Hålkort med leksaker

on 7 oktober 2009

av maxell

De flesta har nog någon gång sett hålkort eller kort med hål i. Här visar vi inspiration i form av hålkort där vi också använder någon form av barnleksak på det vi skapar - endera som det är eller som hjälpmedel eller verktyg.

Först har vi min (maxells) egen tolkning av hål i kanten på ett kort. Ett sådan här hål fungerar som en flik att hålla i när du öppnar kortet.


Det här kortet har ett hål i kanten. Cirkeln i två lager samt dekorationerna sitter fast på insidan av kortet. Framsidans mönstrade papper är stansat i kanten med en något större radie på cirkeln innan det sattes fast. Följ länken sist i detta inlägg för tips om hur du säkerställer att hålet hamnar på rätt ställe.

Insidan är dovt stämplad med en hjärtformad magnet, som hör till en magnetisk rittavla. Det dova trycket gör att det går bra att skriva ett meddelande i kortet.

Kort av maxell

Bi har använt hålet till att låta huvudpersonen skymta fram. Det handlar alltså om ett dopkort, men kan lika gärna användas med ett foto på någon nyfödd eller någon som fyller år. Lägg in ett foto på dig själv och ge till den du gillar allra mest eller lägg in ett foto på mottagaren som därmed får "se sig själv i spegeln". Eller använd en valfri bild som passar med kortets framsida.


Här har jag med ett hål i kortets framsida utnyttjat möjligheten att låta barnets ansikte synas genom hålet. Texten får rama in och även gå ut lite över hålet.
Kort av BiPå insidan har jag bland annat fäst en liten nallebjörn.
Kort av BiPå baksidan satte jag en ficka och stoppa i en tag med hälsning.
Kort av Bi

Jag (maxell) använde hålet för att ta till vara på möjligheten att låta delar av ett höstlandskap skymta fram. Jag passade även på att utnyttja kombinationen att fästa en ficka på insidan och samtidigt dölja infästningen för de dekorationer som hänger i hålet. Detta kort har också två små extra hål.


Här har jag använt hålet för att dels hänga dekorationer (leksakspärlor) i och dels för att den dekorerade insidan skymtar från framsidan samtidigt som det ser ut som en vanlig klädd insida. För att dölja infästningen av de hängande löven satte jag fast ett papper (vikt på fri hand med en ficka) på insidan av kortet. Fickan kan, som bilden visar, användas för att stoppa i en slant till mottagaren. Den andra insidan är ett helt höstlandskap med höstmåne framför trädet(!), fallande löv och en anonym avsändare. :)

Det här kortet har två extra små hål. Genom två öljetter löper en bit fastknuten floss. På framsidan är flossen trädd genom några leksakspärlor i matchande färger. På insidan utnyttjas knuten som grund för resten av dekorationerna på fickan.

Kort av maxellHöstsprakande närbilder
Foton av maxell

Vi avslutar med Bi som visar ett kort med hängande dekorationer som sitter i hål och som utnyttjar flera dimensioner.


Sam fyller snart år och högst på önskelistan står i år en chans till shoppingrunda utan krav på "nyttighet" utan även shopping för lyst, enbart! Ett stjärnkort får bekräfta den önskan.

Ovanstående visar fram och baksida samt hur kortet ser ut när man börjar öppna det.
Leksaksstövlarna på framsidan kommer från en avlagd Pollydocka.

Stjärnkort av Bi" Stjärnkortet sett snett ovanifrån och utfällt från sidan.

Kortet är inte helt färdigdekorerat på bilden. De små paketen skall få lite bling också innan det är helt klart! =)

Stjärnkort av Bi

Skrotbokens länkar
- Skrotboken uppmärksammar WCMD 2009
Tips för att göra hål i hålkort av maxell - Publicerad 7e oktober 2009
Går det att använda höstlöv på det vi skapar? av maxell - Tips om hur vi tar till vara naturens höstlöv - Publicerad 7e oktober 2009
Stjärnkort - Hur gör man? av Bi
- Kommande publicering

1 kommentarer:

maxell sa...

Stjärnkortet är utmärkt till någon man verkligen gillar - någon som är en stjärna. :) Eller... som en juldekoration.