Barnen skapar med jultema 2009

on 26 december 2009

av maxell

Idag vänder vi blicken mot de som gör att jag varje år donar och fixar för att ordna en "bra" jul. För visst är det väl så att julen är en högtid för barnen? I detta inlägg visar vi på hur vi engagerat barnen i julstöket genom att visa upp en del av allt som de skapat.

Min (maxells) son har gjort en hel del pynt som passar till granen. Självklart hänger de på hedersplatser i vår stora gran.

Klassiska julgranspynt
Vi börjar med några klassiska julgranspynt - Kulor, en stjärna och en strut.


Redan ifjol engagerade jag min son i att göra sina egna julkulor till granen. Då fick han måla silverfärgade kulor med vit färg. I år har han istället fäst glitter på guldkulor.
Glittrig julkula av maxells sonDen här stjärnan gjorde han när han var två och ett halvt år gammal. En gipsstjärna med färg och glitter som hänger i ett juligt rött band.

Denna är tung, men om den hängs en bit ner och in i granen går det bra.

Julstjärna av maxells sonEn klassisk julstrut gjord av tårtpapper och ett bokmärke med tomtens ansikte. Ett glittrigt rött garn används som upphängning.
Julstrut av maxells son

Att klippa former...

Även små barn kan - med en vuxens sällskap - klippa former som pryds och hängs i granen. Prova gärna att klippa i olika material.


Ett pepparkakshjärta som har sin egen charmiga form, som prytts med små glänsande klistermärken och hänger i ett silversnöre.
Pepparkakshjärta av maxells sonAtt klippa stjärnor i olika storlekar kan de lite äldre barnen klara av.
Här får de dessutom utgöra själva granen.
Trä dessa stjärnor; från största till minsta, på en tråd (Obs! Det är viktigt att centrera rätt så noga annars tippar den) och trä ett par pärlor emellan de olika stjärnlagren. Avsluta med en stjärna i toppen.

Fönstergran av Sam

Änglar - visst finns dom?

För många är änglar ett givet inslag under julen.


Själv fick jag stifta bekantskap med julänglarna det år som min son kom hem med denna silverglänsande ängel från förskolan.

Det var en så pass bra bekantskap att jag samma år råkade införskaffa några porslinsänglar...

En glittrig julängel av maxells sonI år är alla imponerade över barnen i min sons förskoleklass. Tänk att de hade tålamod att skapa dessa vackra julänglar av piprensare, tyg, änglahår, en träkula och sedan också måla ögon och mun...
En julängel av maxells son

Sätt färg på julen

För mig är julen starkt förknippad med klassiska julfärger, men även andra färger - egentligen vilka färger som helst - går att använda för att göra julpyssel.


Glittriga plastpärlor träs på en ståltråd och allt formas till en spiral. Vips har vi ett iögonfallande julgranspynt...
Julspiral av maxells sonGlittriga plastpärlor i kombination med piprensare blir även dessa ett glittrigt inslag i till exempel fönstret.
Tag två piprensare i valfri färg och klipp dem på mitten. Lägg två bitar i kors på varandra och fäst dem i mitten genom att vika piprensarna fram och tillbaka över varandra. Lägg på nästa två bitar i ännu ett kors och vik på samma sätt dessa över varandra så det bildas en stjärna. Trä på glittriga pärlor och fäst en tråd att hänga upp dem i.

Stjärnor av Sam

Man kan naturligtvis också sätta färg på julen med vanliga färgpennor. Avslutningsvis får Sam bjuda på en teckning med aktuellt tema.


Tomteteckning av Sam


Nedan ges länkar till tidigare publicerade inlägg som är av eller för barnens jul. Låt dig inspireras och skapa något under jullovet.

Skrotbokens länkar
Julklappsstugan 17/11 - Paketkalender - Julkrubba av Bi
Julklappsstugan 19/11 - Vi syr tofflor av filt av Bi
Julklappsstugan 21/11 - Vi skapar magneter med barnen av Skberg74
Julklappsstugan 26/11 - Vi syr dockkläder av Skberg74
Julklappsstugan 2/12 - Laminerade sångkort av Skberg74
Julklappsstugan 4/12 - Vi gör istappar av piprensare av Skberg74
Julklappsstugan 11/12 - Tomtar av pinnar av Sam
Julklappsstugan 17/12 - Vi gör snöflingor av pärlor av Skberg74
Julklappsstugan 18/12 - del 1: Vi gör snögubbar med barnen av Skberg74
Julklappsstugan 20/12 - Gör egna julgranskulor av maxell
Julklappsstugan 22/12 - Pynt till granen - pappersduvor av Skberg74

0 kommentarer: