av Birgitta/Bi

Nu är det högsäsong för julkort. Över hela landet arbetas det nu för fullt med att färdigställa alla de julkort som kreeras för privat eller kommersiellt bruk.

För visst är det väl något alldeles speciellt med ett egendesignat julkort. Runt omkring i stugorna sprids glädjen både för givare och mottagare. Vi brukar ställa upp de flesta julkorten vi får på en egen hylla så de syns ordentligt men det kommer också ett och annat brev eller kort som är svåra att ställa på hyllan. Till den posten skall vi idag visa hur enkelt det är att göra en egen kort/postförvaring.

Du behöver ett tyg, en blompinne eller liknande, ett band/snöre till upphängningen, ev. tejp och material till dekoration.

Börja med att ta fram ett ganska stadigt tyg. Förvaringsfickan kan få väldigt olika karaktär beroende på vad du använder för material.

Mät upp en rektangel efter de mått som passar för dina behov. Jag har använt måtten bredd: 32 cm och höjd: 52 cm. Klipp ut rektangeln.

Vik in en kant 1-2 cm djup (sömsmån) på det som skall vara fickans ovankant samt vik ner en kant på ca 6 cm i andra änden som skall bli kanalen för pinnen. Båda viks från framsidan ner mot baksidan.

Vik rektangeln så att en ficka bildas. Se vikningarna på bilden nedan.


Vikningarna skall göras enl detta foto.
Julpostförvaring av Birgitta

Jag har valt att tejpa mina "fållar" med dubbelhäftande tejp (Biltemas) av ren lättja men det ger samtidigt lite extra stadga vilket inte är så dumt. Det går naturligtvis lika bra att sy dessa fållar. Om du tejpar och vill använda dig av sidokanter som repats upp, så som jag gjort på mina exempel så tänk på att inte tejpa ända ut mot kanten. Glöm inte lämna ordentligt med utrymme för blompinnen i den övre kanalen.

Nåla kortsidorna, efter att du vikt tyget till en lagom djup ficka. Man kan vilja ha olika mycket tyg ovanför själva fickan beroende på om där skall stå någon text eller inte. Börja med att nåla, sy inte sidosömmen än det kan vara bra att kunna öppna igen för att fästa dekorationerna.

Nu är det fritt fram för skapande. Den barnvänliga varianten är gjord med filtdekorationer och min scrapade variant efter en titt i scrapgömmorna. Tänk på att inte lämna några vassa kanter på insidan av fickan. Mina brads t ex fäster jag i blommorna som i sin tur har fästs med lim/glue dots/distanskuddar och/eller liknande.


Mina två modeller.
Den vänstra har gjorts med filtdekorationer där vi har använt pepparkaksformar som mall. Jag tejpade först dubbelhäftande tejp (Biltemas) på filttyget vilket gjorde det lättare att rita av pepparkaksformarna och klippa ut figurerna. Den har också målats med glitterlim.

Den högra fick traditionella scrapblommor som huvuddekoration. Texten har broderats på en bit filt. Jag klippte ut fiten med mönstersax och hackade lite i kanterna. Både ytan och kanterna chalkades innan jag broderade.

Julpostförvaring av Birgitta

När du vet att dekorationen "fungerar" så monterar du det som eventuellt behöver monteras innan du syr sidosömmarna. Kom ihåg att lämna öppet för blompinnen.
Alt. 1. Dolda sidosömmar. Vänd ut och in och sy sidosömmen från avigan. Ca 1 cm sömsmån. Sy raksöm och sicksacka kanterna. Vänd och pressa ut sömmarna.

Alt. 2 Synliga sömmar och ev. repad kant. Sy sömmen från rätsidan ca. 1,2 cm in med tät,smal sicksack. Repa upp trådarna i sidan fram till sicksack kanten.

Dekorera vidare tills du känner dig helt nöjd!


Detaljbild
Julpostförvaring av Birgitta

Trä till sist in blompinnen i kanalen, kapa pinnen om det behövs. Fäst ett band runt pinnen så det går att hänga upp förvaringsfickan.

Nu är det bara att vänta på att få fylla den med trevliga små försändelser. Den scrappade varianten kanske längtar efter scrapgodis från någon swap till exempel.
Lycka till med ditt skapande och är det så att du blir inspirerad att prova idén så vill vi gärna få se just ditt resultat.

0 kommentarer: