av maxell

Julgranen är en ursvensk symbol för julen. Här visar vi en kortvikning för att skapa ett julgranskort.


Två dekorerade julgranskort
Julgranskort av maxell

Vi utgår från ett vanligt A4. Detta delas på mitten rakt över den längre sidan och sedan tas 6 centimeter bort på höjden. Det går att välja andra format - tänk dock på att alla justeringar kan leda till att vikningen inte blir så platt och bra som om vi följer denna mall (ja, jag provade en annan storlek innan jag fick till denna... ).


Pappret viks rakt över som den första bilden visar. Sedan skär vi ut 3 gånger 3 centimeter från vardera hörnet på den öppna sidan.

Enklast görs detta med hjälp av en skärmaskin, men det går lika bra att mäta, rita och sedan klippa med sax.

Foton av maxellGranen börjar ta form. Foten är på plats efter att de två kvadraterna (3 gånger 3 centimeter) har skurits eller klippts bort.
Foton av maxellNu är det dags för vikning. Vik upp pappret och placera en linjal diagonalt så som den första bilden visar. Vik längs med linjalen enligt den andra bilden. Gör likadant på en andra diagonalen. Resultatet blir som den sista bilden visar.

Notera att det går utmärkt att använda bigningsblad till skärmaskin eller bigningsblad i allmänhet här. Jag valde att visa på en enklare variant som fungerar.

Foton av maxell


För att vika ihop granen börjar vi med den ena sidan. Notera att den invikta kanten går kant i kant med motstående diagonal. Gör likadant med den andra sidan. Bilderna ger ledtrådar, men enklast är att prova att vika ihop och se hur det hänger ihop.
Foton av maxellNär vi har de två första invikningarna på plats (kant i kant) återstår ytterligare en vikning. Vi viker över den sista delen och resultatet är en granstomme.
Foton av maxell

Kortet är klart att dekorera. För inspiration - se de två översta fotona i detta blogginlägg.

Bandet som sitter runt kortet hjälper till att hålla ihop kortet. Fäst det med dubbelhäftade tejp, glue dots eller motsvarande på baksidan kortet.


Knuten måste öppnas av mottagaren för att avslöja innehållet.
Julgranskort av maxell

Väljer du att göra ett eget julgranskort, visa gärna upp resultatet i Skrotbokens galleri. Vi kommer att hämta bilder för publicering här i bloggen.

1 kommentarer:

Arvet sa...

Vilken häftig vikning! Ett kort som rymmer mycket text om man vill men som inte ser naket ut om man bara vill skriva en kort hälsning.
Tack för idén - detta ska testas!