av maxell

Det finns ett fantastiskt utbud av stämplar på marknaden. Men... varför inte prova att göra din egen helt personliga stämpel? Här visar vi hur du med lite redskap, en sudd och en stor portion tålamod kan göra din egen stämpel.

Idéen till att göra egna stämplar av suddgummi fick jag när jag kom i kontakt med scrapbooking för första gången. Det här var senvåren 2004 och scrapbooking var inte så stort i Sverige. Det fanns just inga butiker som saluförde scrapgrejer och min webläsare tog mig oftast till den andra sidan Atlanten. Där fanns det massa grejer. En otroligt massa grejer. Jag fastnade direkt för alla dessa härliga alster där typsnitt blandades i en vacker komposition. Jag insåg att jag skulle aldrig ha råd att investera i alla dessa stämplar som gjorde bokstäver. Jag funderade en liten stund och sedan satte jag mig och skar ut två hela alfabet ur suddgummin!

Sedan har jag glömt av denna teknik... tills någon nämnde att kan vi inte visa hur man gör sina egna stämplar? Då dök suddstämplarna upp i min skalle och vi började skapa. :)

I det här inlägget visar jag hur du kan göra din egen stämpel av en sudd. Motivet är ett relativt enkelt och användbart sådant, nämligen en vass scalloped bård med hål. På baksidan av samma suddgummi gjorde jag en rund variant...


Börja med att plocka fram redskap. Första bilden visar vad vi behöver för att tillverka den här stämpeln. Vi behöver en skärmatta (eller ett papper för att samla upp allt suddskräp), en skalpell, en penna (för att rita motivet) och en triangellinjal (för att få ett regelbundet mönster). Det är enklare att arbeta i vita suddgummin eftersom de är mjukare än till exempel traditionella gröna skolsuddgummin.

Vi mäter ut hur djupa spetsar som får plats över längden på suddgummit. Den andra bilden visar att jag redan skissat upp varje spets. Placera linjalen efter skissen och fyll i linjerna. Nedersta bilden visar att den sista spetsen får exakt plats.

Foton av maxell



Sedan tar vi fram skalpellen och börjar skära. Det är viktigt att använda en skalpell eftersom den ger bättre manöverytrymme och du kan relativt lätt fixa till eventuella ojämnheter. Äger du träsnidningsverktyg är de mycket användbara eftersom du då kan gröpa fram ditt motiv.

Den översta bilden visar att först skär vi efter det motiv vi ritat upp. Mellersta bilden visar att vi skär från den andra sidan för att vi till slut - som den nedersta bilden visar - kan lufta ut den bit som vi inte vill ha kvar. När vi skär krävs en del känsla för hur pass djupt och långt in vi kan skära i sudden. Denna känsla kommer efter att vi skurit några stämplar. :) Ibland kan motivet bli ojämt och vid behov kan vi använda skalpellen för att justera. Detta gäller speciellt vid rundade former och detaljer. Ett annat tips för runda former är att snurra/vrida sudden istället för skalpellen då det ger bättre precision.

Foton av maxell



För att skapa hålen tar vi fram en hålgörare (min är en del av min öljettsättare). Använd en linjal för att få hålen rakt placerade. Placera hålgöraren i mitten av spetsen och tryck till. Ordentligt. Snurra gärna på hålgöraren. Det här är ett smidigt sätt för att gröpa ut små runda cirklar utan att egentligen gröpa ur. Trycket gör nämligen att sudden trycks ihop och du får tillräckligt djupa hål för att det ska bli runda hål när vi stämplar. Prova gärna att stämpla och vid behov trycker vi djupare med hålgöraren.

Den nedre bilden visar hur den färdiga stämpeln ser ut.

Foton av maxell

Nu är det "bara" att använda stämpeln.


Här har jag stämplat en bård med hjälp av min egentillverkade suddstämpel. Jag använde en linjal för att placera stämpeln rakt över hela kortets längd. Om vi använder rikligt med stämpelfärg kommer inte kanterna eller skarvarna att synas. Ett annat alternativ är självklart att använda ett större suddgummi. :)

På det här kortet valde jag att klippa efter stämpelkanten. Jag ser även en användning av stämpeln som en direktstämplad bård på olika alster.

Kort av maxell

Prova att göra din egen stämpel. Vi är nyfikna på fler suddstämplar såväl som användning av dem. Vi vill gärna visa upp fler suddstämplar och alster i bloggen. Ladda upp dina alster i Skrotbokens galleri. Har du du problem med att ladda upp, skicka e-post till skrotboken(snabel-a)gmail.com.

Skrotbokens länkar
Stämplat med egen suddstämpel av maxell

0 kommentarer: