Rulla, rulla liten bulla - Semlor

on 17 februari 2009

av Birgitta/Bi

Fettisdagen firar vi i år den 24e februari vilket är nästa tisdag. Traditionen bjuder oss att äta semlor som ett avstamp inför påskfastan som börjar följande dag, askonsdagen.

Tidigare innebar det att det var på fettisdagen och dessutom bara på denna dag som du fick frossa i semlor. Nu kan du få semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar; kärt barn har många namn, redan i juletid vilket jag personligen tycker är synd. Det är något speciellt med att gå och längta och vänta för att sedan riktigt få njuta av den första tuggan.

Favoritrecept
Jag tänker redan idag dela med mig av mitt favoritrecept som är från receptsamlingen "Stora boken om bakning" från Ica-förlaget AB (1985), så finns det förhoppningsvis gott om tid att hinna baka före fettisdagen.


Fastlagsfika av Bi

Detta recept är enligt boken avsett för 10 - 12 st semlor men jag brukar göra dem betydligt mindre enligt devisen "hellre två än en" och brukar i stället göra 20-22 st små!

Själva bulldegen är smidig och bullarna håller sig bra någon dag extra även utan att frysas.

Semlor 10-12 st
75 - 100 g margarin/smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornsalt
ca 1 liter vetemjöl

Pensling:
ägg

Fyllning alternativ 1:
150 g mandelmassa
2 dl vispgrädde

Fyllning alternativ 2:
1½ dl (100 g mandel)
1 dl socker
ca 1 dl mjölk
2 dl vispgrädde

Garnering:
florsocker

Smält matfettet i en kastull. Häll i mjölken. Låt allt bli ljummet, ca +37° C.

Smula jästen i en degbunke, tillsätt saltet, sockret, degspadet och ägget. Tillsätt hjorthornsaltet och mjölet efter hand och arbeta degen smidig och blank.

Låt degen jäsa 30 minuter i degbunken, övertäckt och på dragfri plats.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta den ytterligare. Baka ut runda släta bullar. Låt dem jäsa på plåt 20 - 30 minuter. Pensla med vispat ägg.

Grädda mitt i ugnen i 250 graders ugnsvärme 5 - 10 minuter. När bullarna kallnat är de färdiga att fyllas.


Först gör jag en rulle av degen och sedan skär jag till det antal bullar jag vill ha innan jag formar själva bullarna.
Semlor av Bi

Här är två alternativ.

Fyllning 1:
Skär av ett lock. Lägg i en bit mandelmassa. Klicka eller spritsa på den vispade grädden. Lägg på locket, sikta florsocker över.

Fyllning 2:
Skär av ett lock och ta ur inkråmet. Blanda inkråmet med mandeln, sockret och mjölken. Rör försiktigt i den vispade grädden och fyll semlan. Lägg på locket. Sikta florsocker över.


Jämförelsematerialet tändsticksask och decilitermått får visa storleken på mina färdiga bullar.

En thé-sil gör det enkelt att pudra florsockret snyggt.

Semlor av Bi

Så långt själva receptet.
Själv brukar jag använda mig av färdig mandelmassa som jag river och blandar med inkråm och vispgrädde till önskad styrka och smak. Klickar på vispad grädde och lägger på locket samt pudrar med florsocker över. Eftersom jag gör ganska små bullar så gör det inget att de blir välfyllda. I övrigt följer jag receptet. Dessa semlor eller fastlagsbullar, som vi säger, har blivit tradition på mitt jobb och nu mer kan inte en fettisdag passera utan att de skall finnas på bordet.

Denna bulldeg är även lämpad om du vill äta semlan som hetvägg med mjölk till.

Lycka till med bullbaket och låt er väl smaka!

0 kommentarer: