En dag för kärleken

on 8 februari 2010

av maxell

På söndag är det en helt egen dag ägnad åt kärleken - Alla hjärtans dag eller, som den egentligen heter, Valentins dag. Men, vem var denna Valentin?

Blommorna...
Valentin är omgärdad av mystik då det kan ha funnits flera Valentin som traditionen kan ha kommit ifrån. Den mest kända berättelsen handlar om en Valentin som levde för över 1700 år sedan. Omkring år 269, den 14e februari, fängslades denne kristne Valentin och led martyrdöden. Han sonade för att han mot kejsare Claudius vilja hade vigt unga älskande par. Kejsaren önskade ogifta krigare i sin armé. Enligt traditionen sägs Valentin ha haft för vana att plocka blommor i trädgården och ge dem till älskande par och detta påstås vara upphovet till seden att ge varandra blommor på Alla hjärtans dag.

Korten...
Under sin fängslade tid träffade Valentin fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till honom. Innan Valentin avrättades skrev han ett avskedsbrev till henne och undertecknade det med "din Valentin". Detta brev anses vara det första Valentinkortet och starten för traditionen att skicka kort den 14e februari.

Till Sverige
Alla hjärtans dag är en ny tradition i Sverige och dagen har bara firats i några årtionden. Historiskt vet vi dock att den engelske ambassadören som bodde i Sverige på 1600-talet utsåg drottning Kristina till sin Valentin år 1654 samt att vi skulle antagligen inte fira dagen i Sverige nu för tiden om inte affärsmännen uppmärksammat dagen efter amerikansk kulturell påverkan.Första gången ett varuhus skyltade med alla hjärtans dag var 1956 och då brydde sig inte många om att köpa presenter eller blommor. Det har dock förändrats under de senaste årtiondena. På alla hjärtans dag 2002 såldes det till exempel 2 miljoner rosor bara i Sverige. Framförallt handlar det om mörkröda rosor, men rosorna räcker inte till hela världen och därför säljs det även mörkröda tulpaner och nejlikor som symbol för kärleken. Även andra färger förkommer och till exempel betyder en vit ros vänskap medan en rosa eller gul nejlika eller ros kan betyda "span". Annars är det nog de röda geléhjärtana som en svensk tänker på när Alla hjärtans dag förs på tal...

Länkar
Nordiska museet om Alla hjärtans dag

0 kommentarer: