Vi bjuder in till Nyårsmiddag

on 29 december 2008

av Birgitta/Bi

Juldagarna är överstökade och vi ser fram emot nästa stora helg. Nyår! Gäster på ingång, men vad ska vi äta?

Vi vill hjälpa till med ett menyförslag som kan passa bra att servera både till det mindre och det något större sällskapet. Här tänker vi oss familjefesten med drop-in redan under eftermiddagen och en middag kring 18-tiden.
En hel del av middagen kan förberedas i god tid vilket underlättar för värden/värdinnan på själva festdagen. Recepten kommer att presenteras idag och imorgon.

Lite att plocka med efter hand som gästerna droppar in:
Tunnbrödsticks med örter
Olika grönsaker i bitar
Dippa med variation

Meny
Löjromstoast
Fläskfilé a la Kjelle med Hasselbackspotatis och grön sallad
Frusen cheesecake med bär

Nattlig spis
Paj med Fetaost, Ruccola och oliver

Efter denna måltid hoppas vi att ni kan se det nya året an med tillförsikt.

Recept på Tunnbrödsticks med örter.
Du behöver mjukt tunnbröd, örter, flingsalt, god matolja.


Lägg ut tunnbrödet på bakpappersklädd plåt.
Ringla och pensla ut lite god matolja över tunnbröden.
Strössla med kryddor tex. timjan, pizzakrydda, andra örtkombinationer som Arrabiata med vitlök samt strö över lite flingsalt.
Sporra; eller skär, bröden i remsor.

Tunnbrödsticks/Foto av Birgitta/Bi

Grädda i 200 graders ugn i 5-7 minuter. Håll ögonen på ugnen så de inte blir brända. (Fotografera alltså inte annan mat under tiden!)
Låt dem ligga kvar på plåten en stund och svalna. När de torkat kan du förvara dem torrt, i en burk, minst till nästa dag.
En liten varning dock - de brukar ha en strykande åtgång!

Serveringsförslag
Grönsaksstavar av tex. morot, paprika, gurka
Minibuketter av blomkål och broccoli
Dippor av olika slag tex. Guacamole, Sweetchili, Bluecheese, Sourcream-onion osv.

Ta ev. hjälp av barnen med att skära och dela grönsakerna, det finns få saker som gläder åtminstonde de mindre barnen så mycket som att få vara delaktiga i matlagningen. Det man själv varit med och förberett är dessutom godare att äta.
I princip alla grönsakerna kan förberedas dagen innan och förvaras i täta påsar i kylen. Övriga som tex. gurka, kan beredas tidigare under dagen.

Till dipporna kan man om man så önskar använda vanliga färdiga dippa-påsar eller så inventerar du helt enkelt kryddskåp och experimenterar. En bra grund till samtliga är gräddfil. Dipporna mår bara bra av att stå till sig så de bör förberedas dagen innan.


Drop-in tilltugg står framdukat
Tunnbrödsticks/Foto av Birgitta/Bi

Vi går direkt över till huvudrätten Fläskfilé a la Kjelle
Ingredienser:
Fläskfilé i bit (beräkna 120-150 gram/person)
Salt och peppar
Räkor
Sparris gärna färsk grön eller vit men det går också bra med konserverade
Bearnaisesås egen eller i burk från kyldisken (rätten får inte riktigt lika fin yta om du använder pulver men det fungerar smakmässigt)

Mycket av huvudrätten kan förberedas redan dagen innan.

Skala räkorna
Skölj och bryt sparrisen i mindre bitar
Finputsa, krydda och bryn den hela fläskfilén runt om

Förberedelse/Foto av Birgitta/Bi

Fläskfilén behöver inte bli genomstekt nu, då blir den torr under gratineringen. Det räcker att ytan blir brynt nu. Förvara allt väl förpackat i kylen över natt. Vänta gärna med sparrisen till festdagen så den inte torkar.
På festdagen tar du fram och tempererar filén, skivar och lägger den i en ugnsfast form, strör över de skalade räkorna och sparrisbitarna, använder du färsk sparris kan den eventuellt behöva ett kort uppkok så den mjuknar något utan att förlora sin spänst.


Filén i väntan på såstäcke
Foto av Birgitta/Bi

Dags att hälla över bearnaisesåsen. Gratineras i ugnen i 225 grader i ca. 10 minuter eller tills den fått fin färg. Om du har plats kan du passa på att ställa in formen mot slutet av gräddningen av Hasselbackspotatisen.


Klar för servering
Foto av Birgitta/Bi

Älskade Hasselbackspotatis
Ingredienser för 4 personer:
12 potatisar av fast sort
25 gram smör
salt
1 msk finsiktat ströbröd

Skala potatisen, skiva i ett par mm tjocka skivor men så att potatisen håller ihop i botten. Lägg gärna potatisen i en slev så går det snabbt och lätt, se bild.
Lägg potatisen i ugnsform och klicka smöret över. Baka potatisen i ca. 20 minuter i 225 grader varm ugn. Ta ut potatisen och salta samt strö över ströbrödet. Fortsätt baka potatisen i ungefär 15 minuter till. Ös gärna med det smälta smöret då och då.


Det är lätt att skiva potatisen om den ligger i en slev.
Färdigbakad

Foto av Birgitta/Bi

Imorgon presenterar vi övriga recept som ingår i menyn ovan.

2 kommentarer:

Morfen sa...

Här blev man omedelbart hungrig. ;)
Idag kom den fina dekovinsten hem till mig. Tusen tack!!

bloggtipsarna sa...

Här fanns mkt gott! Vi tipsar om recepten i vår sammanställning över nyårsmat.

http://bloggtipsarna.blogg.se/2008/december/nyarsmiddag.html