av Birgitta/Bi
Juldagarna är överstökade och vi ser fram emot nästa stora helg. Nyår! Gäster på ingång, men vad ska vi äta?
Vi vill hjälpa till med ett menyförslag som kan passa bra att servera både till det mindre och det något större sällskapet. Här tänker vi oss familjefesten med drop-in redan under eftermiddagen och en middag kring 18-tiden.
En hel del av middagen kan förberedas i god tid vilket underlättar för värden/värdinnan på själva festdagen. Recepten kommer att presenteras idag och imorgon.
Lite att plocka med efter hand som gästerna droppar in:
Tunnbrödsticks med örter
Olika grönsaker i bitar
Dippa med variation
Meny
Löjromstoast
Fläskfilé a la Kjelle med Hasselbackspotatis och grön sallad
Frusen cheesecake med bär
Nattlig spis
Paj med Fetaost, Ruccola och oliver
Efter denna måltid hoppas vi att ni kan se det nya året an med tillförsikt.
Recept på Tunnbrödsticks med örter.
Du behöver mjukt tunnbröd, örter, flingsalt, god matolja.
Lägg ut tunnbrödet på bakpappersklädd plåt.
Ringla och pensla ut lite god matolja över tunnbröden.
Strössla med kryddor tex. timjan, pizzakrydda, andra örtkombinationer som Arrabiata med vitlök samt strö över lite flingsalt.
Sporra; eller skär, bröden i remsor.
Tunnbrödsticks/Foto av Birgitta/Bi
Grädda i 200 graders ugn i 5-7 minuter. Håll ögonen på ugnen så de inte blir brända. (Fotografera alltså inte annan mat under tiden!)
Låt dem ligga kvar på plåten en stund och svalna. När de torkat kan du förvara dem torrt, i en burk, minst till nästa dag.
En liten varning dock - de brukar ha en strykande åtgång!
Serveringsförslag
Grönsaksstavar av tex. morot, paprika, gurka
Minibuketter av blomkål och broccoli
Dippor av olika slag tex. Guacamole, Sweetchili, Bluecheese, Sourcream-onion osv.
Ta ev. hjälp av barnen med att skära och dela grönsakerna, det finns få saker som gläder åtminstonde de mindre barnen så mycket som att få vara delaktiga i matlagningen. Det man själv varit med och förberett är dessutom godare att äta.
I princip alla grönsakerna kan förberedas dagen innan och förvaras i täta påsar i kylen. Övriga som tex. gurka, kan beredas tidigare under dagen.
Till dipporna kan man om man så önskar använda vanliga färdiga dippa-påsar eller så inventerar du helt enkelt kryddskåp och experimenterar. En bra grund till samtliga är gräddfil. Dipporna mår bara bra av att stå till sig så de bör förberedas dagen innan.
Vi går direkt över till huvudrätten Fläskfilé a la Kjelle
Ingredienser:
Fläskfilé i bit (beräkna 120-150 gram/person)
Salt och peppar
Räkor
Sparris gärna färsk grön eller vit men det går också bra med konserverade
Bearnaisesås egen eller i burk från kyldisken (rätten får inte riktigt lika fin yta om du använder pulver men det fungerar smakmässigt)
Mycket av huvudrätten kan förberedas redan dagen innan.
Skala räkorna
Skölj och bryt sparrisen i mindre bitar
Finputsa, krydda och bryn den hela fläskfilén runt om
Förberedelse/Foto av Birgitta/Bi
Fläskfilén behöver inte bli genomstekt nu, då blir den torr under gratineringen. Det räcker att ytan blir brynt nu. Förvara allt väl förpackat i kylen över natt. Vänta gärna med sparrisen till festdagen så den inte torkar.
På festdagen tar du fram och tempererar filén, skivar och lägger den i en ugnsfast form, strör över de skalade räkorna och sparrisbitarna, använder du färsk sparris kan den eventuellt behöva ett kort uppkok så den mjuknar något utan att förlora sin spänst.
Dags att hälla över bearnaisesåsen. Gratineras i ugnen i 225 grader i ca. 10 minuter eller tills den fått fin färg. Om du har plats kan du passa på att ställa in formen mot slutet av gräddningen av Hasselbackspotatisen.
Älskade Hasselbackspotatis
Ingredienser för 4 personer:
12 potatisar av fast sort
25 gram smör
salt
1 msk finsiktat ströbröd
Skala potatisen, skiva i ett par mm tjocka skivor men så att potatisen håller ihop i botten. Lägg gärna potatisen i en slev så går det snabbt och lätt, se bild.
Lägg potatisen i ugnsform och klicka smöret över. Baka potatisen i ca. 20 minuter i 225 grader varm ugn. Ta ut potatisen och salta samt strö över ströbrödet. Fortsätt baka potatisen i ungefär 15 minuter till. Ös gärna med det smälta smöret då och då.
Imorgon presenterar vi övriga recept som ingår i menyn ovan.
Tävla och utmanas
Translate this page
Pågående serier
Tidigare inläggsserier
Mini Art Journal 2011
Bloggintresserade
Etiketter
- Om Skrotboken
- Vi använder färg
- Vi använder olika material
- Vi berättar
- Vi besöker kreativa rum
- Vi bjuder till bords
- Vi delar med oss och lär av varandra
- Vi dukar
- Vi fokuserar på form
- Vi fokuserar på mönster
- Vi fokuserar på olika dekorationer
- Vi fortsätter med
- Vi ger plats för eftertanke
- Vi gör det själv
- Vi har varit på mässa
- Vi har varit på scrapträff
- Vi inspireras av...
- Vi kliver utanför lådan
- Vi kåserar
- Vi liftar
- Vi låter barn skapa
- Vi lär oss tekniker
- Vi lär oss tekniker Vi använder olika material Vi kliver utanför lådan Vi använder färg Vi gör det själv
- Vi nyhets- och trendspanar
- Vi ordar om
- Vi ordar om ..
- Vi presenterar
- Vi skapar Art Journal
- Vi skapar från samma
- Vi skapar Mini Art Journal
- Vi skapar på uppdrag
- Vi skissar och skapar
- Vi tar datorn till hjälp
- Vi tar fram och delar ut mallar
- Vi tittar på scrapstilar
- Vi tävlar och drar lott
Bloggarkiv
-
▼
2008
(129)
-
▼
december
(52)
- Trendspaning - senhösten och vintern 2008
- Vi har korat en vinnare!
- Vi bjuder in till Nyårsmiddag - del 2
- Vi bjuder in till Nyårsmiddag
- Vi skapar kring barns rättigheter
- Våra barn, allas ungar
- God Jul!
- Julklappsstuga 24/12 - "Presentkort"
- Julklappsstuga 23/12 - Pynt till Julskinkan
- Julklappsstuga 23/12 - Dekorerade apelsiner
- 10 000 - Tävlingen avgjord
- Julklappsstugan 22/12 - Pynt till granen - pappers...
- Julklappsstugan 22/12 - Pynt till granen - karameller
- Tutorial - Föråldra en julklappsetikett
- Julklappsstugan 21/12 - Julklappsetiketter
- Julklappsstugan 20/12 - Gör egna julgranskulor
- Glittra och gnistra - piffa till bokstäver och dek...
- Julklappsstugan 19/12 - Vi fixar till ramar
- 10 000 besökare!
- Julklappsstugan 18/12 - del 2: "Freebies" med jultema
- Adobe reader för att öppna pdf-filer
- Julklappsstugan 18/12 - Del 1: Gör snögubbar med b...
- Du är väl med?
- Julklappsstugan 17/12 - vi gör snöflingor av pärlor
- Mall till Sofias snöflinga
- Missa inte vår tävling!
- Julklappsstugan 16/12 - vi gör bokmärken
- Mall till tiggys bokmärke
- Julklappsstugan 15/12 - Godisfabriken
- Julklappsstugan 14/12 - Gör en personlig adventslj...
- Lucia - Ljusets drottning
- Julklappsstugan 13/12 - Vi klär en pizzakartong
- Julklappsstugan 12/12 - Vi gör glasmarkörer
- Julklappsstugan 11/12 - Tomtar av pinnar
- Alfred Nobel och jag
- Julklappsstugan 10/12 - Vik och dekorera en jultetra
- Julklappsstugan 9/12 - Vi gör en julängel
- Julklappsstugan 8/12 - Altrade tändsticksaskar
- Tävling - Val i livet
- Astrid Lingren i våra hjärtan
- Julklappsstugan 7/12 - Vi gör flätade hjärtan
- Mall till flätade hjärtan
- Bilar och (h)jul
- Höstens färger - Del 8: Grå och Svart
- Julklappsstugan 6/12 - Vik ett julgranskort
- Julklappsstuga 5/12 - Vi syr ett festförkläde
- Julklappsstuga 4/12 - Vi gör istappar av piprensare
- Julklappsstuga 3/12 - Vi altrar en låda
- Julklappsstugan 2/12 - Laminerade sångkort (julkla...
- Vi ger plats för eftertanke - designerns egna tankar
- Julklappsstugan 1/12 - Vi målar disktrasor
- Vi ger plats för eftertanke - nummer 2
-
▼
december
(52)
Länkar till Skrotboken
Månadens sponsor
Vi som skapar
Kontakta oss
(snabel-a)gmail.com]
Synpunkter, önskemål, nya kontakter, sponsring av utmaningar osv. Allt är välkommet.
Manifest
Kort sagt: Kreativitet och inspiration är vad Skrotboken är.
Kreativitet som leder till inspiration, inspiration som leder till kreativitet.
Galleri och inspiration
Kommentera med direktlänk
Alla kan kommentera ett inlägg. Om du lämnar en direktlänk till ett blogginlägg eller till en bild i ditt galleri hittar vi igen det just du skapat.
Deadline
Observera att vi har en egen kategori med pågående utmaningar för specifika tillfällen. Där anges slutdatum för att få komma med i planerade framtida inlägg.
I övrigt finns ingen deadline för att lämna in sin tolkning och därmed bidra till Skrotbokens inspirationsbank.
Copyright ©2008
Kopiera inte bilder till din egen hemsida/blogg. Använd heller inget material för annan publicering i samband med utmaningar, bloggar, forum, butiker eller annat utan att först fråga om tillstånd.
Om du inspireras av något som publiceras i Skrotboken vore vi tacksamma om dels länkar till Skrotboken och dels lämnar en kommentar till det inlägg du inspirerats av med en länk till ditt eget alster.
2 kommentarer:
Här blev man omedelbart hungrig. ;)
Idag kom den fina dekovinsten hem till mig. Tusen tack!!
Här fanns mkt gott! Vi tipsar om recepten i vår sammanställning över nyårsmat.
http://bloggtipsarna.blogg.se/2008/december/nyarsmiddag.html