Det var en gång...

on 28 augusti 2009

av maxell

Sagor och sagotema spåddes i början av året på bland annat Formexmässan att bli en stor trend under 2009. Skrotboken har valt att inspireras av sagotemat och skapat layouter som för tankarna till sagor och sagans värld. Fri tolkning gällde, men vi har alla med något inslag av minst en dekoration (endera färdig eller egentillverkad) som har anknytning till sagans underbara värld.

Sagor är ett svårdefinierat begrepp. I sagosamlingar ingår vitt skilda berättelser från olika tider och platser. Många sagor utgår från muntliga berättelser som under århundraden förts från generation till generation. Sagor kretsar ofta kring en eller ett par centrala gestalter vars karaktär framträder genom deras handlingar och vanligen broderas texten ut. En viktig aspekt av en saga är att tid, rum och orsakssammanhang är oberoende av verkligheten, det vill säga att "I sagans värld är allt möjligt". En aspekt som passar perfekt för kreativt skapande...

I scrapsammanhang har vi sett sagoteman i form av såväl papper som dekorationer. Det handlar bland annat om Askungen, pirater, (tand)féer, troll, häxor, pepparkakshus, gamla barnböcker och alla dessa prinsar och prinsessor. Ibland ser vi även någon som skapar genom att bygga upp ett helt sagolandskap. Vi har även alla dessa stämplar som har ett klart sagoskimmer över sig.

Så vitt vi sett har inte sagotemat slagit helt igenom i scrapsammanhang än. Om trendskaparna ska få rätt bör vi alla alltså anamma sagans värld och låta den ta plats såväl i våra hem som i vårt skapande. Skrotboken drar sitt strå till stacken genom att bjuda på sagoinspiration.


I sagans värld är allt och inget tillåtet. Alla behöver vi våra drömmar, drömmar som är som sagor. Jag tror vi skulle behöva få drömma oss bort i sagans värld lite oftare för att själen skulle må lite bättre.
Layout av LenaS



Temat är sagor och det för såklart tankarna till böcker. Så jag gjorde en layout om min passion för böcker. En av alla de genres som jag gillar är fantasy. Så jag hittade det perfekta pappret för just fantasy och sagor. Som barn läste jag sagor jämt och ofta blev det flera böcker varje natt. De blåa älvvingarna uppe i vänstra hörnet har jag gjort med hjälp av photoshop och dekorerat med sammetsglitter och stickles.
Layout av Carola



Jag har alltid älskat böcker och att låta dottern drömma sig bort till sagornas magiska värld har alltid varit självklart, till min glädje delar dottern nu vid 5 års ålder min kärlek till böcker och vi både läser och berättar sagor för varandra dagligen.

Credits to Nicole Young who has designed the digital kit that I´ve used

Layout av Skberg74



I sagans värld är som sagt allt möjligt och ibland kan det vara riktigt otäckt. Ett exempel är när Bröderna Lejonhjärta möter Tengils Katla.

En bra story sitter kvar och i vårt hem märks det på alla dessa monster som ibland kan skönjas både här och där. Här hemma turas vi även om att vara den modiga hjälten eller hjältinnan som räddar vår värld från ondskan. ;)

Dekorationerna är valda för att de alla förekommer i den aktuella sagan, men det var väl uppenbart?

Layout av maxell



Sagorelaterade närbilder
Foton av maxell



"Det var en gång...och så levde dem lyckliga i alla sina dagar..."

Hur många gånger har man inte hört den början och det slutet? Jaah, det är ju så sagor ska börja och sluta, men det finns så mycket där emellan. Det ska hända något intressant, sedan något som kanske ger historien en hel vändning eller något "hemskt", som exempelvis Snövit äter äpplet eller Törnrosa som sticker sig på spinnrocken...

Men, man vet ju hur det kommer att sluta. Det är det som får en att fortsätta och inte lägga ifrån sej boken (eller stänga av filmen) för man vet att det kommer att ordna upp sig i slutändan, hur hemskt det än blir...

Layout av RonjaS

Sagan i ett historiskt perspektiv
Under den senare delen av 1700-talet var allt som rörde fantasins värld bannlyst i den europeiska barnlitteraturen. Barnen skulle istället uppfostras i Herrens tukt och förmaning. Sagor ansågs driva på barnens fantasi och därmed hindra dem från att ta in nyttig kunskap under en tid då kunskap ansågs vara barnens första plikt näst lydnad och underdånighet.

Sagorna levde dock och frodades i de lägre sammhällsklasserna där de spreds muntligen eller i form av skillingtryck. Från början var inte sagor skrivna för barn. Istället var de ett sätt för människor att med hjälp av sin fantasi stå ut med den bistra verkligheten. Med denna bakgrund blir det självklart med en undertryckt hjälteperson från folket, dummerjöns eller styvdotter, som på ett mirakulöst sätt vinner prinsens eller prinsessans gunst.

Under romantikens epok under 1800-talet återupptäcktes barnens egenvärde och barn skulle få lämplig näring för sin fantasi via sagor. Bröderna Grimms "Kinder- und Hausmärchen" (1812-1822) grundlade traditionen av barnsagan i Tyskland. i Sverige är Fridtjuv Bergs "Svenska Folksagor" (1899) med illustrationer av Elsa Beskow den mest kända sagosamlingen. Sagan ansågs under denna tid farlig för arbetarklassens barn. De fick inte längta efter den goda fen, en trollstavs gåvor eller efter guld- och silvermynt.

Vid 1900-talets början genomfördes lovvärda försök i Sverige att sprida barnböcker och sagor till arbetarklassens barn. Bokserien "Barnbiblioteket Saga" gavs ut av Svensk Läraretidnings förlag omfattade sagor och pjäser bearbetade för barn och ungdom. "Sagostundsrörelsen" bildades i Malmö 1933. I hela landet organiserade de sagostunder, teatergrupper, folkdanser, musikkårer och studiecirklar i fostrande syfte och rörelsen av ut en egen tidning "Solglimten".

I alla tider har man insett möjligheten i att använda sagan för att undervisning eller för att skapa opinionsbildning även om meningarna ofta har gått starkt isär beträffande innehållet. Under åren har skarp kritik riktats mot grymheten i sagorna. Men sagan tycks vara livskraftig som följt människan sedan långt tillbaka i tiden. Flera av våra mest framstående nordiska författare har skapat helt nya sagovärldar för sin tids barn. Det handlar om författare som HC Andersen, Tove Jansson och Astrid Lindgren.

Under 1970-talet var sagan stor och många psykologer framhöll vikten av att barnen fick bekanta sig med sagans många budskap. Sagans nyväckta popularitet nådde sin kulmen 1970-1980 då "Sagans förtrollande värld - folksagornas innehåll och betydelse" blev en bestseller. Författaren Bruno Bettelheim menade att barn omedvetet eller förmedvetet tar till sig sagans symboliska budskap. Det är ingen som kan ifrågasätta sagans värde och popularitet när dess budskap kan tolkas som att "man kan inte slippa undan hårda strider i livet, men om man tappert bemöter orättvisor och kämpar med allehanda prövningar, kommer man till sist att stå som segrare - man blir kung över sig själv!"

En sagolik utmaning
Vi vill bidra med fler sagotolkningar innan året är slut och utmanar därför alla att skapa med sagotema. För att vinkla det hela vill vi att alla använder sig av minst en detalj som för tankarna till sagor för barn - såväl traditionella som nya sagor.

Vilken var din favoritsaga när du var liten? Vilken är den saga som ditt eller dina barn eller barnbarn alltid vill höra om och om igen? Vilken saga skulle du vilja vara med i? Vilken saga skulle du vilja skriva och kanske även rita? Eller... ska du ge bort en saga i present och behöver ett matchande kort? Skapa med, för och av barn och deras sagor. Lämna en kommentar till detta inlägg med en fungerande direktlänk till just din tolkning. Sista dag att lämna in är
söndag den 16e september klockan 23:59
Vi ser fram emot sagolika tolkningar. Tisdag den 18e september kan du se om just ditt bidrag kommer med i vårt kommande inlägg.

Skrotbokens länkar
Vi trendspanar - information och länkar av maxell


Skrotbokens länkar till publicerade sagoalster
Höstens färger - Del 8: Grå och Svart av maxell - innehåller en sagoinspirerad layout skapad av maxell
Pi på cirklar av maxell - innehåller en sagorelaterad layout skapad av Sam
Rune Andréasson och Bamse av Bi - innehåller alster med Bamsetema
Idag firar vi med Danmark av Bi - innehåller ett kort med sagotema skapat av maxell
I sagans underbara värld av maxell - kommande publicering

0 kommentarer: