Lucia - Ljusets drottning

on 13 december 2008

av Birgitta/Bi

Ute är mörk och kallt, inne i husen lyser nu överallt, de tända ljusen. Nu kommer någon där, jag vet nog vem hon är. Sankta Lucia, Sankta Lucia.

Ja, nu är hon här Sakta Lucia och det är klart att vi vill ta tillfället i akt och visa upp några alster med och omkring Luciafirande här. Utgångspunkt för vårt skapande har varit Lucia och som tema valde vi att använda något som inget Luciatåg klarar sig utan, nämligen glitter. Nu har det väl i och för sig inte blivit något vanligt Luciaglitter (jag kunde inte hitta mitt) men nog kan vi få det att glittra ändå.

Vi börjar med att titta på stjärngossen som Evelina har gjort. Undrar vad han kan ha i tankarna? Är det möjligen drömmar om framtida paket som gör att det glittrar runt omkring honom?


Jag ville att det skulle få en viss vykortskänsla över sig så jag skar till kortet till ungefär rätt proportioner och stämplade en journalingruta för adressen. Adressen hittade jag när jag googlade efter Tomtens adress, jag förmodar att han vill ha lite privatliv och låter Tomteboda vara mellanhand.

Frimärket är ett klistermärke och motivet har jag ritat upp och färglagt med akvarellpennor. Varför Staffan vill skicka en hälsning till Tomten vet jag inte riktigt, det står väl på baksidan.

Luciakort av Alien Bling

Nu har jag inte hållit på med scrapbooking så länge men av det lilla jag har sett så upplever jag att glitter blir allt vanligare att använda både på kort och layouter. Inte minst som extra "krydda" på de blommor som används. Glittereffekter kan uppnås på många sätt och här kommer vi att få möta några av dem.
På kortet ovan har Evelina använt sig av glitterpenna på stjärnorna och som en ram har hon använt röd stickles.

Nu vänder vi blcken mot själva Luciafirandet och tittar på Lena S layout.


Ja, hur många mindre bra foton på luciafiranden har man inte skaffat sig genom åren med fyra barn men de känns ändå viktiga att scrappa och få med i deras album. Här hade jag inga närbilder på Moa men valde att sätta en ring runt henne för att man i framtiden ska veta vart hon var. Glitter i mängder ska det väl vara på alla juliga LOer och här fick både bokstäver, swirlen och ringen runt Moa vara glittriga.
Layout av Lena S


Lena har använt sig av färdiga glittriga thickers men swirlen är en chipboard som hon målat med guld och sen badat i glitterlim. Lena kommer att dela med sig av metoden i ett annat inlägg. En piprensare i guldmetall får också vara med.

Visst är det väl härligt vad man kan leka med glitter för att förstärka intrycket och framhäva detaljer som i swirlen eller för att peka på en viktig detalj som ringen runt Moa eller pilen på min layout.

Jag har valt att göra en dubbel layout med några av våra Luciafoton fram till idag. Sin första Lucia firade Sam när hon var cirka 8 veckor gammal tillsammans med de andra barnen på öppna verksamheten. Jag fick sy en Luciakrona som hon skulle kunna använda. På bilden är barnen inte så väldigt nöjda på oss föräldrar och vårt tilltag - därav titeln "All vår början..."


På mina layouter visar jag Sams Luciafirande från då till nu. Ett par bilder lyckades jag inte lokalisera tex. den när Sam är pepparkaksgumma. Jag har valt att låta metallpiprensare symbolisera tärnornas glitter. I övrigt har jag använt mig av glitterlim på ett par olika ställen.
Layouter av Bi

Figurer som Lussekatter och pepparkakor är framställda i Fimolera. Versen är den som Sam fick läsa på dagis Luciafirande när hon var 5 år. Jag kan också berätta att hon hade lite problem att komma ihåg rätt text eftersom pappa i huset hade lärt henne en alternativ text där slutet lyder "...bakar pepparkakor och städar tills vi spyr!" Efterföljt av ljudillustration. Behöver jag påpeka att jag var oerhört lättad när hon valde originaltexten! =)

Nu har vi visat på några olika sätt att använda glitter på layouter eller kort. Vill du visa upp dina glittriga alster så hoppas vi att du lägger upp dem i Skrotbokens galleri eller skickar dem via e-post till oss. Märk ditt mail ""Glitter"

0 kommentarer: