av Birgitta/Bi

Nu är det äntligen dags att få njuta av allt vi har pysslat, städat och donat med under de senaste månaderna eller är det dags för sista minuten panik? Klappar som måste fixas i racerfart?

Visst kan det hända att vi står där och smått desperata undrar vad vi ska hitta på till den extra jul-gästen som kommer om en timme. Hur kunde NN glömma att berätta att h*n skulle ta med sig en vän. Eller farmor som helst bara vill ha en lott för det är kul att se om man kan vinna någonting och så vidare.

Snabba lösningar som presentkort, biobiljetter, blomstercheckar är perfekta att ta till och är oftast välkommna dessutom, men vi drar oss kanske för att ge bort dem då det gärna ser lite tråkigt ut.

Lägg en liten extra stund på emballaget till lotten, biljetten eller vad det nu är så blir presenten ännu mer uppskattad. Bäst av allt, det fungerar året om.

Gåvoförpackningar av cellofanpåsar
Nedan visar jag prov på ett par varianter där jag använt mig av cellofanpåsar.

Material:
Cellofanpåsar i valfri storlek. Mina är 9x20 cm.
Mönsterpapper eller cardstock
Dekorationer, band osv.
Lim eller genomskinlig dubbelhäftande tejp


Materialet på plats. Mönsterpappret är skuret i 2 st bitar med samma bredd som påsen men ytterligare ca. 5 cm längre, detta behövs för att kunna fästa ihop "påsen" sedan.

Om du vill ha ett "fönster" på kuvertet så måste det klippas/skäras ur innan monteringen. Tänk också på att dekorationer som skall monteras igenom pappret måste göras nu. Eventuella öljetter kan också behöva sättas i nu.

Här ser vi hur påsen sitter fast mellan de båda papprena.

"Presentkort"/Foto av Bi


Dags för montering.
Om du vill ha kanterna chalkade så gör det först.

Sätt tejp/lim direkt på påsens ytterkanter, passa in påsen på bakstycket och tryck fast. OBS! Lämna ca. 0,5 - 1 cm i nederkanten för att papprena skall kunna fästa ordentligt i varandra innan cellofanpåsen börjar.
Limma/tejpa fast framsidan över bakstycket och cellofanpåsen.

Dekorera efter önskemål.
Här finns det verkligen möjlighet att leka loss ordentligt beoende på vem som är mottagare av "Presentkortet".


Mina två förslag.
Ett kort med fönster som skall få rymma det smycke som ligger halvvägs ner i förpackningen. Blingstenar, blommor och nätet från insidan av en cykelhjälm får pryda detta kort. Lite glitterlim hade varit perfekt runt fönstret om jag hade haft lim i rätt färg. ;

Ett kort utan möjlighet att tjuvkika, vilket kanske passar bra för biljetter mm.

"Presentkort"/Foto av Birgitta/Bi


Dessa kuvert/påsar/Presentkort kan användas på många olika sätt. Det går tex bra att fylla dem med godis till en gottegris eller med kakor av hembakat snitt och med receptet fastsatt på baksidan osv osv.

Lycka till med ditt eget skapande, om det nu blir idag på julafton eller en annan dag. Som vanligt vill vi gärna att du delar med dig av dina alster.

0 kommentarer: