. Likaså en slipsnål, eller kanske en brosch. Gillar din far musik? Ett collage av bilder på hans favoritartist(er) uppskattas säkert, och limmar du fast det på en lp-skiva blir det extra läckert.

I pappershögar finns det otaliga scrapskatter: kvitton, biljetter, brev, barnteckningar och telefonklotter. Sedan kan det bli något av en sport att fånga skräp, såsom godispapper, förpackningar till bindor eller kanske burköppnare och flaskkapsyler, innan det når sophinken.

Möjligheterna är oändliga. Det gäller bara att öppna ögonen och ge saker och ting en annan roll.


"I år tänker jag ge pappa en tavla som visar på alla saker han gillar. Naturligtvis måste en slips vara med; både för att det är tradition, men också för att han gillar slipsar. Jag har suttit och funderat ut vilka saker han gillar mest och sen har jag hittat på olika saker som kan visa på det och monterat det i en tavelram. Min pappa gillar MIG, mamma, datorer (tangentbordsknappar), musik (cd med notskrivningsprogram), orglar (registerandrag), gamla bilar, slipsar och så förstås att sova, röka =(, äta och dricka gott och så är han GALEN i kaffe, så det fick bli en hel kanna (figurer jag gjort i Fimolera och en del av dockskåpets servis och inredning)."
Tavla av Sam/Sam


Bilder på detaljer
Tavla av Sam/Sam

Husfriden kan störas
Kom bara ihåg att vara försiktig i din iver att scrappa hus och hem. Välj inte en gammal raritet om du ska göra fars dagskort av en ep-skiva, och häfta inte fast favoritslipsen på din layout - då kommer din fars dagsöverraskning att få en helt motsatt effekt än den tänkta.

Kom även ihåg vem som äger vad, och fråga om lov. Själv ville jag en gång använda en av alla de vackra teckningar vår fyraåring förärat mig, men då hon vägrade låta mig scrappa den, så fick vi kompromissa: jag fotade teckningen, eftersom jag inte äger någon scanner, och sedan skrev jag ut den. Men nog kommer jag och barnen att fortsätta käbbla om huruvida den lilla plastödlan/kylskåpsmagneten/knappen tillhörde någon av dem, eller mammas scrapsaker....


"Till den här layouten ville jag bara använda cardstock (enfärgat scrappapper) som ren scrapprodukt. Till dekoration har jag använt en gammal slips, fastsatt med häftklamrar, ett omslag från en dambinda, med den passande texten "secure fit" samt några burköppnare. Ja, och så en öljett och en pappersklämma. Titeln "family ties" har jag gjort med piprensare, som jag sytt fast med lite garn. Jag leker lite med ord, eftersom tie ju även betyder just slips, på engelska. Jag är en som gillar att ta upp och matcha färger, och är fotot svartvitt försöker jag hålla färgen ganska lika, dekorationerna emellan. Det är på gott och ont - man kan ju faktiskt matcha sönder en layout."
Layout av Emma/Scräpemma


Bilder på detaljer
Layout av Emma/Scräpemma

Och, till sist: Lycka till i ditt letande efter scrapskatter!

Skrotbokens länkar
Vi firar far på hans egen dag av Bi
Blinga farsan av maxell
Alternativ farsdagstårta av Bi

1 kommentarer:

Miapuh sa...

läckert göra kort av en EP :)