av maxell

Använd ett genomskinligt ark till en lite annorlunda presentinslagning.

Det går att använda vad som helst som är genomskinligt. Jag valde att skriva ut ett digitalt scrappapper på overheadplast. Tänk på att allt som är vitt kommer inte med i utskriften - det blir helt enkelt genomskinligt.


Foton av maxell

Fäst overheadplasten kloss i kloss mot mallen. Använd flyttbar tejp. Det gör att det hela håller sig stabilt. Vi slipper att plasten glider när vi klipper. Klipp ut runt hela mallen. Följ ytterkanterna i mallen.


Foton av maxell

Alla streck som är kvar visar var vi ska vika plasten för att få en låda. Vik och pressa med falsben eller vad vi råkar ha nära till hands.


Foton av maxell

När vi vikt och pressat längs med alla kanter börjar asken att ta form. Lossa mallen från själva asken. Vi bör ha något som ser ut som ovanstående bilder.


Foton av maxell

Fäst dubbelhäftande tejp längs med kanterna på varje sida som ska sättas ihop för att bilda en ask. Det är viktigt att du sätter tejpen så nära kanten som det bara går. Jag provade med lim, men det fungerade inte lika bra som tejp och därför rekommenderar jag att vi använder tejp för att montera asken.

Vid monteringen underlättar det om du håller asken mot ett plant underlag på det sätt som ovanstående bild visar. Det gör att askens hörn blir "perfekta". Dra med fingret längs med insidan av asken för att tejpen ska få ordentligt fäste.


Foto av maxell

Locket har tre flikar för extra stabilitet. De två sidoflikarna sätts på insidan asken. Den främre kan vi välja att sätta på endera insidan eller utsidan av asken. Eventuellt kan vi behöva någon liten extra fästpunkt för locket så att det sitter ordentligt på plats.

Nu är asken klar.


Julklappsask av maxell

I asken har jag lagt en present inlindad i en bit vitt prasselpapper. Det fungerar även att använda silkespapper, mulberrypapper, tidningspapper, en servett, cellofan, tyg eller motsvarande.

Vi kan välja att dekorera asken. Här valde jag att dekorera ovansidan med en utskriven cirkelformad julhälsning. Eftersom den är fäst med distanskuddar fungerar cirkeln som ett handtag för att öppna asken. Utöver det valde jag en sparsam dekorering eftersom jag ville att det skulle gå att se igenom en så stor yta som möjligt.

Det går även att göra varianter av denna presentask.


Julklappsask och julgransdekoration av maxell

Ett exempel är att ta bort locket från mallen. Istället tillverkar vi ett separat lock av någorlunda styvt papper som sedan träs på asken. Tänk på att detta lock bör vara cirka 1 mm större än själva asken för att det ska passa.

Det går även att fästa fast det genomskinliga locket runt om samtidigt som vi fäster en tråd eller ett band i ena hörnet. Resultatet blir en kvadratisk julgransdekoration.

Blir du inspirerad att skapa din egen genomskinliga julklappsinslagning? Visa gärna upp ditt alster i Skrotbokens galleri.

Credits till Shabby Princess för allt digitalt material som använts i detta blogginlägg.

Skrotbokens länkar
Mall till en liten presentask av maxell

0 kommentarer: