av maxell

Den sjätte november infaller Gustav Adolfs dag. Vi på Skrotboken har valt att uppmärksamma detta genom att skapa kring vår hemstad/hemby. Alla använder något genomskinligt inslag i det vi skapar. Vi visar också på en egen variant av Gurra As bakelse - Skrotboksbakelsen.

Denne gamle svenske kung hade stor betydelse för Sveriges utveckling på 1600-talet. Idag uppmärksammas han på sin dödsdag (dimman i Lützen 1632).

De flesta känner säkert till att Gurra II A har en egen bakelse, Gustavadolfsbakelsen, men det är inte den som gör honom känd.

Gustav II Adolf drömde om Sverige som en stormakt. I denna vision ingick grundläggande av många av våra svenska städer. Gustav II A står idag staty på många av våra torg.

Genomskinliga bakgrunder
Clearalbum kommer i många olika varianter från olika tillverkare. Lena har valt en traditionell albumform för att skapa ett album kring sitt älskade Örebro. Albumet är fyllt med viktiga inslag från Örebros stadsbild. För varje sida anar vi lite vad som komma skall när vi vänder blad i albumet. Det är en härlig effekt som kommer med clearalbum.


Jag har en stor kärlek till min stad, mitt älskade Örebro. Kanske man lär sig att se sitt hemma på ett annat sätt när man varit borta ett tag, i elva år bodde jag i en liten håla i Värmland och när jag kom tillbaka hit till Örebro för tolv år sedan kände jag att jag kommit hem igen.

Örebro är min plats på jorden. Jag älskar att bara gå runt och titta på min vackra stad, alla vackra och även de inte så vackra byggnaderna och det var detta som fick mig att skapa detta album om min stad.

Min son gillade bilderna till albumet, han passerar dessa byggnaderna nästan varje dag när han cyklar till skolan utan att tänka så mycket på dem men med kamerans hjälp stannar man upp och ser på ett lite annorlunda sätt.

Clearalbum av LenaS


Clearalbum med inslag från Örebros stadsbild
Foton av LenaS

För den som inte vill göra ett helt album finns möjligheten att använda någon form av overlay som bakgrundspapper. maxell visar här på en enklare och billigare variant i form av vanlig overheadplast, Den genomskinliga bakgrunden möjliggör härliga effekter för hennes layout om staden där Gustav A pryder sin plats på Stora torget. Det handlar om staden som det i mer än en bemärkelse slår lågor om - Drakstaden Sundsvall.


Sundsvall eller, som vi själva uttalar det, Sönsvall är drakstaden. Draken är hämtad från en takdekoration som pryder ett av de stenhus vilka byggdes upp efter den stora branden 1888. Draken är en relativt ny symbol, men det har alltid funnits stora drakar i och kring Sundsvall.

Det var i Sundsvall som träpartonerna blomstrade. Sundsvall är en relativt stor industristad där pappers- och massaindustrin domineras av den stora draken SCA. Strax utanför Sundsvall ligger även ett av de få aluminium smältverk som finns i Sverige och det krävs en het drake för att smälta aluminium. Staden ligger i en dalgång och vaktas därför av två stora drakar i form av det södra och det norra berget. Sveriges första Casino ligger i Sundsvall och den draken kan mycket väl bränna den som inte är på sin vakt. Sundsvall är även hemmavist för ett antal av våra stora statliga myndighetsdrakar. Här ligger bland annat Bolagsverket, Riksförsäkringsverket och den centrala studiestödsnämnden.

På senare tid har många av de företag och organisationer som verkar i Sundsvall bidragit till att staden prytts med ett stort antal målade temadrakar. Stadens gator är fyllda av dessa färgglada drakar som inbjuder såväl barn som vuxna till lek och bus.

Med hjälp av en overheadplast, en reklambroschyr för Sundsvall, en utskriven titel och några drakar har jag äntligen scrappat tre av alla de färgglada härliga foton som vi har från våra stadsbesök.

Layout av maxell

Scräpemma visar på ytterligare en budgetvariant för den som vill scrappa större än vad en A4 någonsin kan bli. Hon använder skyddsplasten som satt över en datorskärm som stomme för sin layout om hennes "hemstad" Överkalix. Denna layout får oss även att tänka efter. Alla städer och orter försöker framhäva sig själva som den bästaste platsen på jordens yta, men verkligheten säger ibland tyvärr något annat... det finns delar av Sverige där solen inte riktigt lyser lika starkt...


Det här är layouten om min "hemstad". Jag skar ut en bit i 12"x12" storlek från plasten som skyddade rutan till den datorskärm vi köpte i somras. Den har jag utgått ifrån, och det är den som nu utgör cikeln i LOn. Om cirkeln är världen, midnattssolen, eller bara en cirkel, ja...det är upp till betraktaren.

Fotot är från i somras, jag tog det kl 01 på natten, i början av juni någon gång. Tyvärr var det en mulen kväll, så det är inte direkt midnattssol. Men det är ljust.

Jag trivs i min hemkommun, men den - liksom så många andra små samhällen - blöder. Det finns inte mycket till framtid här, och förr eller senare kanske flyttlasset måste gå, även för oss. Tyvärr. Det började på 60talet, då folk var tvungna att ge sig av, för att få jobb. Ofta motvilligt. Därav titeln "du fria?", från vår nationalsång.

När jag funderade kring layouten kom jag att tänka på en slogan, jag minns inte varifrån, som man läste och hörde då man var yngre, om att hela Sverige ska leva. Alla vill inte bo söderut, och alla vill inte bo i en stad. Jag behöver ju inte säga vad dagens arbetsmarknadspolitik fortsätter att göra med samhällen som det jag lever och bor i.

Halva Sverige dör.

Layout av Scräpemma

Genomskinliga dekorationer
Det finns ett enormt utbud av genomskinliga dekorationer. Skulle du mot förmodan inte hitta det du söker kan du med fördel tillverka dina egna dekorationer. Här ger vi inspiration med några olika varianter av genomskinliga dekorationer.

Evelina använder sig av genomskinliga blommor, blingstenar/halvpärlor och en overlay på sin layout om Sveriges närmste stad - parkstaden Enköping.


Min hemstad Enköping - sveriges närmaste stad - parkstaden. Jag valde foton som tagits i någon av Enköpings parker. Ett är på mig, ett är på en kompis och ett är på naturen.

Clear-elementen är overlayen på fotot i mitten och blommorna som jag klippt ut. Även raindrops passade!

Texten är utstansad i gul foam som en rejäl färgklick och för att matcha loggan.

Layout av Evelina


Genomskinliga närbilder.
Foton av Evelina

Vatten är förhoppningsvis så klart att vi kan se igenom det... Henrietta har valt att låta punchinella och crystal glaze representera vattnet och det genomskinliga på sitt kort om kustpärlan Karlskrona."KARLSKRONA för dig som gillar vatten" - det är slogan för denna klassiska sommarstad. Det finns vatten och bad bara 5 minuters promenad från stadens centrum.
Havet och vattnet är mitt bidrag till clear. Havet i form av punchinella som kompletteras av duttar med crystal glaze lite överallt. :)

Kort av Henrietta

Carola har använt övervägande genomskinliga dekorationer på sin layout om det kära Svappavaara. Vi hittar färdiga overlays från Hambly, genomskinliga knappar, genomskinliga stickersbokstäver, genomskinlig tejp och genomskinliga journalingrutor.


Jag är uppväxt större delen av mitt liv i en liten by sydost om Kiruna, nämligen Svappavaara. Så självklart måste man ju scrappa om ens hemby.

Idag bor det nog inte ens 300 människor där. Så alla känner alla mer eller mindre. Men det är ändå gemytligt och så vackert med skogen runtomkring. De flesta jobbar på LKAB, som är Svappavaaras drivande företag. Utan LKAB hade nog inte byn levt kvar.

Jag hoppas på att kunna flytta tillbaka dit en vacker dag.

Layout av Carola
Foto av Johan Stålnacke Pesonen


Genomskinligt som går att äta
En Gustav Adolfsbakelse har vissa genomskinliga inslag i form av en tunn glasyr på toppen. Bi har låtit sig inspireras av detta och skapat en egen variant - Skrotboksbakelsen.

Gelé eller genomskinlig glasyr är tacksamma inslag för matlagning och bakverk som i stort sett alltid är en fröjd för ögat. Visst läskas det i munnen? Själv blir jag även mycket inspirerad att laga och skapa av det jag råkar ha hemma. :)


Jag har använt cheesecake och hallonfromage som stomme för denna Skrotboksbakelse.

Överst ligger en gelé gjord på näringsdryck - det var det enda som fanns hemma med hyfsat rätt färg. Gelén pryds sedan av chokladdekorationer och dekorationspärlor (socker).

Skrotboksbakelse av Bi


Var det någon som noterade att det är en hel del blåa och gula inslag i ovanstående alster om och kring Sveriges städer/byar? Du behöver självklart inte skapa med flaggans färger, men låt gärna något genomskinligt vara med på ditt alster om din hemstad/by. Glöm inte att ladda upp vad du skapar i Skrotbokens galleri.

Glöm inte heller att unna dig något gott ikväll.

2 kommentarer:

Bollebygdsbo sa...

Jag får nästan gåshud när jag tittar in här hos er. *ler*

Inläggen är jättebra!

Bollebygdsbo sa...

Hej - igen. *ler*
Jag vill bara meddela att det finns ett meddelande på min blogg som berör er underbara blogg.

Ni hittar det här

Hälsar Ingela i Bollebygd