Vintersport och fem cirklar

on 27 februari 2010

av maxell

Ingen har väl missat att vi är mitt inne i såväl sportlov, slutspurten av de olympiska spelen i Vancouver 2010 som den sista uppladdningen inför vasaloppet? Idag skapar vi med minst fem cirklar och alla alster har någon anknytning till vintersport.

Det här inlägget har flera utgångspunkter för sin inspiration. Det började med att den 19e februari 1989 invigdes världens största sfäriska byggnad, Globen. Cirkelformen kom till oss. Sedan insåg vi att det dels var sportlov, vasalopp och olympiska spel i samma veva. Därför bestämde vi oss helt sonika för att skapa med minst fem cirklar och om vintersport.

Sportlovet
Längst söderut är sportlovet redan över. Runt Stockholmstrakten inleds det på måndag vecka 9. Norrland väntar ytterligare en vecka och inleder sportlovet på måndag vecka 10. Det hörs redan på namnet att detta lov är för sporter - vintersporter. Med den snömängd vi har i landet detta år är sportlovet troligen ett perfekt tillfälle för många barn och vuxna att sporta eller ja, leka i snön. :)

Skberg7 visar inspiration för dokumentation av sportlovet med en layout om dottern som tränar skridskoåkning.


Här har jag använt mig av Scrappywiess digital-kit "It´s a mans thing" när jag scrappat min dotters träning på skridskorna. Det går fort framåt nu och snart åker hon utan problem.
Digital layout av Skberg74

De olympiska spelen
Det kan inte ha undgått någon att de olympiska spelen är i full gång. Denna gång hålls spelen i Vancover, Canada. Det kan tyckas långt dit, men mediebevakningen gör att det känns som om vi sitter på första parkett. :) Långt eller inte, Samara har nära anknytning till de olympiska spelen. Hennes morfars bror har tagit OS guld och här har hon skapat en layout om denna bedrift.


Jag är omåttligt stolt över morfars bror Elis, som tog OS guld 1936. För mig var det självklart att min egen son skulle heta Elis efter honom.

Jag vet tyvärr inte vad papperet heter. Dekorationerna är från QuicKutz - medaljen är från deras Miltary set, cirklarna är "cookie cutter circles" och alfabetet är Studio classic. Pergamentrullen är en stämpel.

Layout av Samara

Vasaloppet
Om drygt en vecka, nästa söndag, är det dags för en av världens längsta längdåkningstävlingar, Vasaloppet. En sträcka på 90 kilometer mellan Sälen och Mora i Dalarna ska avverkas. Riktig så långt åkte inte min (maxells) son även om han tog mer än ett varv i vasaloppsspåret...


En årlig tradition är att spänna fast skidorna och åka lilla vasaloppet. Något år har ni fått diplom och ifjol 2009 slogs det på stort med medaljutdelning av en "kranskulla".

Fotona är inte placerade i kronlogisk ordning även om det kan se så ut. Han åkte nämligen flera varv och det vart "mål, mål, mål, mera mål"... :)

Mina cirklar är de enda hela cirklar (förutom medaljen och pricken över å) som finns på denna layout. Exakt fem hela cirklar i ett mönsterpapper.

Layout av maxell



Glidarnärbilder :)
Layout av maxell

Här i våra trakter har det kommit än mer snö nu i helgen och så vitt jag förstår är det snö över i stort sett hela landet. Det är alltså en bra vinter. :) Passa på att utöva vintersporter, fota och skapa om vad just du gjorde vintern 2010.

Cirklarna då? De är vanligt förekommande i vårt skapande. Det syns inte minst i nedanstående lista över några av alla de cirkelprydda alster som Skrotboken redan publicerat.

Länkar
Hemsida för OS 2010 i Vancouver
Vasaloppets hemsida


Skrotbokens länkar

av maxell

Idag den 26e februari för 19 år sedan (1991) introducerades den första och en mycket välkänd webbläsare, Netscape. I detta inlägg skapar vi alster där vi endera använder en "www-adress" eller en "http://-adress".

Har du hittat till detta inlägg har du troligen använt dig av en webläsare. En webbläsare (engelska: web browser) är en mjukvara för att hämta, tolka och återge dokument som kodade i HTML eller XHTML och som lagts upp på webbservrar på Internet.

Den första webbläsaren
Den första webbläsaren, Netscape, utvecklades av Sir Timothy "Tim" John Berners–Lee vid Cernlaboratoriet under 1990 efter att han skrivit den första webservern. Netscape introducerades den 26e februari 1991 och är den första webbläsare som gemene man kom i kontakt med. 1992 utvecklades en annan webbläsaren, Mosaic, vid University of Illinois, men Netscape dominerade fram till 1999 då Microsofts Internet Explorer lyckades vinna det första så kallade "webbläsarkriget" (engelska: browser wars). Sedan början av 2000-talet pågår ett nytt webbläsarkrig. Denna gång är det Internet Explorer som utmanas av Mozilla Firefox. Samtidigt finns det idag flera hundra webläsare och de flesta är gratis. De fem största är Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari, Opera och Google Chrome.

Personliga historia reflektioner
Jag började själv mina surfbana i början av 1990-talet med att surfa med hjälp av såväl Netscape som Mosaic. På den tiden fanns det inte många sidor att besöka och det blev många besök vid Cernlaboriatoriet. Under årens lopp har jag provat flera andra webläsare - såväl grafiska som helt textbaserade (till exempel lynx). Numera använder jag i stort sett uteslutande Mozilla Firefox eftersom den passar mig bäst och ärligt talat krånglar minst. ;) Tänk va otroligt mycket information det finns publicerat på Internet idag. Detta globala nätverk underlättar informationsspridning och i vissa fall kommunkation, möjliggör opinionsbildning samt skapar kontakter i stort sett oberoende av geografiska avstånd. Här finns det såklart flera hinder som visat sig genom årens lopp, men det lämnar jag åt den intresserade att själv söka information om.

Det händer att jag ibland undrar hur sjutton jag klarade mig innan jag började surfa på Internet, men... ja det gick då med. Men det var helt klart besvärligare eller tog i alla fall längre tid att samarbeta med aktörer på andra platser. Det var inte lika enkelt som idag att kommunicera och dela dokument, filer samt information i såväl realtid som att arbeta sekventiellt vid olika tidpunkter på dygnet. Numera söker vi efter och sprider viktig information - kanske vårt eget arbete - med hjälp av en webbläsare.

Internet och webbläsare i allmänhet
I Sverige har det genom åren skett stora satsningar på att dels göra Internet tillgängligt för alla medborgare och dels lära befolkningen att hantera såväl datorer som att sköta viss kommunikation med organisationer och företag med hjälp av till exempel en webläsare. Dock ska vi inte glömma att alla svenskar har ännu inte tillgång till Internet och därför måste vi också behålla andra kanaler för informationsspridning och kommunikation.

Utöver de mer nyttorelaterade delarna har vi också en betydande aspekt i och med så kallade sociala medier. Där knyts och underhålls kontakter med såväl gamla bekanta som nya bekantskaper. Vi underhåller också oss själva genom att till exempel förkovra oss i något ämne när vi hämtar och tar till oss information eller så ägnar vi oss åt ren förströelse genom att spela så kallade onlinespel. Vi lyssnar på musik, handlar saker, läser nyheter och ser på filmklipp. Vi har tillgång till enorma mängder information och kan själva sprida den vidare till andra. Tänk vilken fantastisk sak detta globala nätverk är och vilken potential tillgången till en webbläsare innebär... Helt klart värt att fånga upp i vårt skapande.

Vi skapar med inspiration från Internet
Ibland känns det som om slumpen avgör var ens webbläsare riktar in sig. Skberg74 har skapat om ett sådant tillfälle som fick en stor betydelse i hennes och framförallt hennes dotters liv.


I maj förra året fick dottern se en annons i en tidning hon köpt om webbplatsen www.littlestpetshop.se det blev början till ett samlande, lekande och spelande som vi aldrig kunnat ana när vi första gången loggade in på sidan.
Layout av Skberg74

Barnen ja. Ska man försöka hindra dem från att surfa fritt eller... ska man låta dem vara med? Jag (maxell) har skapat om hur min son fick en favorit bland alla dessa låtar och musikvideos som faktiskt finns där ute. :)


En kväll satt han med mig och surfade runt på youtube. Den kvällen var första gången han såg Judas Priests hederliga video "Breaking the law" från 1980. Sedan dess är den videon hans favorit och han ser den gärna om och om och om igen.

Japps, vi har talat om de verkligen rånar banken eller inte i videon. Egentligen gör de inte det eftersom de har inga vapen utan instrument som spelar hög musik. Dessutom stjäl de sin egen guldskiva...

Min tanke med layouten är att fånga "British Steel" och därför ligger allt på en smutsig plåt som är fastskruvad. Övriga detaljer hänger ihop med saker som förekommer i videon.

Layout av maxell



Närbilder som bryter lagen ;)
Layout av maxell

Att titta och lyssna på musik är verkligen förströelse. Att spela spel är också det. Samara har scrappat kring ett spel som hon, för tillfället, gillar.


Mitt favoritspel just nu är FarmVille, jag tillbringar alldeles för mycket tid med att plantera, skörda, samla ägg, svanfjädrar, gosa med ankor , köpa statyer osv.

Det är så kul att man kan hjälpa sina vänner, skicka gåvor och få belöningar av dem.

Jag vet inte vad papperet heter, dekorationerna är blandade, några är qk, ena fjärilen är från en chokladbit jag fick på ett flygplan för flera år sen, renen är från en reklambroschyr, fladdermusen är en stämpel från Hänglar.

Layout av Samara

Samara talar om vänner och visst får vi flera såna via Internet. En annan vänskap agerar hälsning på Martinas färgglada kort.


Här har jag använt mig av lite rester jag hade kvar ifrån tidigare projekt! Band är så effektivt och kan användas på så många roliga sätt! Jag har även gjort en enkel ram runt kortet med en svart penna.
Kort av Martina

Avslutningsvis visar Hellen på ett kort du kan göra för att till exempel glädja en vän.


Jag hade en tanke på att göra en layout med en bild på mig från när jag var liten, om framtidsdrömmar och nutid, men jag hade tyvärr inga foton av mig från den tiden med mig här i Taiwan. Jag hade tänkt be mamma att skicka foton till mig, men istället fick det bli ett presentkort. Ett beställningsjobb till en tjej som ville överraska sin scrappande syster. Jag har dekorerat kortet med några av mina egna favoriter så nu hoppas jag bara att hon blir nöjd!
Kort av Hellen



Dekorativa närbilder
Kort av Hellen

Hoppas nu att du fått inspiration till olika tolkningar där en vital del av våra liv ingår - en eller flera webbadresser. Vad är du intresserad av? Var styr du din webbläsare? Vad gör du på Internet? Skapa för att fånga upp vad som är aktuellt just nu. I vanlig ordning tar vi gärna emot kommentarer i allmänhet samt länkar till alster med samma eller liknande tema och innehåll.

Palju õnne Eestii Vaabrik

on 25 februari 2010

av maxell

Igår firade ett grannland sin nationaldag. Vi uppmärksammar det genom att skapa i de estniska färgerna svart, vitt och (ljus)blått.

Jag (maxell) har tappat räkningen på hur många gånger jag besökt Estland och Tallinn. Under en period i mitt liv bodde och arbetade jag i landet i fråga. Jag har dock aldrig scrappat något foto eller annat från Estland. Men... nu var det dags.

Med tanke på att vi är mitt i en snöig och kall vinter kändes det rätt att inleda med ett vintrigt Tallinn...


Jag vet inte hur många gånger jag lyckats besöka Estland och Tallinn när det varit svinkallt där. Klart värt att scrappa alltså.

Jag valde två foton med vintriga vyer från Tallinn. Det fick bli Tjocka Margareta på det ena fotot eftersom jag saknade ett vintrigt foto på Frihetstornet. Annars är det de estniska färgerna staplade som en flagga (varav det vita pappret låg i grabbens ask med lördagsgodis för någon vecka sedan), puffig tygfärg på bokstäverna, ett nät som varit runt någon frukt och snöstjärnor i skumgummi som kommer långt bortifrån. :)

Layout av maxell



Vinterbitna närbilder
Layout av maxell

Även Samara har relationer till Estland och Tallinn. Här visar hon en sida från ett helt album med enbart bilder från Tallinn.


Jag har använt 2 foton från Tallinn som båda har en flagga med. Jag försökte mig på att göra en egen flagga som dekoration. Proportionerna blev lite konstiga, men det är en flagga.

Jag har ingen rubrik på sidan eftersom den ingår i ett album med bara Tallinnbilder.

Material: Papperet är Basic Grey Triple paid och klistermärkena köpte jag på ICA för något år sedan.

Layout av Samara

Har du också scrappat Estland eller Tallinn. Lämna gärna en kommentar. Jag, Samara och säkerligen fler med oss är nyfikna och vill ha inspiration till hur vi kan dokumentera all den tid vi spenderat där.

Med detta har vi gratulerat Estland på en viktig dag i landets historia - Palju õnne Eestii Vaabrik. Läs gärna vidare om landet och två av dess självständighetsförklaringar.

Om Estland och dess självständighet
Estland heter officellt Republiken Estland vilket blir Eesti Vabariik på Estniska. Landet, som ligger i Baltikum och Norden, är en republik. Till ytan omfattar Estland över 800 öar i Östersjön och Finska viken och tillsammans utgör dessa öar cirka 10 procent av landets totala yta. De två största och troligen mest kända öarna är Ösel (Estniska: Saaremaa) och Dagö (Estniska: Hiiumaa).

Sverige har under olika perioder i historien haft starka relationer till Estland. Bland annat var det under Svensk regi med Gustav II Adolf som universitet i Tartu grundades år 1632. Enligt vissa räknas Tartu som Sverige första universitet.

Det var dock inte bara Sverige som styrde över Estland och landet har två viktiga självständighetsförklaringar. Den första skedde efter oktoberrevolutionen i Ryssland. Estland utropade sig självständigt den 24e februari 1918 och det hela befästes med det så kallade estniska frihetskriget. Genom fredsfördraget i Dorpat (Tartu) den 2e februari 1920 erkändes Estland som självständigt från Ryssland.

Omkring 70 år senare fick Estland den 20e augusti 1991 återigen deklarera sig som självständigt från dåvarande Sovjetunionen, som ockuperat landet sedan slutet av det andra världskriget. Sovjetunionen erkände Estland den 6 september 1991. Efter detta har Estland arbetat för att integrera sig med Västeuropa och blev bland annat medlem i EU den 1a maj 2004. Relativt har Estland idag en hög levnadsstandard jämfört med andra tidigare sovjetrepubliker.

Nationaldagen den 24e februari, som firas med tal och parader på Vabaduse väljak (frihetstorget) hänförs till dels självständighetsförklaringen 1918 och dels till att det var detta datum 1989 som den estniska flaggan hissades över Toompea (frihetstornet) i Tallinn som en markering för att det återigen var dags för självständighet. Denna flagga sitter där än idag.

When you wish upon a star...

on 24 februari 2010

av Birgitta/Bi

Vi fortsätter på den inslagna musikaliska vägen. Den 24 februari 1940 sjunger Frances Langford in When You Wish Upon A Star för Decca i Los Angeles.

Sången som skrevs av Ned Washington och Leigh Harline 1940 framfördes första gången i Disneyfilmen Pinocchio av Cliff Edwards (Benjamin Syrsas röst), och den vann en Oscar för bästa sång det året.

I sin svenska översättning kallas sången, Ser du stjärnan i det blå. Denna sång sjöngs sedemera in av Bengt Feldreich i samband med Kalle Ankas julafton.
Samma dag fast 1978 – har Steven Spielbergs Närkontakt av tredje graden svensk premiär. Vad känns då mer naturligt en dag som denna annat än att skapa på just tema stjärnor omgivna som vi är av snöstjärnor, OS-idrottsstjärnor med mera.

Vi skapar idag om de stjärnor; små som stora som lyser upp vår vardag.

Stjärnstatus
Stjärnstatus kan man få av flera anledningar. Våra idrottsstjärnor tack vare sina idrottsliga prestationer, Hellens barn av andra själ...


Här i Taiwan är det väldigt exotiskt med blonda barn vilket gör att många av dom väldigt tidigt börjar att jobba som fotomodeller. Så även mina barn.

Det här fotot är från en dag i Kenting, södra Taiwan, när min dotter skulle fotas inför sommarsäsongen. Bakom fotot har jag en journaling lapp med några av händelserna från den resan. Fotot tog jag då min dotter hade paus och vi på håll kunde då se hur de förberedde inför nästa bild. Det är ett helt galet pådrag med massor med folk som är inblandade och alla barnen behandlas nästan som stjärnor så fort dom kommer till settet. Så ni kan tänka er att det var ett självklart val för mig att använda dom här bilderna till temat stjärna. Hon är ju en stjärna min lilla dotter, på flera sätt än ett!

Layout av Hellen



Det är de små, små detaljerna som gör det...

Att vara blond kan alltså skänka stjärnstatus via kameralinsen. Duktiga och tålmodiga barn i en tuff värld. Även nästa lilla blondin har nått sin stjärnstatus genom att vara riktigt duktig.


"En stjärna hos tandläkaren"
Layouten handlar om hur duktig hon var vid sitt första besök hos tandläkaren som till och med hade henne till att prova den nya tandborsten.

Jag använde en stämpel från Handstämplat Etc och stämplade på bakgrundspappret (som är från MajaDesign) samt på ett vitt papper som jag klippte ut och använde Glossy Accents på.

Ramen har jag klippt från ett diecut-papper från Crate Paper och "korsordet" är från en baksida av ett Sassafras Lass-papper och båda är chalkade.

Stjärnan i rubriken är grungeboard som jag målat med akrylfärg och chalkat. "Frimärket" med haren är från MayaRoad och den tyckte jag passade så bra ihop med bilden på O och hennes lilla Långöra framför tandläkarens STORA Långöra.

Layout av Malin

Vilken härlig dokumentation från tandläkarmottagningen! Inte var jag så smart att jag kom ihåg att ta med mig någon kamera när jag var där med min stjärna inte.
Vidare bland de små stjärnorna.


Här är min lilla tjej då vi tog lite julkort i trädgården innan jul! Vi använde oss av en stjärna mamma hade hängt i fönstret! Tyckte det passade perfekt till både julkort och till denna utmaning!
Jag har klippt ut titeln och stjärnorna med min Cricut machine!

Layout av Martina

Tänk att kunna posera i klänning inför julkortsfotograferingen. Det går allt åt att vara på andra sidan klotet för den bedriften. =)Nu lämnar vi solen och värmen och tar oss tillbaka till snön igen. Till Skbergs lilla snöstjärna.


När jag satt och smakade på ordet stjärna så återkom jag hela tiden till snöstjärnor och fick idéen att scrappa en digital layout om min alldeles egna "snöstjärna" för sen den första gången vi la dottern i snön när hon var 3 månader har hon älskat snö, hon längtar till snön på sommaren och en vacker dag ska jag tatuera in hennes namn omringat av snöstjärnor på smalbenet.

Credits till Mel Hains som designat kitet "Living life and loving it" som jag använt mig av här.

Digital layout av Skberg74

Nu lämnar vi de små stjärnorna och riktar blicken mot en riktigt stor stjärna. Maxell presenterar en superstjärna som dessutom råkar vara en av min stjärna Sams största favoriter just nu.


Stjärnor ja, de kan komma i olika former eller skepnader. Inom Skrotboken spånade vi fritt kring stjärnor. Det jag till slut fastnade för var detta foto på en som sminkar sig med en stjärna och jag gjorde en "smutsig" tolkning.

Titeln fick jag hjälp med av min så kallade pic. Han har stenkoll och ja, han har nyligen djupanalyserat alla låtarna. "Do you, do you, Do you love me..." är den som mest förknippas med mannen på bilden och jag kan inte annat än hålla med.

Det ironiska är att dagen då detta publiceras är samma datum (24e februari 2002) som originaluppsättningen med Ace F på gitarr uppträdde på scen (i samband med avslutningen av OS i Salt Lake City)... Han hade i och för sig officiellt lämnat bandet redan i mars 1983, men... ja, va kan man säga om detta sammanträffande? Undermedveten satir från mig kanske? ;) Å japps, jag har redan fått skäll av min pic för denna layout... hehe

Layout av maxell



Stjärnspäckade närbilder...
Layout av maxell

Efter alla dessa stjärnor små som stora vänder jag blicken till inledningen och slutar som vi började med "When you wish upon a star"...


Jag har valt att göra ett kort som kan ges vi en uppsjö av tillfällen.

En uppmaning att se på stjärnan i det blå och önska det ditt hjärta är fyllt av, misslyckas det och önskan inte slår in så finns det bifogat ett presentkort där givaren lovar att uppfylla en önskan. (Förhoppnignsvis blir det en realistisk önskan som framförs) =)

Själva presentkortet har efter fotograferingen laminerats för att lättare fästas på kortet med en glue dot. Infälld bild visar baksidan av presentkortet.

Kort av Birgitta/Bi

Stjärnor är populära att använda både som dekoration, form och mönster och vi har använt oss av många stjärnor här på Skrotboken. Nedan finner du några länkar till fler alster.

Skrotbokens länkar
- Barnen skapar med jultema 2009 Stjärnor ingår i barnens julpyssel 2009
- Rock on! Kring rockstjärnor...
- En kväll för glitter och glamour... Kring schlager och schlagerstjärnor...
- Vi skissar och skapar - information Skiss #5, #10 och #12 innehåller stjärnor
- I rymden kan ingen hör dig... Stjärnspäckade rymdtolkningar
- Trettondedag Jul Innehåller flera stjärnprydda alster
- Harry Potter - en magisk historia Alster med stjärnor och i murriga färger

Vi rutar in...

on 23 februari 2010

av maxell

I detta inlägg fortsätter vi musikaltemat från tidigare inlägg genom att inspireras av en annan välkänd musikal - Chess. Vi använder oss helt enkelt av rutmönster i vårt skapande.

Idag, den 23e februari, för åtta år sedan (2002) hade musikalen Chess sverigepremiär på Cirkus i Stockholm. Chess är en svensk/brittisk musikal från 1986 med musik av Benny Andersson och Björn Ulvaeus samt text av Tim Rice. Uppsättning på Cirkus var inte den första i Sverige. Den första spelades på engelska 1994 på Eriksberg i Göteborg. Cirkusuppsättningen, som även kallas Chess på svenska, spelades i 325 föreställningar och sågs av 495 940 personer fram till den sista föreställningen den 15 juni 2003.

Chess på svenska regisserades av Lars Rudolfsson, som även gjorde den svenska översättningen, och i rollerna syndes bland annat Tommy Körberg, Helen Sjöholm, Anders Ekborg, Per Myrberg, Rolf Skoglund och Josefin Nilsson.

Ett rutmönster...
... kan associeras till flera olika saker.

Först visar Sofia en digital layout som tar upp dotterns humörsvängningar som pågick under en period. Alla förstår nog hur det lär ha rutat in deras tillvaro...


När jag skulle skapa med rutor hade jag massor med idéer men när jag hittade bakgrundspappret jag sedan använde så ändrade jag riktning helt. Det härliga pappret hade rutmönstret redan så layouten fick handla om dotterns humör sommaren 2009 som var sommaren innan hon fyllde sex år.

Credits till Albina som gjort det digitala kit jag använt (private party for kids)
Digital layout av Skberg74

Själv associerade jag (maxell) till en inrutad tillvaro med rutiner, det vill säga saker som upprepas. I vårt fall handlar det om något positivt som skänkt oss många skratt och mycket glädje.


Jag gav mig själv en utmaning genom att jag bestämde mig för att använda endast rutmönstrade papper för denna layout. Det gick... nästan. Ett mönstrat papper med text slank med, men resten har rutor på sig. Några andra rutmönstrade detaljer fick också plats - ett ginghamrutigt band, en bit av ett så kallat sinmaiband, rutor på en bit garn och en rutmönstrad chipboardknapp.

Layouten handlar om hur vi periodvis rutar in livet under sommaren genom att göra regelbundna besök i lekparken. Det är sol, skratt och sommarglädje!

Layout av maxell



Rutiga närbilder...
Layout av maxell

Ibland rutar vi in vår tillvaro så till den grad att vi blir helt (schack) matt. Det är utgångspunkten för mitt (maxells) avslutande kort.


Äntligen börjar det bli ljusare om dagarna, men än är det en bra bit kvar av vintern - åtminstone i mina trakter. Högaktuellt är det snökaos och den kyla som lamslår hela landet. Mitt i allt detta kom jag att tänka på ett kort som jag gjort.

Jag vet flera som blir helt matta av tanken på alla snö och kyla och det här kortet skickas med glimten i ögat till någon som behöver uppmuntran. Å även om det ter sig som om allt är svart eller vitt så är det verkligen inte så... :)

Kort av maxell

Rutig utmaning
Om ungefär en månad är det dags för ett helt annat rutmönster - det som är på våfflorna. Inför årets våffeldag utmanar vi alla att skapa något där minst ett rutmönster ingår. Lämna in ditt alster senast den 20e mars genom att kommentera detta inlägg med en direktlänk till ditt alster.

Om Chess
Inspirationen till Chess kommer från de våldsamma schackmästerskapen som gick av stapeln 1972 mellan Bobby Fischer från Amerikas Förenta Stater och Boris Spasskij från Sovjetunionen. Det var motsättningarna mellan öst och väst i kombination med allt bråk i kulisserna som gjorde att mästerskapet blev förstasidesstoff. Fischer hade ett vilt uppträdande samtidigt som han visade på dittills oöverträffad skicklighet i att spela schack.

Rice hade i början av 1980-talet skrivit en synopsis, som handlade om en sovjetisk schackmästare, som hoppade av till väst direkt efter sin seger över en amerikansk spelare. Det var dock en kärlekshistoria som skulle vara den viktigaste ingrediensen. Han visade manuset för Benny Andersson och Björn Ulveaus och de bestämde att tillsammans skriva klart musikalen.

Det första steget var dock att släppa en skiva. I september 1984 kom ett album som gjorde succé i många av världens länder och singlar som "I know him so well" och "One night in Bangkok" blev hits i många länder.

I maj 1986 hade den ursprungliga uppsättningen världspremiär i London. Chess har sedan spelats i bland annat New York innan den kom till Sverige och på svenska.

Länkar
Chess - the musical


Skrotbokens länkar
- Som ett brev på posten... - Layout av Martina med en rutig bingobricka
- Mamma (Mia)! - Layout av Jajisses med rutigt mönstrat papper och layout av maxell med rutmönster av mönstrade papper
- Grönt är skönt! - Layout av Jajisses med rutigt mönstrat bakgrundpapper som bas och kort av EvaJ med harlekinrutigt papper

Som ett brev på posten...

on 21 februari 2010

av maxell

Den 20e februari 1636 beslutade Axel Oxenstierna att Sverige skulle ha ett postverk.Idag skapar vi med saker som förknippas med posten.

Sverige får rikstäckande postgång
Efter förslag av rikskanslern Axel Oxenstierna beslutar riksrådet att 1636 anta en förordning om postbåden (postbuden). Denna förordning innebar inrättande av ett postväsen byggt på stafettsystemet i rikets alla provinser. Postlinjerna skapades genom att på varje två eller tre mil efter landsvägarna tillsattes en postbonde med skyldighet att vidarebefordra posten. För detta fick bonden vissa lättnader när det gällde skjutsskyldigheter och andra pålagor. Efter en tid fick bönderna även viss kontant ersättning.

Praktiskt skulle postbondens postdrängar springa med posten och stränga straff utdömdes om de blir försenade på vägen. När drängen närmade sig nästa posthemman skulle han blåsa i posthornet så att nästa postdräng kunde göra sig klar att ta hand om postsäcken (postsäckarna) och springa vidare.

Posten av idag...
Idag ser posten helt annorlunda ut. Några hävdar att det svenska postväsendet nästan har försvunnit, men visst kan vi fortfarande skicka såväl brev som paket... till hela världen. Faktum är att Posten AB är Sveriges dominerande postoperatör och det enda företag som erbjuder posttjänster över hela landet.

Många är vi som skickat och mottagit post. I följande alster anknyter vi till detta genom att använda oss av saker som förknippas med posten.

Martina har använt stämplar med posttema och tillverkat en egen bunt med kärleksbrev på denna valentinlayout.


Här har jag använt mig av det härliga Bo Bunny Love bandit pappret och gjort en riktig valentinelayout!!

Klippte med min mönster sax runt ett vitt papper för att få en effekt av ett frimärke, har även gjort en liten 3d effekt med små brev ner i högra hörnet av kortet.

Layout av Martina

Bi och Sam fortsätter med en layout som tar upp en av de mest intensiva perioderna i postens verksamhet - julen. På deras layout hittar vi såväl kuvert som frimärken och poststämplar.


Ganska otroligt men faktum är att alla de år Sam har skickat in sin önskelista till Tomten så har hon också fått ett svarsbrev från honom.

Detta är ett av de kuvert vi har kvar. Det är nog 5 brev nu. =)

Fotot visar Tomteparaden på Strøget i Köpenhamn i samband med att all världens tomtar träffades för årsplanering på Tomtekongressen "Jul i Juli".

Layout av Bi och Sam



Julpost i närbild
Layout av Bi och Sam

Avslutningsvis visar Bi och Sam på något som jag själv gillar mycket - att använda gratismaterial för att skapa till exempel ett kort.


Till detta kort har jag förutom cardstocken och hjärtat inte använt något annat än gratismaterial från posten.

"Mönsterpappret" är ifrån den stora portotabellen och texterna kommer från den lilla ficktabellen.

Kort av Bi och Sam



Dekorerad insida
Kort av Bi och Sam

Vad har du själv tänk använda eller använt som kommer från eller förknippas med posten? Lämna gärna en kommentar och vi följer upp med mer och postar fler inlägg med anknytning till posten. :)

Sist i inlägget ges länkar till tidigare publicerade alster med "posttema".

Axel Oxenstierna och hans omfattande brevväxling
Oxenstierna, som var svensk greve och statsman, utsågs från år 1612 till rikskansler. Han hade en betydande roll i ledningen av Sverige under 1600-talet och låg bakom flera lagförslag, främst inom handel och industri. Efter kung Gustav II Adolfs död i slaget vid Lützen 1632 blev han i praktiken landets regent, då drottning Kristina var omyndig. Han ingav protestanter nytt hopp och omorganiserade regeringen i Sverige.

Axel Oxenstierna betraktas som det svenska Postverkets skapare. Oxienstierna blev 1936, i samband med Postverkets 300-årsjubileum, den förste svenske icke-konung som avbildats på ett svenskt frimärke. Han är också den förste svenske icke-kungliga svenska person att få sitt porträtt på ett mynt, en thaler myntad i Würzburg efter Gustav II Adolfs död 1632.

Axel Oxenstiernas var en flitig användare av postgången och efterlämnade betydande arkiv. Idag finns det, efter att staten förvärvat arkivet i två omgångar, cirka 500 arkivvolymer i Riksarkivet. Oxenstiernas omfattande brevväxling gavs mellan åren 1888 och 1977 ut i 28 band. Sedan avstannade projektet för att återupptas 1999. Brevväxlingen publiceras nu i form av en databas och en textedition - båda tillgängliga via Riksarkivets webbplats.

Händelser i postens historia
1686 införde Sverige, som tredje land i världen, poststämplar. Detta för att ingen skulle stjäla breven. Postkassören stämplade breven med F för fribrev och B för betalda brev.

1698 var det möjligt att skicka inrikes post till Finland och Baltikum.

1855 infördes enhetsporto oavsett avstånd och de första svenska frimärkena - skilling banco-märkena - introducerades.

1863 blev det möjligt för kvinnor att arbeta på Posten. Endast ogifta kvinnor fick anställas eftersom en gift kvinna var omyndig och således inte kunde ansvara för pengar.

1870-talet var den hästdragna postdiligensens storhetstid. Mot en kostnad på en riksdaler per mil var det möjligt att åka med och mot halv avgift fick man sitta bak på kofferten utan skydd mot väder och vind.

1888 upphörde den sista hästanspända postdiligensen då järnvägarna tagit över.

1891 introducerades vykorten i Sverige. Bilden på de första illustrerade - så kallade - brevkorten framställdes med hjälp av trästick, kopparstick eller litografiskt tryck. Våra tidiga vykort var alltså tecknade bilder som utfördes i olika tekniker.

Före 1905 användes, på vykort (brevkort), hela adressidan för adressen. Meddelanden fick alltså samsas med illustrationen på bildsidan. Vem har inte sett skrivna hälsningar på bildsidan i arkiv över gamla vykort?

1906 grundades ett Postmuseum i Stockholm. Det anses vara ett av världens förnämsta postmuseer med unika posthistoriska och filatelistiska samlingar

1907 inträffade Sveriges enda tågrån på linjen Malmö - Simrishamn. De två rånarna sköt postiljonen Johan Almén med tre skott i ansiktet och kom undan med 5000 kronor. Rånarna greps en månad senare. Almén överlevde och fortsatte arbeta vid Posten. När han 42 år senare dog efter att ha levt med kulorna i huvudet, skänktes dessa till Postmuseet.

1928 startade nattpostflyg till kontinenten. På dessa turer sorterades posten ombord vilket visade sig vara meningslöst för så fort det kom en luftgrop var allt i oordning. Postsäckarna var omslutna av kork eftersom om en olycka skulle hända och de hamnade i vattnet flöt de och kunde hämtas av fartyg.

1968 infördes en helt ny sorterings- och transportorganisation efter att Statens Järnvägar beslutat lägga om sin tågföring i marknadsvänlig form. Det svenska postverket genomförde snabbt en total revolution av sorterings- och transportorganisationen och delade in landet i sorteringsområden med centralorter. Vidare indelades transporterna i uppsamlingstransporter till centralorterna, transporter mellan områdena och spridningstransporter inom adressområdena. Landsvägstransporter och flygbefordran började användas i mycket större utsträckning än tidigare.

1974 gick Postbanken i graven när PK-banken föddes. Efter flera års förhandlingar beslutade Riksdagen på regeringens förslag att den statsägda Sveriges Kreditbank och Postbanken skall sammanföras till en ny bank, med namnet Post- och Kreditbanken, PK-banken. Banken blev en självständig, juridisk enhet, men den köpte bokföringstjänster och kassatjänster av Posten. Postgirot förblev fortfarande en enhet inom Posten.

1987, den 28e mars, upphörde lördagsutbärning.

1994 ombildades Posten till aktiebolag. Posten AB blev koncern och ett antal dotterbolag för skilda marknadssegment bildades. Den nya koncernen fick rätt att besluta om samtliga postavgifter. Sedan Posten under många år föreslagit åtgärden, upphörde nu Postens monopol på brevbefordran. En postlag fastställdes och en fristående myndighet, Post och Telestyrelsen, infördes för att bevaka lagens efterlevnad.

1996 startade Torget, Postens stora websatsning. Satsningen påskyndade hela Internetutvecklingen i Sverige. På kort tid blev Torget Europas största marknadsplats på Internet.

Under 2000-talets första år genomförde Posten en omfattande förändring av servicenätet. Det var då som de traditionella postkontoren lades ner och ersattes av Företagscenter och Postombud för brev och paket (till exempel bensinstationer och livsmedelsbutiker). Samtidigt flyttades Postens kassatjänster till dotterbolaget Svensk Kassaservice. Även Postens logotyp, brevlådor, brevbäraruniformer och fordon fick ny utformning och färgsättning.

Skrotbokens länkar
ATC - Kort med tema - ATCkort av Bi med frimärken
Från en svunnen tid... - Layout av Bi med gamla kuvert
Gården där hemma... - En layout med frimäken av Samara
75 år sedan Gagarin föddes..- - En layout med frimärken av Samara
Födelsedagar - ett tema som klistrar sig fast - En layout av Samara med gratis klistermärken från posten
Älskar - Älskar inte - Kort av Carola med motivstämpel där ett kuvert förekommer
Lucia - ljusets drottning - Kort av Alien Bling utformat som ett vykort
Alfred Nobel och jag - Layout av Bi med kuvert samt länk till en layout av maxell med frimärken och ett gammalt brev
Julklappsstugan 28/11 - Vi gör en julpostförvaring - Tutorial av Bi för att göra en egen julpostförvaring
Akrivera mera - Vi använder arkivmaterial - Altrad gummibandsmapp av Carola och Akrivkort av Bi med arkivmaterial (som används inom postens verksamhet)

Madame Butterfly

on 17 februari 2010

av Birgitta/Bi

Madame Butterfly - operan, hade premiär på La Scala i Milano den 17 februari 1904. Temat för vårt skapande idag blir därför fjärilar.

Madame Butterfly är en opera i tre akter av Giacomo Puccini. Librettot är skrivet av Luigi Illica och Giuseppe Giacosa och historien är baserad på en bok av John Luther Long.

Kort om de dramatiska händelserna i operan:
Den amerikanske marinlöjtnanten Benjamin Franklin Pinkerton hyr ett hus; på en kulle ovanför Nagasakis hamn, genom äktenskapsmäklaren Goro.

Pinkerton gifter sig "på japanska" med den femtonåriga geishan Cho-Cho-San, även kallad Butterfly. Hon berättar för Pinkerton att hon efter det att familjen kommit på obestånd blivit tvungen att försörja sig som geisha.

Marinlöjtnanten som hela tiden räknar med att gifta sig "på riktigt" med en amerikanska gör så småningom just detta och återvänder efter tre års bortovaro till Nagasaki tillsammans med sin hustru bara för att upptäcka att han har fått en son tillsammans med Cho-Cho-San. De vill förmå henne att lämna över sonen till Kate och slutligen går Cho-Cho-San/Butterfly med på att avstå från sitt barn på ett villkor - att fadern kommer och hämtar honom. Hon tar avsked av sonen. Ensam i rummet tar Butterfly fram sin faders dolk. För henne återstår ingenting annat än döden.

Dramatiska händelser serverade med vacker musik.

Vi skapar med fjärilar
Vi gör tvärtom och väljer att skildra vackra händelser och vackra alster fast utan (dramatisk) musik. =)

Vi låter Malin inleda med en layout om sin dotter.


"Imorse"

Den här layouten handlar om att O alltid säger att något hände "imorse" när hon pratar om det som har hänt - även om det var i höstas eller förra måndagen.

Material: Pappret med fjärilar är från Basic Grey, ricrac-"bandet" är ett Just-the-Edge från Bazzill, bokstäverna är från Scenic Route och pratbubblan från Little Shoebox.

Layout av Malin

Malin har använt sig av mönsterpapper med rikligt med fjärilar på. Ett mönsterpapper som skulle kunna vara svårt att få till bra men som här balanseras väl mot själva fotot och enkelheten i övriga layouten.


Ett "spring card" kallas detta kortet för. Det är ett kort som passar i ett normalt kuvert men när man tar ur det från kuvertet så "springer" det upp, typ reser sig upp och man får ett trevligt stående kort. Ett trevligt och ganska lätt kort att göra och det var kul att göra det när man hade någon i tanken som skulle få det.
Kort av Eva



Stående fjärilskort

Eva har valt att använda fjärilen som dekoration och visst passar det bra med fjärilar i sällskap med blommor som på kortet ovan. Kombinationen fjärilar och blommor får vi se mer av på de följande alstren.


Här har jag inspirerats av kortet på Bindy och hennes kläder.

Material: Jag använde mig av Jenny Bowlin - The farmers wife Die Cut paper som bakgrund och utanför det tog jag orange cardstock. Fjärilar är ifrån A2Z Scraplets, några Kaiser Rhinestones och en svart penna. Adorn it mini alfabet stickers. Använde mig även av en rund punch för att göra den scalloped border som finns nedanför kortet!

Layout av Martina

Martina har fångat ett par riktigt läckra fjärilar på sitt alster. Här får blommorna och fjärilarna sväva till synes fritt över layouten samtidigt som det ger en väl sammanhållande ram till fotot.

Nu ska vi få träffa en riktig älva ...


"Älvan Saga"
Saga har i något år älskat böckerna av Daisy Meadows om Kristin och Rebecka och deras äventyr tillsammans med alla älvor i älvlandet. Inspirerad av dessa böcker skapade jag den här digital layouten.

Credits till Anna Anastasova http://ani-fotoshop.blogspot.com som gjort det digitala kit jag använt.

Digital Layout av Skberg74

Tror man inte på sagoväsen innan så är man beredd att göra det nu, eller hur? En somrigt ljuvlig digital layout.

Ett litet söt-tufft gratulationskort står på tur. Kontrastrika färger i effektiv samklang.


En av mina älsklingsstämplar passade perfekt till denna utmaning.

Och så hittade jag ett härligt mönstrat papper med fjärilar i rätt färg,
den stora turkosa fjärilen har jag återanvänt från ett kort som jag fått av min syster.

Material: Papper från Crate, Basic Grey och Senic Route. Blomband från Lagerhause, Textstämpel från Tingtura Design. Stämpelmotiv från Lulu collection färglagt med distresser. Glitterlim stickles, halvpärlor och vita Primablommor som jag färgsatt lite med distresser

Kort av Pernilla

Vi låter vingarna bära oss vidare på nya äventyr. Vi lämnar snön och reser ut i världen ...


Nu när det är massor med snö ute är det skönt att titta på Rhodos-foton som riktigt utstrålar sommar och sol.

Jag gillar verkligen lacken på vanen, såna skulle vi behöva fler av här.

Material: Papperet heter Chiffon Pink från Sassafrasslass, blommorna är Prima got prints, rubons, rhinestones från Imaginisce.

Layout av Samara

Visst vaknar längtan efter sol och värme! Men först kommer vårsolen...


Jag vet inte riktigt varför, men jag förknippar fjärilar med våren och solen. På våren kan vi ta av oss den där varma vintermössan och springa runt i parkerna i stan och krama träden. ;) Eller. Jag scrappade i alla fall ett foto på han under en vårhelg i stan...
Layout av maxell



En kombination av lager på lager, distanskuddar och uppvikta vingar ger dimension såväl som liv och rörelse. Det förstärks ytterligare av att titeln är stämplad i två färger som tonar i i varandra.
Layout av maxell

Vingarna bär oss inte bara ut i världen eller på en resa till storstan... de tar oss också med på en tidsresa... Hellen gör oss sällskap på den färden.


Fotot är från en underbar sommardag hos farmor och farfar på landet 2008.

Jag ville behålla känslan av farfars alltid så blomsterfyllda rabatter och gjorde det genom att använda mig av blommor och insekter. Blommor och de här fjärilarna är nog några av mina favoritdekorationer.

Layout av Hellen



Bevingad närbild

Verkligen läckra fjärilar.

Jag avslutar detta bevingaade inlägg med en gåva till en vän. Som vi inledde med mönsterpapper så avslutar vi också. Till denna "Photo wallet"; kortplånbok, har jag använt ett härligt mönsterpapper fyllt av fjärilar. Passande att fylla med sommarminnen.


En "plånbok" full med minnen av sommar, dofter, vila och rekreation. En gåva till en väldigt bra kollega som nu är vintertrött och längtar efter varmare tider.
Kort "plånbok" av Bi



"Öppnad" så den visar fram och baksida samtidigt. Observera också de båda ytterfacken som ger plats för två av de totalt sex korten.
Kort "plånbok" av Bi



Här är "plånboken" öppnad och man kan se de inre kortfickorna. Det ena kortet bär en hälsning, det andra kortet har möjlighet till egna anteckningar.
"Plånbok" av Bi

Längtar du efter fler fjärilar för att lyfta ett vintertungt sinne så har vi gott om länkar att följa nedan. Fjärilen är populär både på mönsterpapper och som dekoration.

Länkar
Mogens operasidor


Skrotbokens länkar
Vi presenterar Martina Reynolds - Fjäril (utklippt från mönsterpapper) på en layout av Martina
Vi presenterar Eva/mamma0709! - Fjäril (färdig alternativ dekoration) på en ask av mamma0709
Tänt var det här av Bi - Egentillverkad fjäril på kort av milaja
I sagans underbara värld av maxell - Fjäril (stämplad) på kort av maxell
Hålkort med leksaker av maxell - Fjäril (färdig alternativ dekoration) på kort av maxell
Flower Power i sitt esse av maxell - Fjäril (utklippt från mönsterpapper) på layout av maxell
Min oas av maxell - Fjärilar (stämplade) på layout av maxell
Födelsedagar - ett tema som klistrar sig fast av maxell - Fjäril (peel-off sticker) på ett kort av Carola och fjärilar (klistermärken) på ett kort av Bi
Romantiska blommor av maxell - Egentillverkade fjärilar av maxell på en layout
Det var en gång... av maxell - Digital layout med fjärilar av Skberg74
Pi på cirklar av maxell - Fjärilar på en layout av Carola
Trendspaning senhösten och vintern 2008 av ikis - Fjärilar (olika material) på layout av Carola och fjäril (qk-die) på kort av Essmo
Julklappsstuga 29/11 - Vi blingar Thékulor av Alien Bling - Fjäril (pärla)

Fettisdag!

on 16 februari 2010

av Birgitta/Bi

Imorgon börjar allvaret! Den kristna fastan inleds i och med Askonsdagen men idag är det fest och frossande i Semlor som gäller.

Idag mumsar vi i oss Semlor eller fastlagsbullar som det också kallas. För en del äts den första bullen med grädde och mandelmassa idag på den riktiga dagen medan andra begick sitt premiärätande redan kring juletid. Fettisdagen är den sista dagen i fastlagsveckan - den period då man äter upp sig inför de sju veckornas fasta före påsk. Nu är det kanske inte så många som håller fasta i sju veckor men äta en och annan semla gör vi nog i alla fall. =)

Dagen att frossa är inne
Dagen att frossa är inne och här på Skrotboken vill vi inte vara sämre, så bänka dig vid datorn med kaffe och bulle (Har du ingen så finns ett utmärkt recept på semlor här!) vid din sida och frossa tillsammans med oss i denna vår samling av grädd-vita alster, inspirerade av den luftiga grädden som gör semlan till något mer än bara en vanlig bulle.


Jag har skaffat mig så söta stämplar, jag tycket den här lilla damen passade bra till det gräddvita Semla temat.
Hon bär egentligen på Muffins, men jag fluffade till dem lite med "snöpennan" så de ser lite gräddiga ut.

Kort av Pernilla

Efter denna inbjudande välkomsthälsning går vi vidare till ett gratulationskort. Ett födelsedags kort till en väldigt speciell person.


Ett litet sött kort på min lilla tjej i mitten och en stämplad hälsning.
Här har jag använt mig av Die Cut With A View papper som bakgrund och gräddvit cardstock och band. Färgen på kortet är tyvärr missvisande då det ser gult ut - cremevitt skall det vara. =)

Kort av Martina

Hellen har använt sig av ett tänkvärt citat på sitt gräddvita kort. Något att fundera lite extra över i vardagen kanske.


Det här var nog den svåraste av alla att göra då jag hade lite svårt att få tag på gräddvitt papper. Men så hittade jag tillslut ett i min samling av handgjorda papper som jag tycker är helt perfekt, det ser ju nästan ut som grädde t.o.m.
Det vackra quotet på kortet kommer från Roy Croft.
" I love you not because of who you are
But because of who I am when I am with you."

Kort av Hellen

Jag (Bi) avslutar dagens kortkavalkad med ett romantiskt kort med sus av änglavingar.


Ett romantiskt kort i lite gammeldags stil fick det bli idag. En chans att få frossa i vita rosor, mini tårtpapper, glitter och bling. Till swirlsen har jag använt en trasig fjärilsvinge i papper som jag har täckt med glitter. Ett litet avvikande rött hjärta fick bilda accent.
Kort av Bi

Nedan följer några länkar där vi tittat mer på själva semlan som skapat alster.
Med detta önskar vi dig en skön fastlagstid och en dag fylld av njutning för smaklökarna.

Skrotbokens länkar
2009 - Semlor av Sofia
2009 - Rulla, rulla liten bulla - Semlor av Birgitta/Bi

Alla Hjärtans dag!

on 14 februari 2010

av Birgitta/Bi

Idag firar vi Alla hjärtans Dag!

I måndags kunde du få läsa lite mer om den Valentin vi firar idag och dessutom fick du chansen att inspireras av kärleksfulla alster som innehöll ordet kärlek eller Love. I dag ska vi ägna oss åt hjärtan som dekoration och/eller som form men däremot skapar vi inte i de traditionella färgerna rött och rosa utan satsar idag på alternativa kärleksfärger.

Idag låter vi Carola inleda.


Jag är då rakt ingen kortmakare så det fick bli ett enkelt kort. Grått hjärta kanske inte ses så kärleksfullt men jag tycker det är läckert och passar bra till en kille. Överhuvudtaget ville jag ge kortet en rockig känsla. Klippte ut 2 ekollon (nuts) från ett papper och la på lite glossy accents. Sen kom jag på att jag skulle målat över det rosa med ljusbrunt för att det skulle passa bättre. Men ibland är händerna snabbare än hjärnan. =)
Kort av Carola

Carola tog fasta på hjärtformen och klippte ut ett hjärta ur mönsterpapper. Vi fortsätter "hålla formen" men nu är det knappar som får visa vägen.


Här har jag använt mig av lila knappar och format ett hjärta, använde ett Love You Kaiser rubon och en svart penna att rita runt. Väldigt enkelt men rätt så effektfullt.
Kort av Martina

Eva har använt hjärtformen för att bygga vidare på kontrasterna i sitt kort.


Detta kortet kallas för "Hidden message card". När man ser kortet framifrån ser det ut som ett vanligt kort, men drar man i bandet som sitter högst upp så kommer det fram 2 meddelanden, ett där uppe och ett där nere under fliken. Ett ganska kul kort och i färger som jag bara tycker e så underbara.
Kort av Eva

Själv har jag också klippt ut hjärtan ur diverse papper.


Det enkla kan ofta vara nog så effektfullt. Kortbasen är gjord av en pappskiva som satt på förpackningen till de hörlurar Sam gav sin pappa i julklapp förra året. Det rutiga pappret är resultatet av "lek" med distress ink.
Kort av Bi

Ännu ett kort med kraftiga och kontrasterande färger. Här har hjärtformen fått prägla hela kortet.


Jag ville göra ett kort som skulle kunna ges till en kille i tonåren men det blev ett kort som jag tror skulle passa både en kille och en tjej. Såg att färgåtergivningen inte blev den bästa på den här kortet men det rutiga mönstret är mörk- och ljuslila.

Kort av Hellen



Öppet kort
Kort av Hellen

Ett kort värdigt en isprinsessa kommer från Skberg74.


När jag skulle göra ett Alla hjärtans kort till dottern så ville jag ha med hennes senaste passion på kortet skridskor, hittade denna digi-stämpeln och började färglägga i lila då föll det sig naturligt att använda lila även i resten av kortet.
Kort av Skberg74

Nu lämnar vi de kraftigare färgerna och går över till en murrigare brun färgskala.


Ett hjärtligt kort till en Rockstar!
Kort av Bi

Från det brunmurriga över till härliga ljusa färger och mönster i mångfald.


Albumet är tänkt till min gubbe på Alla hjärtans dag, fyllt med små kärleksmeddelanden. Jag har jobbat med kraft papper, Distress Ink för att få albumet att se slitet och gammal ut.
Materiallista:
Papper TPC studio/ Ancestral Teal Brocade
Prima blommor
Stämplar från Prima Och Inkadinkado
Rub-ons från Bliss Designs Marah Johnsson "Love"

Minialbum av Pernilla



Kärleksfulla närbilder



Kärleksfulla närbilder

Det var det sista av våra Alla hjärtansdags alster för i år. Vi har använt oss av både starka och kraftfulla färger så väl som lite murrigare bruna toner. Som synes måste man inte tvunget hålla sig till de traditionellt rosa-röda färgerna när man skapar till och om kärleken.

För mer inspiration om kärlek och hjärtan går det bra att följa detta axplock av tidigare publicerade inlägg.

Skrotbokens länkar
En dag för kärleken av maxell
Låt hjärtat va med av Sam
2009 Älskar - älskar inte av maxell
2009 Kärleken är röd av Evelina/Alien Bling

Prenumerera på: Inlägg (Atom)