av Birgitta/Bi och Sam

Redan har halva november månad passerat. Snön och kylan har kommit i norr och i söder viner de kalla höststormarna som värst. Det är nu man längtar inomhus för att sitta och kura skymning ensam eller tillsammans med vänner.

Idag tänke jag och Sam tipsa om ett enkelt sätt att ordna med lite extra värme till de egna eller gästernas frusna fötter. Vi gillar återbruk av olika slag och i detta fall skall vi använda oss av en gammal filt som har blivit över från tidigare projekt. Sam föreslog att vi skulle använda den för att göra några tofflor som kompisar kan ha när de hälsar på. Det brukar ofta finnas billiga Fleece-filtar att få tag på och en filt räcker till många tofflor så det blir en lönsam affär om du vill ägna dig åt detta pysseltips. Välkomna att ta del av vårt experiment.

Första steget är att ta fram en mall. Vi löste det på enklast möjliga vis genom att helt enkelt rita runt om foten.


Vi ritar runt foten och lägger till lite sömnsmån. Till tofflans ovandel la vi tyget ovanpå foten för att rita ut var sömmen skulle vara. Det går med papper också men det blir lite krångligare att få det snyggt då.
Foton av Birgitta/Bi

Efter att ha ritat ut mönstret på tyget så klipper vi ut delarna som behövs. Tänk på att spegelvända mallen för att få ut vänster respektive högersidiga delar. Till denna modell använde vi förutom fleecen ett starkt bomullstyg som vi använder till yttersula för att öka hållbarheten och minska halkrisken. För att göra tofflorna stadigare klipper vi också ut en sula av kartong, vi använde en ren pizzakartong. Vi använder oss av mallen men tar bort eventuell sömnsmån. Beroende på hur mjuk och bekväm tofflan skall vara att gå på så kan den behöva byggas upp med flera lager. Ett bra material för att ge lite mer värme och mjukare sula är att använda diskunderlägg i skumplast i ett eller flera lager. Tänk på att anpassa sömnsmån efter hur tjockt du bygger upp sulan.

Flera olika lager
De olika lagren blir då yttersula av slitstarkt tyg, ett eller flera lager kartong, ev. stoppning tex. diskunderlägg i ett eller fler lager och till sist innersulan av till exempel fleecetyg.

Vi använde bara yttertyg, ett lager kartong och innersulan av fleece till denna vilket är lite i tunnaste laget men det håller väl ett tag i alla fall.

Lägg ihop alltihop, börja underifrån och uppåt, överst passar du in den ovandel som du klippt ut i ett lager fleece. Nåla fast och prova passformen. Gör eventuellt justeringar. Öppna lite på nålningen fram vid tåspetsen så kan du ta ut kartongen medan du syr den första biten, det går lite lättare när inte kartongen är i. Dags att börja sy.


Börja med att sy en raksöm från ena sidans framkant - bakåt runt om hälen och en bit fram på andra sidans framkant. Nu kan du sätta in kartongskivan igen innan du syr den sista biten.
Foton av Birgitta/Bi


Sicksacka runt om hela tofflan, så nära sulan som möjligt och klipp bort ev. överskott. Sy den andra tofflan likadant.

Nu är det dags för försköningen av det hela. För att få en snyggare kant och ett stadigare avslut så syr vi runt hela tofflan med langettsöm.


Foton av Birgitta/Bi


Jag gjorde även en modell med bakkappa. Tillvägagångssättet är detsamma som i beskrivningen ovan, förutom själva tillägget av en bakkappa. Den provades också ut med tyget och ritades direkt. Här använde jag mig av filtens kanter så här fick jag langettsöm runt ovandelarna på köpet. Lite pilligare att få till passformen bra men efter lite nålande fram och tillbaka så löste det sig också.


Denna toffla är mer som en socka och saknar kartongsula. Den är behagligare att ha på sig uppkrupen i soffan framför TVn till exempel.
Foton av Birgitta/Bi


Ja, det var några exempel på vad man kan göra av en gammal överbliven filt. Det går naturligtvis bra att göra varma sockor av filten också men för vår del får det bli en annan gång. Som avslutning visar vi Sams förslag till dekoration av tofflorna. Det är ju i det här momentet du kan göra tofflorna personliga och få fullt utrymme för dina skapartalanger.


Sams förslag på pyntning. En leende Blomgubbe med fjärilsnäsa och en enkel med bollfrans.
Foton av Birgitta/Bi


Välkommen in för fler jultips, nya var dag ända till julafton. De som publicerats tidigare hittar du i bloggarkivet till höger.

0 kommentarer: