Bilar och (h)jul

on 6 december 2008

av maxell

Den 28e november 1895 genomfördes den första biltävlingen i USA. Skrotboken uppmärksammar detta genom att skapa om bilar. Till vår hjälp använder vi cirklar eller runda former för att symbolisera hjulen som rullar.

Jag och bilar har ett speciellt förhållande. De har alltid funnits med som en ingrediens i mitt liv. För mig finns det få saker som slår lukten av endera olja eller bränt gummi... Därför var det självklart att skapa något med tema bilar för att uppmärksamma den dag som sägs vara dagen för den första biltävlingen. Den runda formen var given. För... vad vore bilar utan sina (h)jul?

Men vad skulle jag välja att skapa då? Jag har gjort en del layouter från våra besök på strippen eller dragracingbanan. Jag bestämde mig för att göra en till. En layout där jag äntligen fick realisera tanken om att inkludera en julgran...


Jag har haft dessa foton länge. Det är närbilder på detaljer i lackeringen på Fast Freddys fartvidunder. Redan från början visste jag att jag ville forma bakgrunden till fotona som en bil. En bil som lyfter när julgranen lyser att det är ok att trycka ner plattan. Nu blev det just ingen dragster, men... något slags hemmabygge är det.

Titeln "Det ligger i de små detaljerna" syftar till alla coola detaljer i lacken, till de där mikrosekunderna som kan vara så avgörande samt att det hela tiden finns små detaljer runt omkring oss som kan lyfta och förhöja livet och hur vi upplever livet.

Jag saknade såklart halvpärlor i rätt färg för julgranen. Därför fick jag helt enkelt måla om några. Den röda glittriga pennan åkte fram för att knyta an till den stundande julen - den julen som ingår i just julgran. Om du inte redan visste det så heter startlamporna på dragracingbanan just så. :)

Layout av maxellDetaljer som är ljuv musik för mig...
Foton av maxell

Carola råkade på sin drömbil i somras och här har hon skapat en härligt busig layout som mycket väl symboliserar en Trans Am.


I somras var jag med familjen i Stockholm på semester. En dag tog vi oss en tur till Lissmaparken och kollade på en massa fräna bilar. Gamla amerikanare fanns det gott om. Riktigt coola bilar. Men en bil stod ut i mängden. Nämligen denna Pontiac Trans Am.

Oj vad snygg den var, och den var snyggt lackerad i lila. En riktig drömbil faktiskt. Jag föll direkt. Jag har dock ingen aning om varken ägare eller årsmodell på den... Men, jag vill ha! :)

Layout av Carola

Anna har ett speciellt förhållande till alla sina bilar. Rätt nyligen utökades bilstallet med en nyare Volvo. Här har hon skapat en härligt somrig layout om deras långa semesterresa som de gjorde i somras. Jag (maxell) passar på att rekommendera det Serbiska bandet som hon har inkluderat på sidan - Zabranjeno Pušenje (svenska: rökning förbjuden). De rockar!


På semestern brukar vi alltid åka omkring mest hela tiden och hälsa på släkten och besöka andra orter, men i år tog vi verkligen rekord. Med en ny bekväm bil med air condition blev det närmare 350 mil på 2 veckor. Det var en låt som ständigt spelades under hela denna färd. Den låten symboliserar verkligen vår sommar 2008.

Skivan på bilden är en sån där "blindgångare" alltså en genomskinlig skiva i plast som man får överst i högen när man köper brännskivor i storpack. Jag klädde den med Chatterbox papper. Jag ville få en lite mer Östeuropeisk stil eftersom gruppen som gjorde sommarens favoritlåt är från Sarajevo. On the road again-stämpeln passade mycket bra in på denna layout. Övriga stämplar har biltema. Journalingen handlar om vår resa.

Layout av Samara

Egentligen skulle det ha varit ett alster skapat av min biltokige son här. Av olika anledningar har han vägrat skapa det och därför utgår det. Men... du kanske har en bilintresserad familjemedlem? Be henne eller honom att skapa något runt som handlar om bilar eller skapa själv något som du ger bort till denna person - kanske i julklapp. Kom också ihåg att ladda upp det du skapar i Skrotbokens galleri.

0 kommentarer: