av maxell

Praliner och choklad i allmänhet hör definitivt till julen. Hemma hos oss äter vi inte alls mycket godis, men ibland är det gott att nästan frossa i godsaker. I dagens julklappsstuga presenteras ett antal recept på godis som säkerligen bidrar till det eviga nyårslöftet - att motionera mera. :)

När jag och grabben flyttade in i ett hus mitt ute i ingenstans bestämde jag mig för att agera husmor emellanåt. Detta kulminerar oftast kring jul då vi ordentligt stökar omkring i köket. För ett par år sedan satsade vi på småkakor och det blev, som sig bör, minst sju sorter. I år har vi istället satsat på hemlagat godis eller - som det heter i våra trakter - hemlagad "karra".


Dukat med julgodis
Foto av maxell


Choklad är en stående ingrediens i alla recepten. För visst är det väl så att choklad är ett "måste" kring jul? Tänk på att i alla recept kan mörk blockchoklad bytas ut mot annan mörk choklad. Ibland kan det också passa med ljusare choklad. Våga laborera och variera efter eget tycke och smak. En till synes misslyckad godissmet kan oftast räddas och förr eller senare slinker den ner i magen. ;) I det här inlägget presenterar jag såväl misstag som kan ske som lösningar till dessa eventuella problem eller tips om hur de kan undvikas.

Ett annat allmänt gott råd är att satsa på en tjockbottnad kastrull. Det beror helt enkelt på att en tjock botten är bättre på att behålla och också fördela värmen.

För den som är mycket godissugen och vill göra dubbel sats är det bättre att göra två kok än att dubblera ingredienserna.

Planera lite innan du öppnar godisfabriken. Håll koll på väderleksrapporten och passa på att öppna när kvicksilvret kryper ner under nollstecket. Då har du nämligen ett enormt kylskåp utomhus som du kan använda för att såväl kyla ner som att förvara ditt godis.

Knäck
Först ut är en klassiker - knäck. Jag är för det första inte alls förtjust i knäck och för det andra har jag aldrig lagat knäck. Därför överlät jag med glädje ansvaret för knäcken till mina ömma moder.

Hon kokade knäcken i en ny mikrovågsugn och efter ett par incidenter med för liten skål alternativt för mycket ingredienser fick knäcksmeten delas upp och kokas i omgångar. Eftersom den första kokningen kokade över är vårt reslut är en stark karamellisering. Vår knäck är därför egentligen dajm och det gör att även jag tycker om den. :) Om du är osäker på hur stark effekt din microvågsugn har, om skålen är tillräckligt hög eller om du helt enkelt är rädd för att knäcken ska koka över bör du dela upp smeten i två delar.


Dajmknäck
Foto av maxell


För cirka 50 stycken behövs
1 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
(25 gram hackad mandel)

Blanda alla ingredienserna i en skål med höga kanter som du kan använda i mikrovågsugnen.

Kör i 8 minuter på högsta effekt. Vakta kokningen så att du undviker att smeten kokar över.

Fyll smeten i knäckformar. Ta en tesked eller två till hjälp. Låt svalna och stelna.

Förvara gärna knäcken i en lufttät ask.

För att variera knäcken kan cirka 25 gram hackad mandel blandas i smeten innan den hälls i formarna. Några andra tips på smaksättning kan hämtas nästa recept.

Fugde
Min egna absoluta favorit på hemkokat godis är fudge. För ett par år sedan hittade jag ett lämpligt recept i en gammal receptbroschyr från 1980-talet. Jag kände på en gång att receptet skulle passa med mintsmak och därför droppade jag i pepparmyntsolja i min första sats fudge. Jag tog nog hela 10-12 droppar, men antalet droppar kan varieras efter eget tycke och smak. För den som inte gillar mintsmak har jag lagt in några andra förslag på smaksättning av chokladfudgen. För den som är mycket förtjust i chokladsmak behövs ingen ytterligare smaksättning.

Jag har kokat fudge många gånger och ingen gång är egentligen den andra lik. Smeten har olika konsistens även om jag använder i stort sett samma ingredienser och proportioner. Tanken är att fudge ska skäras i kvadrater och ibland går det. Vid andra tillfällen blir smeten lös. Det kan bero på vad du använder för att smaksätta eftersom varje ingrediens påverkar den slutliga konsistensen. Det är dock aldrig något problem om smeten känns för lös. Du kan alltid rulla bollar som du sedan rullar i kakao (jag föredrar kakao till mintsmaken) och/eller florsocker.

Istället för marshmallows använder jag numera julskum av något hårdare och kompaktare variant. Jag använder mig oftast av den variant av julskum som är vit och rosa och som kommer i en plastpåse utformad som en julstrumpa. Minst 30 stycken kvadratiska skumbitar behövs till en sats fudge.

Det är viktigt att förvara fudge kallt i kylskåp och ta fram godis direkt före servering. Om fudge förvaras för varmt smälter den och alla får mycket klibbiga fingrar. Denna avslöjande effekt på godistjuvar kan i och för sig minskas genom att om fudgen är formad som bollar och rullad i kakao eller florsocker.


Fudge
Överst: Bollar rullade i kakao respektive florsocker
Underst: Skurna rutor

Foton av maxell


Till cirka 40-50 stycken behövs
4 dl socker
2 dl vispgrädde
100 gram smör
25 stora marshmallows eller cirka 30 stycken kvadratiska julskumsbitar (se ovan)
200 gram mörk blockchoklad

Eventuell smaksättning
4-10 droppar pepparmyntsolja eller
finrivet skal av 2-3 limefrukter eller
rivet skal av 1 apelsin eller
1 urskrapad vaniljstång eller
1-2 teskedar kryddor av lämplig sort (till exempel pepparkakskryddor, malen ingefära eller kanel) eller
1-2 matskedar rom eller likör (lägg gärna till ett par bitar marshmallows om du väljer denna smaksättning)

Klipp alla marshmallows i mindre bitar. Blanda de klippta bitarna med socker, grädde och smör i en tjockbottnad kastrull.

Koka under omrörning tills alla marshmallows smält. Det tar cirka 10 minuter.

Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i mindre bitar innan den tillsätts. Låt chokladen smälta under tiden du rör om i kastrullen.

Tillsätt eventuellt smaksättning och rör om så att den fördelas i hela smeten.

Klä en rektangulär form som har mått på cirka 35 gånger 23 centimeter med bakplåtspapper. Häll i smeten.

Låt stå kallt för att svalna och stelna.

Om smeten stelnar bra
Lyft upp hela bakplåtspappret och skär i rutor.

Om smeten inte stelnar "perfekt"
Sikta kakao (och/eller florsocker) över en tallrik. Rulla bollar av smeten och rulla bollarna i kakaon allt eftersom. Tänk på att arbeta någorlunda fort eftersom fudge fort blir klibbig - väldigt klibbig - i rumstemperatur och av kroppsvärmen.

Förvara fudge i en lufttät ask kallt i kylskåp.

Receptet är en modifierad variant (tillägg av smaksättning) av ett recept publicerat i "Prova något nytt till julens helger" - en receptcroshyr från 1980-talet utgiven av Mejerierna.

Smarrig chokladkola
Kola är inget som jag kommer överrens med. I år har jag dock lärt mig att det krävs tålamod och kärlek för att lyckas med kola. Första kokningen stelnade aldrig eftersom den enligt originalreceptet saknade en viktig ingrediens och det hela kokade exakt den tid som receptet angav. Med oväntad hjälp fick vi till kolan. Det visade sig nämligen att jag är väl bekant med en person som har stor erfarenhet av att koka kola. Samma kolasmet med tillsats av en halv matsked ättika, långkok på mycket svag värme och med kärlek från denna person gav den perfekta kolan.


Den godaste chokladkolan i byn
Foto av maxell


För cirka 50-75 stycken behövs
100 gram smör
1/2 dl kakao
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
3 msk honung
2 tsk vaniljsocker
1/2-1 msk ättika

Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Rör om medan det kokar upp. Täk på att inte röra för kraftigt.

Koka på svag värme utan lock. Små bubblor ska synas under kokningen. Koka minst 35 minuter - gärna minst en timme. Tänk på att smeten bör inte bli varmare än 125 grader Celsius.

Smeten är klar när den håller kulprovet (se nedan).

Häll upp smeten på en plåt täckt av bakplåtspapper. Forma till en tunn och rektangulär platta. Eventuellt kan rutor markeras med en kniv innan kolan stelnat. Ställ kallt för att svalna och stelna.

Skär i rutor. Vira eventuellt in varje kola i smörpapper eller motsvarande.

Förvara gärna kolan i en lufttät ask.

Inspiration till eventuell extra smaksättning utöver chokladsmaken kan hämtas från ovanstående recept för fudge.

Receptet är en modifierad variant (tillägg av ättika och kommentar kring koktiden) av ett recept publicerat i "lokalaktuellt" - den lokala gratistidningen - nr 10 2008.

Nötblandning med chokladsmak
Choklad och nötter är en klassiker. Jag hittade ett recept med de ingredienserna och bestämde mig för att prova. Denna smet fick koka länge och mot slutet började den separera sig. Mitt råd är att vara mycket vaksam på värmen och kanske använda en termometer. Slutresultatet bör likna någonting mellan nötkola och nötfudge. Något segt och med små hårdare bitar i sig. Konsistensen spelar egentligen ingen roll eftersom det är huvudsaken att smeten stelnar tillräckligt mycket för att hålla ihop.


Knapriga mumsbitar eller nötblandning med chokladsmak
Foto av maxell


För cirka 50 stycken behövs
100 gram smör
3 dl vispgrädde
1/2 krm salt
3 dl socker
125 gram blockchoklad, ljus eller mörk
3 dl hackade hasselnötter

Lägg smör och häll hälften av grädden i en vid tjockbottnad kastrull. Värm tills smöret smält.

Rör ner salt, socker och resten av grädden. Koka upp.

Tillsätt chokladen. Rör om tills den smält. Koka utan lock. Rör om då och då. Smeten är klar när den håller för kulprovet (se nedan).

Ta kastrullen från värmen. Tillsätt nötterna.

Häll smeten på en plåt täckt av bakplåtspapper. Forma till en rektangulär form. Ställt kallt för att svalna och stelna.

Skär i rutor. Förvara i en lufttät ask kallt i kylskåp.

Receptet är hämtat från "En riktigt god jul" - en receptfolder från 80-talet utgiven av Arla

Romtryfflar
Jag är inget förtjust i riktiga tryfflar helt enkelt för att de är för mastiga. Det här är ett alternativt recept på tryfflar för den som vill ha en vuxen variant av julgodis.


Romtryfflar i choklad
Foto av maxell


För cirka 30 stycken mindre eller 15 stora behövs
125g mörk blockchoklad
en liten klick smör
2-3 msk rom
50 gram riven kokos
100 gram kaksmulor
4 msk florsocker

Eventuell garnering
florsocker och/eller kakao eller
50-75 gram mörk choklad och en klick smör och 1-2 tsk vatten

Bryt chokladen i bitar och lägg den i en kastrull eller skål tillsammans med en klick smör. Värm under omrörning i vattenbad tills chokladen och smöret har smält och blandats.

Lyft från värmen. Blanda i rom.

Rör sedan ner riven kokos, kaksmulor och florsocker. Rör tills allt är väl blandat. Olika kaksmulor har olika absorptionsförmåga och om smeten känns för torr tillsätter du lite till rom.

Rulla smeten till små bollar och lägg dem på bakplåtspapper. Ställ kallt tills bollarna är fasta.

Garnering 1
Sila florsocker över en tallrik och sila kakao över en annan. Rulla hälften av tryfflarna i florsocker och den andra hälften i kakao. Lägg varje tryffel i kolaformar eller mindre bakformar/knäckformar.

Garnering 2
Smält choklad och smör i vattenbad tills allt är blandat. För att chokladblandningen ska bli mer lättarbetad rör du i lite vatten. Doppa och rulla varje tryffel i chokladen. Lyft upp med en gaffel och lägg på ett bakplåtspapper för att stelna.

Förvara de färdiga tryfflarna i en lufttät ask kallt i kylskåp.

Kulprov
Ett kulprov innebär att du droppar lite av smeten i en behållare med kallt - mycket kallt - vatten.
Om smeten kan formas till en mjuk kola klarar smeten mjukt kulprov.
Blir kulan hård klarar smeten ett hårt kulprov.

För många recept kan du själv välja vilket av kulproven du föredrar.

Ett alternativt sätt för att prova smeten är att doppa en tesked i smeten och lägga den för att svalna. Sedan provsmakar du det som sitter på skeden och känner vilken konsistens som den färdiga smeten kommer att anta. Detta är en bra metod att ta till när den sockerbaserade smeten tenderar att lösas upp av vattnet. Metoden kräver dock mer träning och en viss känsla för godiskokande. Det beror på att det tar mycket lång tid för en godissmet att svala och därför kommer den färdiga kolan sannolikt att vara något hårdare än det du provsmakar. Efter ett antal kok kommer känslan för när smeten är klar.

Överraska någon
Tänk på att hemlagad godis är en bra och fin present.


Godis att ge bort
Foto av maxell


Godis kan förpackas i, till exempel, en vacker påse, en egentillverkad och dekorerad godisstrut eller en ask. Tips på "askar" med mallar hittar du om du följer Skrotbokens länkar som presenteras sist i inlägget.

Vad kokar du för godis till jul? Skicka ett e-brev med recept och gärna även bild till skrotboken(snabel-a)gmail.com märkt med "Godisfabriken".

Skrotbokens länkar
En genomskinlig presentask av maxell
Vik och dekorera en jultetra av LenaS

7 kommentarer:

Anonym sa...

Okej, ett inlägg med recept misslyckat julgodis. Tack? eller nåt?

Anonym sa...

MUMS!

maxell sa...

Visst är det väl så att det hände saker på vägen, men det är en del av tjusningen. Hemlagat måste inte vara perfekt och om du som inte vågar stå för din kommentar hade läst vad jag skrivit hade du sett att det fungerar ändå. Ibland blir det, i mitt tyckte, till och med bättre än de originalrecept som återges. :)

Själv tog det mig flera år innan jag vågade mig på att ens prova att koka mitt eget godis. Jag lär så länge jag lever och det är väl inte så knepigt om det råkar koka lite för hett när jag har en liten son som behöver min omedelbara hjälp med vad det nu kan vara. Det är liksom inte hela världen om det inte blir så perfekt och tillrättalagt som det ser ut på en del bilder av hemlagat godis. Det viktiga är att våga prova, ha kul på vägen och sedan kommer belöningen på köpet.

NinaH sa...

Läckert experimenterande! Mums!
Härligt skapande överhuvudtaget här på er blog! Kuuuul!

Anonym sa...

Oj, oj, så många användbara recept.
Tack!

Anonym sa...

Jag vågar stå för mina kommentarer, råkade dock klicka i fel ruta, kanske lika lätt hänt som att bränna knäcken?

Jag kan fortfarande inte se poängen i ett mastodontinlägg med recept på misslyckat julgodis (recept som dessutom går att hitta i vilken kokbok som helst). Varför inte publicera recept som funkar istället?

maxell sa...

Recepten som återges här är mycket riktigt hämtade "från vilken kokbok som helst". De modifieringar som gjorts är att tex lägga till smaksättningar av olika slag och ättika i kolareceptet. Det ska vanligen vara ättika i recept för kola eftersom ättiksyran hjälper till i reaktionen för att få kolan att stelna när den kallnar.

För den som själv vill prova att laga godis går det utmärkt att bara läsa recepten. Allt som står runt omkring är mina personliga reflektioner och erfarenheter. Vill du inte läsa dem är det upp till dig. Att kommentera och ifrågasätta dessa texter är du också välkommen att göra, men samtidigt. Vad tjänar det till? Ska jag tolka det som ett påhopp på mig som person eller finns det något annat mer substantiellt bakom?