Trettondedag Jul

on 6 januari 2009

av Birgitta/Bi

När Jesus hade fötts i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid kom några österländska stjärntydare till Jerusalem och frågade: ”Var finns judarnas nyfödde kung? Vi har sett hans stjärna gå upp och kommer för att hylla honom.”

Så lyder inledningen till den evangelietext som läses ur Bibeln; i åtminstonde de Lutherska kyrkorna, runt om i Sverige på Trettondedag jul. Varför tar jag då upp det här?

Jo, då firandet av Trettondedagen grundar sig på stjärnan; som tändes för att visa vägen, låter även vi stjärnan vara med och den får vara vårt dekorationstema när vi presenterar vad Trettonhelgen betyder för några av oss på Skrotboken.

Alla har vi olika traditioner och inte minst visar det sig här när vi går igenom några av våra olika sätt att "fira" Trettondedag Jul.

Jag brukar oftast vara igång med konsertförberedelse och framförande under Trettondedagen vilket också har fått bli min tolkning av vad helgen betyder för mig.


"Stjärnnatten" är namnet på den minimusikal jag varit med och framfört de senaste Trettonhelgerna. Nu kunde jag inte hitta något foto från någon av de senaste årens konserter men när jag kastade en blick in i Sams rum så mötte mig den här Bratzensamblen. Dockorna hade fått komma fram ur gömmorna dagen innan när en kompis var hemma. Jag tänkte först prova på en digital layout men fick nöja mig med något som väl trots allt kan kallas för en hybrid. Stjärnspäckad är den i vart fall! Kungakronorna får spegla de vise männen eller Heliga tre konungar som de också kallas.
Layout av Bi

För mig är således musiken viktig denna helg - även om jag nu råkar vara ledig i år.

En annan som vill hylla ledigheten är Anna som ibland kan få lite för mycket av den vackert stjärnbeströdda natthimlen.


Jag har varit tidningsbud i 15 år nu.

Jag som bara skulle vara vikarie några veckor, sen blev det förlängt några veckor till osv, osv. Sen blev jag erbjuden fast jobb. Det skulle bara vara tills vidare tänkte jag, tills jag fick ett annat jobb, men det blev aldrig av att byta.
Det är ju en trygghet; trots allt, att stanna länge hos samma företag och på sommaren trivs jag bra med mitt arbete. Frisk luft och motion på arbetstid, ekorrar och harar som hoppar runt.

Men på vintern är det bara tanken på att det kommer en sommar igen som gör att jag orkar stiga upp kl 02.20 sex dagar i veckan.

Papperet jag skrivit journalingen på är ett sånt som vi haft för att hålla koll på vilken tidning abonnenterna ska ha, numera får vi datautskrifter istället.
Den sura damen till vänster på min LO får symbolisera de abonnenter som på fullt allvar gnäller över att jag är sen kl 5 på morgonen, efter att ha travat fram genom snön på oplogade och ishala vägar. Dessa vinternätter då arbetet tar 1 - 2 timmar längre tid på grund av att snön och dåligt skottade uppfarter förhindrar mig att göra mitt jobb så som jag vill och brukar.

Som tur är, är många människor helt underbara, ger mig julklappar, hembakade bullar mm, det är för deras skull mitt arbete känns så meningsfullt.

Layout av Samara

Så långt stjärnorna som tindrar från ovan. Nu går vi över till de lite mer jordnära stjärnorna. Jag tänker då på de stjärnor som jag anar tänds i blicken hos vår dansanta Carola och hennes kusin under aftonens gång.


Jag och min kusin har våra traditioner på just trettondagsafton och om det handlar layouten.

Jag hade inga passande foton just nu så det blev bara text och dekorationer.

Layout av Carola

På Carolas layout kan man riktigt se hur stjärnorna har dansat fram så det har bildats virvlar omkring dem.

En annan stjärnskådare är Sam. Hon sneglar kanske inte så mycket upp mot natthimlen men; lite då och då, under lediga, lata lovdagar kan det mycket väl bli ett par timmar framför datorn med favoritspelen som faktiskt heter något med stjärna allihop!


Stjärnspelaren Sam har skapat. En fotokopia på spelomslagen får bilda bas tillsammans med en kasserad cd. Stjärnorna är stämplade med silverfärg på svart cardstock och urklippta innan monteringen.
Layout av Sam

Efter dessa stjärnfyllda layouter låter vi Sofia få avrunda vår presentation med sin digitalare. Vi närmar oss nu också slutet på alla härliga helger och börjar så smått förbereda oss inför kommande arbetsvecka, skolstart och vad nu mer komma skall.


När det är dags för trettondagen så packar vi undan julen här hemma jag vet att det "rätta" är 20:e knut men det känns bättre att ha det gjort innan dagis och vardag börjar om igen. Vi ordnar vår egen lilla julgransplundring och har en rolig dag tillsammans som familj.
Layout av skberg74

Här låter vi stjärnan vila efter att ha guidat oss genom Trettondedagens alster. Snart, snart dansar vi alla ut julen för denna gång.

0 kommentarer: