av Lena/LenaS och Evelina/Alien Bling

Denna helg är det allahelgonahelgen då tre olika delar uppmärksammas.

Alla helgons dag

Alla helgons dag infaller alltid på en lördag, mellan den 31 oktober och 6 november. Från början var den alltid den första november, vilket många länder fortfarande har men Sverige har sedan 1953 varit ”rörlig”.

Seden att fira helgon och martyrer uppkom tidigt inom den kristna kyrkan och ganska snart kom ett behov av att ha en samlingsdag för mindre betydande helgon som inte fått någon plats i kalendern och därför infördes ”alla helgons (övriga) dag” för dem. Inom de ortodoxa kyrkorna sker inte firandet på hösten utan första söndagen efter pingst.

En koppling till en mer allmän minnesdag över de döda uppstod också tidigt, detta har rötter från förkristna keltiska traditioner och övertogs senare av de kristna germanerna. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar vilket fortfarande lever kvar då vi tänder ljus och lyktor på våra anhörigas gravar. Inom den katolska kyrkan infördes på 1000-talet alla själars dag som infaller den 2 november då man ska minnas och hedra sina döda.

Kopplingen till Halloween

Dagen före alla helgons dag kallas alla helgons afton och i anglosaxiska länder firas denna dag som halloween - en förvrängning av det ursprungliga All Hallow´s Eve med barnupptåg av olika slag som sedan 1995 även spridigt sig i Sverige. Tanken bakom busandet är att helgonen går igen som vålnader och spöken. Detta stämmer ju inte överens med tanken bakom de kristnas Alla helgons dag då de goda ska hedras, inte skrämmas och spökas för. Så det är snarare folktron som slagit igenom i halloweenfirandet än den kristna tanken på helgon.

Halloween firas ursprungligen den 31 oktober men kopplingen till alla helgons dag har gjort detta datum lite osäkert och det förekommer på ganska många håll att man firar halloween på fredagen före alla helgons dag. Alla helgons dag är en lugn och stillsam dag för lite eftertanke och passar illa ihop med ”Trick or Treat ?” ( bus eller godis?). Det rekommenderas att man gör detta på Hallowen-dagen och inte på alla helgons dag då det av många uppfattas som en olämplig aktivitet just denna dag och kan framkalla konflikter mellan grannar som kanske inte uppskattar bus en sån dag.

Alla själars dag

Alla själars dag infinner sig på söndagen efter allhelgona och det är en dag då vi minns och hedrar våra döda. Det är också en dag då vi ger tanke till vår egen död och det som sker efter döden, men även en dag då vi ger funderar på våra liv. Hur vi vill leva våra liv.

En dag då vi ger eftertanke till både döden, livet och smärtan i livet.
Svenska kyrkan skriver att vi denna dag talar tydligt om det svåra, sjunger om det och ber för det. Vi döljer inte vår smärta utan vi uttrycker den.

Genom att hedra de döda då vi tänder ljus ger vi också uttryck för vår sorg och saknad, något som kan hjälpa oss att bearbeta det svåra och hjälpa oss gå vidare i livet.

Döden är det enda vi kan vara säkra på i livet och istället för att fundera för mycket på det borde vi ta till minnes ett talesätt - memento vivere; kom ihåg att leva.

Länkar
Svenska Kyrkan om allahelgonahelgen
Svenska Kyrkan om alla själars dag
Wikipedia om Alla Helgons dag


Skrotbokens länkar
En helg för att minnas av maxell Kommer efter söndag, dvs alla själars dag

2 kommentarer:

Bollebygdsbo sa...

Jag vill bara tacka för denna inspirerande sida.
Hoppas att det är OK att jag länkat till er med en banner hos mig.

ScräpEmma sa...

Visst är det okej!!! Det är bara roligt :) Blir glad å höra att du tycker det är en inspirerande blogg - dela gärna med dig av det du inspireras till, det vore roligt :)