av Birgitta/Bi
Igår bjöd vi på lite tips till nyårsmiddagen. Hoppas du har kunnat hitta något du vill prova att laga själv. Idag presenterar vi resterande recept i vår Nyårsmeny.
Vi börjar väl med förrätten helt enkelt, den presenteras så här av Essmo.
En av mina absoluta favorit förrätter är Löjromsmacka! Det är enkelt & göra, tar inte lång tid, men är sååå gott! =)
Löjromstoast (4 pers)
Du behöver:
4 skivor rostbröd (jag brukar ta roast & toast)
1 burk röd löjrom
1 rödlök
Creme fraiche
Citron
Dill
Så här gör du:
Rosta mackorna, under tiden skalar & hackar du löken.
Skär bort kanterna på mackorna.
Löjromstoast/Foto av Karin/Essmo
Vi låter bilderna tala för sig själv...
Bred ut creme fraiche på mackorna.
Lägg sedan en klick löjrom på.
På med lite lök, en skiva citron & lite dill, klart!
Löjromstoast/Foto av Karin/Essmo
Svårare än så behöver det inte vara att få en mycket god förrätt på bordet. Vi tackar Karin för det tipset. Om du behöver förbereda denna rätt i förväg kan du ta ett salladsblad, breda på lite creme fraiche, lägga på rom och övrig dekoration och ställa kallt. När det är dags att servera tar du brödet (kan rostas på plåt i ugnen om ni är många) brer på lite creme fraiche och lyfter över hela fyllningen med salladsblad och allt på toasten. På detta vis blir brödet inte blött om det får stå och vänta på gästerna.
Dessertdags
Så långt förrätten nu kikar vi lite på vår dessert, den presenteras av Tiggy.
Många i min vänkrets ber mig ofta om att göra denna dessert. Första gången jag gjorde den var faktiskt bara för ett par år sedan men jag föll direkt för hur fantastiskt enkel & god den är. Lite som hemmagjord vaniljglass.
Kan förberedas långt innan!
Frusen Cheesecake med bärsås
3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
200 gram färskost (Philadelfia)
1 nypa salt
10-15 mariekex (jag tycker det är godare än digistive)
Ev smält smör
Krossa kexen, så de täcker bottnen på formen. Jag använder en rund pajform, 28 cm/diameter. Om man vill ha en fastare botten så rör du ihop kexsmulorna med lite smält smör och trycker sedan ut det i formen.
Separera äggulorna och vitorna i två skålar.
Rör äggulor, socker, salt & färskost till en jämn smet.
Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum, du ska kunna vända upp och ner på bunken utan att skummet åker ur. Observera också att vispen måste vara helt ren när du vispar vitan så det är praktiskt att börja med denna.
Häll grädden samt vaniljsockret i en tredje skål & vispa tills den är fluffig.
Vänd ner grädden och äggvitorna i färskostblandningen och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll sedan smeten i formen och garnera eventuellt med några kexsmulor. Ta folie över och ställ sedan in i frysen. Låt stå minst 4 timmar.
Ta fram cheesecaken 15 minuter innan servering, så den blir mjuk att servera.
Bärsås
½ dl frysta bär per person (hallon är gott till)
Socker efter behov
Värm bären tills de är ljumma och ta i socker. Rör med en gaffel till en jämn sås.
Till nattlig spis bjudes det paj. Vi använder oss av ett recept som maxell tipsar oss om. Här har vi inga egna bilder utan hänvisar till Konsum Nords hemsida nedan.
Paj med Fetaost, oliver och ruccola
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
100 gram smör
2 msk crème fraiche
½ tsk salt
Fyllning:
100 gram Fetaost
4-6 cocktailtomater
10-12 svarta oliver
1 knippe färsk ruccolasallad
1 msk färsk timjan
salt och peppar
2-3 ägg
2 dl mellangrädde
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser till pajdegen och nyp ihop den eller kör den i matberedare. Tumma ut pajdegen i en form och ställ kallt en stund innan gräddning.
Skär fetaosten i kuber, dela cocktailtomaterna på mitten, kärna ur oliverna och blanda alltsammans med ruccolasalladen. Krydda med timjan, salt och nymald peppar.
Fördela fyllningen i pajskalet, vispa ihop ägg och grädde och slå det över pajen.
Grädda i 20–30 minuter.
Receptet kommer från Milko via Konsum Nord
Till denna paj kan med fördel även serveras någon slags torkad skinka av Prosciuttotyp.
Skål och Gott nytt år!
Avslutningsvis hoppas jag att ni har kunnat hitta lite inspiration till festen, om det nu blir till nyår eller till något annat tillfälle under året som kommer.
Som det sig bör så här näst sista dagen på året önskar jag er ett smakligt slut och en god start på det nya året.
Skrotbokens länkar
Vi bjuder in till Nyårsmiddag av Birgitta/Bi
Tävla och utmanas
Translate this page
Pågående serier
Tidigare inläggsserier
Mini Art Journal 2011
Bloggintresserade
Etiketter
- Om Skrotboken
- Vi använder färg
- Vi använder olika material
- Vi berättar
- Vi besöker kreativa rum
- Vi bjuder till bords
- Vi delar med oss och lär av varandra
- Vi dukar
- Vi fokuserar på form
- Vi fokuserar på mönster
- Vi fokuserar på olika dekorationer
- Vi fortsätter med
- Vi ger plats för eftertanke
- Vi gör det själv
- Vi har varit på mässa
- Vi har varit på scrapträff
- Vi inspireras av...
- Vi kliver utanför lådan
- Vi kåserar
- Vi liftar
- Vi låter barn skapa
- Vi lär oss tekniker
- Vi lär oss tekniker Vi använder olika material Vi kliver utanför lådan Vi använder färg Vi gör det själv
- Vi nyhets- och trendspanar
- Vi ordar om
- Vi ordar om ..
- Vi presenterar
- Vi skapar Art Journal
- Vi skapar från samma
- Vi skapar Mini Art Journal
- Vi skapar på uppdrag
- Vi skissar och skapar
- Vi tar datorn till hjälp
- Vi tar fram och delar ut mallar
- Vi tittar på scrapstilar
- Vi tävlar och drar lott
Bloggarkiv
-
▼
2008
(129)
-
▼
december
(52)
- Trendspaning - senhösten och vintern 2008
- Vi har korat en vinnare!
- Vi bjuder in till Nyårsmiddag - del 2
- Vi bjuder in till Nyårsmiddag
- Vi skapar kring barns rättigheter
- Våra barn, allas ungar
- God Jul!
- Julklappsstuga 24/12 - "Presentkort"
- Julklappsstuga 23/12 - Pynt till Julskinkan
- Julklappsstuga 23/12 - Dekorerade apelsiner
- 10 000 - Tävlingen avgjord
- Julklappsstugan 22/12 - Pynt till granen - pappers...
- Julklappsstugan 22/12 - Pynt till granen - karameller
- Tutorial - Föråldra en julklappsetikett
- Julklappsstugan 21/12 - Julklappsetiketter
- Julklappsstugan 20/12 - Gör egna julgranskulor
- Glittra och gnistra - piffa till bokstäver och dek...
- Julklappsstugan 19/12 - Vi fixar till ramar
- 10 000 besökare!
- Julklappsstugan 18/12 - del 2: "Freebies" med jultema
- Adobe reader för att öppna pdf-filer
- Julklappsstugan 18/12 - Del 1: Gör snögubbar med b...
- Du är väl med?
- Julklappsstugan 17/12 - vi gör snöflingor av pärlor
- Mall till Sofias snöflinga
- Missa inte vår tävling!
- Julklappsstugan 16/12 - vi gör bokmärken
- Mall till tiggys bokmärke
- Julklappsstugan 15/12 - Godisfabriken
- Julklappsstugan 14/12 - Gör en personlig adventslj...
- Lucia - Ljusets drottning
- Julklappsstugan 13/12 - Vi klär en pizzakartong
- Julklappsstugan 12/12 - Vi gör glasmarkörer
- Julklappsstugan 11/12 - Tomtar av pinnar
- Alfred Nobel och jag
- Julklappsstugan 10/12 - Vik och dekorera en jultetra
- Julklappsstugan 9/12 - Vi gör en julängel
- Julklappsstugan 8/12 - Altrade tändsticksaskar
- Tävling - Val i livet
- Astrid Lingren i våra hjärtan
- Julklappsstugan 7/12 - Vi gör flätade hjärtan
- Mall till flätade hjärtan
- Bilar och (h)jul
- Höstens färger - Del 8: Grå och Svart
- Julklappsstugan 6/12 - Vik ett julgranskort
- Julklappsstuga 5/12 - Vi syr ett festförkläde
- Julklappsstuga 4/12 - Vi gör istappar av piprensare
- Julklappsstuga 3/12 - Vi altrar en låda
- Julklappsstugan 2/12 - Laminerade sångkort (julkla...
- Vi ger plats för eftertanke - designerns egna tankar
- Julklappsstugan 1/12 - Vi målar disktrasor
- Vi ger plats för eftertanke - nummer 2
-
▼
december
(52)
Länkar till Skrotboken
Månadens sponsor
Vi som skapar
Kontakta oss
(snabel-a)gmail.com]
Synpunkter, önskemål, nya kontakter, sponsring av utmaningar osv. Allt är välkommet.
Manifest
Kort sagt: Kreativitet och inspiration är vad Skrotboken är.
Kreativitet som leder till inspiration, inspiration som leder till kreativitet.
Galleri och inspiration
Kommentera med direktlänk
Alla kan kommentera ett inlägg. Om du lämnar en direktlänk till ett blogginlägg eller till en bild i ditt galleri hittar vi igen det just du skapat.
Deadline
Observera att vi har en egen kategori med pågående utmaningar för specifika tillfällen. Där anges slutdatum för att få komma med i planerade framtida inlägg.
I övrigt finns ingen deadline för att lämna in sin tolkning och därmed bidra till Skrotbokens inspirationsbank.
Copyright ©2008
Kopiera inte bilder till din egen hemsida/blogg. Använd heller inget material för annan publicering i samband med utmaningar, bloggar, forum, butiker eller annat utan att först fråga om tillstånd.
Om du inspireras av något som publiceras i Skrotboken vore vi tacksamma om dels länkar till Skrotboken och dels lämnar en kommentar till det inlägg du inspirerats av med en länk till ditt eget alster.
0 kommentarer: