Runebergsbakelser

on 5 februari 2010

av Birgitta/Bi

Idag firas Runebergsdagen i Finland. Dagen firas till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg och till firandet hör bland annat att äta Runebergstårta, -bakelse.

Den finlandssvenske författaren och poeten föddes den 5 februari 1804 i Jakobstad i Finland. Mannen bakom Fänrik Ståls sägner, psalmtexter som till exempel "Jag lyfter ögat mot himelen ..." med flera. Ett annat verk som har tonsatts är till exempel "Sköna maj, välkommen till vår bygd igen!" - en av de mest traditionella vårsångerna.

Passion för sötsaker
Det sägs att Johan Ludvig Runeberg var fantastiskt glad i just detta bakverk och att han åt det var dag till frukost. Det sägs också att det var hans hustru Fredrika som hittade på receptet. Den uppgiften är dock omdiskuterad - det troliga är att det fanns redan tidigare.
Precis som alla andra traditionella recept så finns det varianter på hur man gör den "perfekta" kakan. Idag används ofta ströbröd eller bröd-/ kaksmulor samt efter gräddningen penslas kakan med punch och eller rom.
I det recept som vi har haft i vår familj så ingår inget av de ovanstående.
Dessa bakverk är snabba att göra så du hinner säkert med en omgång till kvällsfikat.


Runebergsbakelser
Foto av Bi

Runebergsbakelser
12 st (ca. 17 om du använder muffinsformar)

Ingredienser
200 g smör eller margarin
Drygt 2 1/4 dl strösocker
2 ägg
4½ dl mald mandel
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Smält smör eller margarin till formarna

OBS! En del brukar tillsätta lite bittermandelolja i degen vilket ger en bra smak.

Garnering:
6 msk hallonsylt
1 dl florsocker
½ msk kallt vatten

Rör matfett och socker vitt och pösigt, tillsätt äggen ett i sänder.

Blanda mandel, mjöl och bakpulver. Rör in blandningen i smeten.

Pensla 12 runda bakelseformar eller bakformar med smält matfett. Fyll dem till 2/3 med smet. Traditionellt bakas dessa bakelser i höga cylinderformar men vanliga bakformar fungerar utmärkt.

Degen kan även bakas i en 20x30 cm långpanna och efter gräddningen skäras i fyrkantiga bitar.

Grädda bakelserna ca 20 minuter i 175 grader. Låt dem svalna något innan de stjälps upp ur formarna.

Lägg ½ msk sylt på varje bakelse. Sikta florsocker, rör ihop med vattnet och spritsa en ring kring syltklicken på varje bakelse.

Som jämföresle kan vi visa upp det recept som sägs ha varit Fredrikas eget.

Så här ser det ut i Fredrikas kokbok.

1 skålpund smör
1 skålpund mjöl
1 skålpund socker
1/4 dels skålpund sötmande
1/4 skålpund Bittermandel olja
2 st ägg

1 skålpund = ca 425 gram

Lycka till med bakningen.

Idag avlutar jag med en av Johan Ludvig Runebergs dikter.

Flickans årstider

Flickan gick en vintermorgon
i den rimfrostströdda lunden,
såg en vissnad ros och talte:
»Sörj ej, sörj ej, arma blomma,
att din sköna tid förflutit!
Du har levat, du har njutit,
du har ägt din vår och glädje,
innan vinterns köld dig nådde.
Värre öde har mitt hjärta,
har på en gång vår och vinter,
gossens öga är dess vårdag,
och min moders är dess vinter.

Länkar
Wikipedia om Runebergsdagen
Wikipedia om Johan Ludvig Runeberg