av Birgitta/Bi
Fettisdagen firar vi i år den 24e februari vilket är nästa tisdag. Traditionen bjuder oss att äta semlor som ett avstamp inför påskfastan som börjar följande dag, askonsdagen.
Tidigare innebar det att det var på fettisdagen och dessutom bara på denna dag som du fick frossa i semlor. Nu kan du få semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar; kärt barn har många namn, redan i juletid vilket jag personligen tycker är synd. Det är något speciellt med att gå och längta och vänta för att sedan riktigt få njuta av den första tuggan.
Favoritrecept
Jag tänker redan idag dela med mig av mitt favoritrecept som är från receptsamlingen "Stora boken om bakning" från Ica-förlaget AB (1985), så finns det förhoppningsvis gott om tid att hinna baka före fettisdagen.
Detta recept är enligt boken avsett för 10 - 12 st semlor men jag brukar göra dem betydligt mindre enligt devisen "hellre två än en" och brukar i stället göra 20-22 st små!
Själva bulldegen är smidig och bullarna håller sig bra någon dag extra även utan att frysas.
Semlor 10-12 st
75 - 100 g margarin/smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornsalt
ca 1 liter vetemjöl
Pensling:
ägg
Fyllning alternativ 1:
150 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
Fyllning alternativ 2:
1½ dl (100 g mandel)
1 dl socker
ca 1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
Garnering:
florsocker
Smält matfettet i en kastull. Häll i mjölken. Låt allt bli ljummet, ca +37° C.
Smula jästen i en degbunke, tillsätt saltet, sockret, degspadet och ägget. Tillsätt hjorthornsaltet och mjölet efter hand och arbeta degen smidig och blank.
Låt degen jäsa 30 minuter i degbunken, övertäckt och på dragfri plats.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den ytterligare. Baka ut runda släta bullar. Låt dem jäsa på plåt 20 - 30 minuter. Pensla med vispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i 250 graders ugnsvärme 5 - 10 minuter. När bullarna kallnat är de färdiga att fyllas.
Först gör jag en rulle av degen och sedan skär jag till det antal bullar jag vill ha innan jag formar själva bullarna.
Semlor av Bi
Här är två alternativ.
Fyllning 1:
Skär av ett lock. Lägg i en bit mandelmassa. Klicka eller spritsa på den vispade grädden. Lägg på locket, sikta florsocker över.
Fyllning 2:
Skär av ett lock och ta ur inkråmet. Blanda inkråmet med mandeln, sockret och mjölken. Rör försiktigt i den vispade grädden och fyll semlan. Lägg på locket. Sikta florsocker över.
Jämförelsematerialet tändsticksask och decilitermått får visa storleken på mina färdiga bullar.
En thé-sil gör det enkelt att pudra florsockret snyggt.
Semlor av Bi
Så långt själva receptet.
Själv brukar jag använda mig av färdig mandelmassa som jag river och blandar med inkråm och vispgrädde till önskad styrka och smak. Klickar på vispad grädde och lägger på locket samt pudrar med florsocker över. Eftersom jag gör ganska små bullar så gör det inget att de blir välfyllda. I övrigt följer jag receptet. Dessa semlor eller fastlagsbullar, som vi säger, har blivit tradition på mitt jobb och nu mer kan inte en fettisdag passera utan att de skall finnas på bordet.
Denna bulldeg är även lämpad om du vill äta semlan som hetvägg med mjölk till.
Lycka till med bullbaket och låt er väl smaka!
Tävla och utmanas
Translate this page
Pågående serier
Tidigare inläggsserier
Mini Art Journal 2011
Bloggintresserade
Etiketter
- Om Skrotboken
- Vi använder färg
- Vi använder olika material
- Vi berättar
- Vi besöker kreativa rum
- Vi bjuder till bords
- Vi delar med oss och lär av varandra
- Vi dukar
- Vi fokuserar på form
- Vi fokuserar på mönster
- Vi fokuserar på olika dekorationer
- Vi fortsätter med
- Vi ger plats för eftertanke
- Vi gör det själv
- Vi har varit på mässa
- Vi har varit på scrapträff
- Vi inspireras av...
- Vi kliver utanför lådan
- Vi kåserar
- Vi liftar
- Vi låter barn skapa
- Vi lär oss tekniker
- Vi lär oss tekniker Vi använder olika material Vi kliver utanför lådan Vi använder färg Vi gör det själv
- Vi nyhets- och trendspanar
- Vi ordar om
- Vi ordar om ..
- Vi presenterar
- Vi skapar Art Journal
- Vi skapar från samma
- Vi skapar Mini Art Journal
- Vi skapar på uppdrag
- Vi skissar och skapar
- Vi tar datorn till hjälp
- Vi tar fram och delar ut mallar
- Vi tittar på scrapstilar
- Vi tävlar och drar lott
Bloggarkiv
-
▼
2009
(172)
-
▼
februari
(15)
- Vi skapar om Disneys filmer och figurer
- Vi skapar kring barndop och namngivning
- Semlor
- Rulla, rulla liten bulla - Semlor
- Skiss #4 - 15 februari
- Tolkning av skiss nr 3!
- Älskar - älskar inte
- Kärleken är röd?
- Knappmosaik
- Se kristallklart - Skapa kring snö och vinter
- I rymden kan ingen höra dig...
- Artist trading card med waterfall
- Tivoli och cirkus
- Skiss #3 - 1 februari 2009
- Vi skissar och skapar - Information
-
▼
februari
(15)
Länkar till Skrotboken
Månadens sponsor
Vi som skapar
Kontakta oss
(snabel-a)gmail.com]
Synpunkter, önskemål, nya kontakter, sponsring av utmaningar osv. Allt är välkommet.
Manifest
Kort sagt: Kreativitet och inspiration är vad Skrotboken är.
Kreativitet som leder till inspiration, inspiration som leder till kreativitet.
Galleri och inspiration
Kommentera med direktlänk
Alla kan kommentera ett inlägg. Om du lämnar en direktlänk till ett blogginlägg eller till en bild i ditt galleri hittar vi igen det just du skapat.
Deadline
Observera att vi har en egen kategori med pågående utmaningar för specifika tillfällen. Där anges slutdatum för att få komma med i planerade framtida inlägg.
I övrigt finns ingen deadline för att lämna in sin tolkning och därmed bidra till Skrotbokens inspirationsbank.
Copyright ©2008
Kopiera inte bilder till din egen hemsida/blogg. Använd heller inget material för annan publicering i samband med utmaningar, bloggar, forum, butiker eller annat utan att först fråga om tillstånd.
Om du inspireras av något som publiceras i Skrotboken vore vi tacksamma om dels länkar till Skrotboken och dels lämnar en kommentar till det inlägg du inspirerats av med en länk till ditt eget alster.
0 kommentarer: