av Birgitta/Bi

Igår bjöd vi på lite tips till nyårsmiddagen. Hoppas du har kunnat hitta något du vill prova att laga själv. Idag presenterar vi resterande recept i vår Nyårsmeny.

Vi börjar väl med förrätten helt enkelt, den presenteras så här av Essmo.

En av mina absoluta favorit förrätter är Löjromsmacka! Det är enkelt & göra, tar inte lång tid, men är sååå gott! =)

Löjromstoast (4 pers)
Du behöver:
4 skivor rostbröd (jag brukar ta roast & toast)
1 burk röd löjrom
1 rödlök
Creme fraiche
Citron
Dill

Så här gör du:


Rosta mackorna, under tiden skalar & hackar du löken.
Skär bort kanterna på mackorna.

Löjromstoast/Foto av Karin/Essmo

Vi låter bilderna tala för sig själv...


Bred ut creme fraiche på mackorna.
Lägg sedan en klick löjrom på.
På med lite lök, en skiva citron & lite dill, klart!

Löjromstoast/Foto av Karin/Essmo

Svårare än så behöver det inte vara att få en mycket god förrätt på bordet. Vi tackar Karin för det tipset. Om du behöver förbereda denna rätt i förväg kan du ta ett salladsblad, breda på lite creme fraiche, lägga på rom och övrig dekoration och ställa kallt. När det är dags att servera tar du brödet (kan rostas på plåt i ugnen om ni är många) brer på lite creme fraiche och lyfter över hela fyllningen med salladsblad och allt på toasten. På detta vis blir brödet inte blött om det får stå och vänta på gästerna.

Dessertdags
Så långt förrätten nu kikar vi lite på vår dessert, den presenteras av Tiggy.

Många i min vänkrets ber mig ofta om att göra denna dessert. Första gången jag gjorde den var faktiskt bara för ett par år sedan men jag föll direkt för hur fantastiskt enkel & god den är. Lite som hemmagjord vaniljglass.

Kan förberedas långt innan!


Frusen Cheesecake med bärsås

3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
200 gram färskost (Philadelfia)
1 nypa salt
10-15 mariekex (jag tycker det är godare än digistive)
Ev smält smör

Krossa kexen, så de täcker bottnen på formen. Jag använder en rund pajform, 28 cm/diameter. Om man vill ha en fastare botten så rör du ihop kexsmulorna med lite smält smör och trycker sedan ut det i formen.

Separera äggulorna och vitorna i två skålar.

Rör äggulor, socker, salt & färskost till en jämn smet.

Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum, du ska kunna vända upp och ner på bunken utan att skummet åker ur. Observera också att vispen måste vara helt ren när du vispar vitan så det är praktiskt att börja med denna.

Häll grädden samt vaniljsockret i en tredje skål & vispa tills den är fluffig.

Vänd ner grädden och äggvitorna i färskostblandningen och rör försiktigt ihop till en jämn smet.

Häll sedan smeten i formen och garnera eventuellt med några kexsmulor. Ta folie över och ställ sedan in i frysen. Låt stå minst 4 timmar.

Ta fram cheesecaken 15 minuter innan servering, så den blir mjuk att servera.

Bärsås
½ dl frysta bär per person (hallon är gott till)
Socker efter behov
Värm bären tills de är ljumma och ta i socker. Rör med en gaffel till en jämn sås.


Frestande avslutning!
Foto av Birgitta/Bi


Till nattlig spis bjudes det paj. Vi använder oss av ett recept som maxell tipsar oss om. Här har vi inga egna bilder utan hänvisar till Konsum Nords hemsida nedan.

Paj med Fetaost, oliver och ruccola
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
100 gram smör
2 msk crème fraiche
½ tsk salt

Fyllning:
100 gram Fetaost
4-6 cocktailtomater
10-12 svarta oliver
1 knippe färsk ruccolasallad
1 msk färsk timjan
salt och peppar
2-3 ägg
2 dl mellangrädde

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser till pajdegen och nyp ihop den eller kör den i matberedare. Tumma ut pajdegen i en form och ställ kallt en stund innan gräddning.

Skär fetaosten i kuber, dela cocktailtomaterna på mitten, kärna ur oliverna och blanda alltsammans med ruccolasalladen. Krydda med timjan, salt och nymald peppar.
Fördela fyllningen i pajskalet, vispa ihop ägg och grädde och slå det över pajen.

Grädda i 20–30 minuter.

Receptet kommer från Milko via Konsum Nord

Till denna paj kan med fördel även serveras någon slags torkad skinka av Prosciuttotyp.

Skål och Gott nytt år!
Avslutningsvis hoppas jag att ni har kunnat hitta lite inspiration till festen, om det nu blir till nyår eller till något annat tillfälle under året som kommer.
Som det sig bör så här näst sista dagen på året önskar jag er ett smakligt slut och en god start på det nya året.

Skrotbokens länkar
Vi bjuder in till Nyårsmiddag av Birgitta/Bi

0 kommentarer: