Vissa firar varje dag och många gör det ofta. Vi talar naturligtvis om världskortmakardagen eller World Card Making Day som den heter på ett annat språk. Skrotboken firar detta genom en kortvecka och fyra utmaningar. Två av dem handlar om att med hjälp av en vänlig gest hjälpa någon som för tillfälligt har det svårt.

Världskortmakardagen eller, som det heter på ett mer internationellt språk, World Card Making Day (WCMD) är dagen för alla kortmakare runt om i hela världen. Dagen är till för att fira kreativiteten med handgjorda kort samt de personliga relationer som korten skapar mellan olika människor. Dagen firas varje år den första söndagen i oktober som en officiell kickoff till julkortstillverkningen. Julen är utan konkurrens den populäraste tiden för att skapa och ge varandra handgjorda hälsningar. Några har redan börjat sin julkortsverkstad och alla andra får nu en officiell påminnelse om att börja i tid. :)


Det är idag!

Kortmakare och blivande kortmakare, utbildare för korttillverkning och korttekniker, press och media samt tillverkare och försäljare av kortmaterial - alla bjuds in till att sammanstråla för att fira världskortmakardagen. Några ordna tävlingar eller utmaningar med eller utan priser. Några delar med sig av sin kreativitet och inspirerar därmed andra. Några passar på att skapa extra många kort idag. Kanske är det också några som skapar sina första kort dagen till ära. Världskortmakardagen handlar om att skapa kontakter och hitta resurser som inspirerar, uppmuntrar och stöttar till korttillverkning.

Skrotboken kommer i en veckas tid, mellan den 3e oktober och den 11e oktober 2009, att publicera ett antal inlägg om och kring korttillverkning - en kortvecka. Det kommer att bli en blandning av inspiration, tips, trix, tekniker och vägledningar (engelska: tutorials) för såväl nybörjare som de mer erfarna. Genom denna temavecka delar vi med oss och inspirerar. Vi ger också tre utmaningar i anslutning till denna kortvecka och uppmanar alla att visa omtanke för sina medmänniskor samt först inspireras och sedan dela med sig av sin inspiration.

Första utmaningen - Gör ett kort
Eftersom dagen handlar om korttillverkning går den första utmaningen ut på att
göra ett kort - minst ett kort
Du väljer själv vilken sorts kort du vill göra. Lämna in ditt eller dina kort
senast fredag den 9e oktober
genom att e-posta det till "skrotboken(snabel-a)gmail.com" märkt "WCMD 2009 - Kort" eller genom att kommentera detta inlägg med en fungerande direktlänk till ditt kort. Söndag den 11e oktober kan du se om ditt kort kommer med i den kortkavalkad som vi vill avsluta vårt kortvecka med.

Om du är kortmakare är detta en enkel utmaning. Om du helst bara scrappar layouter är detta ett bra tillfälle för att passa på att göra ett kort av till exempel spillbitarna från din senaste layout. Om du aldrig gjort ett kort förut vill vi gärna se dig försöka göra ditt första kort för vi garanterar att det kommer att bli bra. Om du kikat på till exempel en viss teknik eller kortvikning som du skulle vilja prova är det här tillfället att ta tag i det hela. Kort sagt - gör ett kort! :)

Andra utmaningen - Inspireras och dela med dig
Skrotbokens kortvecka kommer att innehålla en del inspiration och även vägledningar som vi delar med oss för att inspirera andra. Vår andra utmaning går ut på att
inspireras av något av våra inlägg under kortveckan (3e-11e oktober) för att skapa något och sedan dela med sig av sin egen tolkning för att fortsätta inspirationen
Våra inlägg är inspirerade av korttillverkning, men flera av dem går att använda även för till exempel layouter eller alter. Sug i dig inspiration och skapa något eget av det hela. Du har till
fredag den 16e oktober
på dig att skapa. Lämna en kommentar till det inlägg som du inspirerats av med en fungerande direktlänk till din tolkning eller e-posta till "skrotboken(snabel-a)gmail.com" märkt "WCMD 2009 - Inspiration". Söndagen den 18e oktober kan du sedan se om din tolkning kommer med i vår summering av kortveckan.

Tredje utmaningen - Vi bryr oss
Världskortmakardagen infaller i början av oktober. Under oktober är ett annat tema också aktuellt - ett rosa tema. Vi vet att det är flera som är direkt eller indirekt berörda av bröstcancern. Att leva med cancer - endera själv eller som anhörig eller vän - är aldrig lätt. Tråkigt nog är denna sjukdom vanlig i Sverige och är en av alla de motgångar vi kan drabbas av i livet.


Ett aktuellt tema under oktober

Vi upplever alla motgångar i olika grad. En sak har vi gemensamt och det är att vi alla uppskattar när någon bryr sig. Att skicka ett kort är ett enkelt sätt att förgylla tillvaron för någon som för tillfället har det svårt eller motigt. Skrotboken utmanar därför alla att bry sig om varandra genom att göra två saker.

Först utmanar vi alla att
skicka in och nominera en person som du tycker behöver muntras upp av någon anledning
E-posta din nominering (namn, e-post, hemadress och motivering) till "skrotboken(snabel-a)gmail.com" märkt "WCMD 2009 - Nominering"
senast lördag den 11e oktober.
Vi utmanar även alla att
skicka in och anmäla intresse att bidra med minst ett kort till någon som behöver muntras upp
Om du vill hjälpa till att förgylla någons tillvaro genom att bidra med minst ett kort e-postar du till "skrotboken(snabel-a)gmail.com" märkt "WCMD 2009- Jag gör gärna ett kort"
senast lördag den 11e oktober.
Vi kommer sedan att samordna att några personer kommer att få kort på posten under resterande delen av oktober månad. Vi hoppas på god respons vad gäller både nomineringar och kortdeltagande. Det är stort att bry sig om varandra och denna chans vill väl ingen missa?

Skrotbokens inlägg under kortveckan
Här uppdaterar vi med information och länkar till Skrotbokens inlägg under kortveckan.

- Flip Flop kort - Hur gör man? av Bi - En vägledning till att skapa ett kort av spillbitar
- Kanelbullens dag 2009 - Del 1: Vi bakar av Bi - Recept, tips och råd för bullbaket
- Kanelbullens dag 2009 - del 2: Vi skapar av maxell -Freebies, kortinspiration och kuriosa om kanelbullar
- Hålkort med leksaker av maxell - Inspiration i form av kort med hål där någon leksak används
- Tips för att göra hål i hålkort av maxell
- Går det att använda höstlöv på det vi skapar? av maxell
- Stjärnkort - Hur gör man? av Bi - en vägledning (engelska: tutorial) över hur ett stjärnkort tillverkas
- Split Negative Stamping med hjälp av varm embossing av Bi och maxell
- Varm embossing - Resist med tuschpennor av maxell
- Varm embossing - Embossingpenna av Bi och maxell
- Varm embossing - Dubbel embossing och Överembossing av maxell
- Varm embossing - Crackled Glass Technique av Bi
- Never Ending Card - maximal yta på litet utrymme av Bi
- Gör egna små bokstavslappar av maxell
- Spinner Card - en snurrig historia av Bi


Externa länkar
Officiell hemsida för World Card Making Day - på engelska
Cancerfondens hemsida


Skrotbokens övriga länkar
- Rosa Bandet av LenaS och maxell - Skrotbokens information om Rosa Bandet - publicerad 20e oktober 2008
- Skapat med Rosa Bandet av LenaS och maxell - Vårt skapande som är inspirerat av Rosa Bandet - publicerad 20e oktober 2008

0 kommentarer: