I sagans underbara värld

on 20 oktober 2009

av maxell

Det var en gång... någon som spådde att sagotemat skulle slå igenom i år. För ett tag sedan publicerade vi ett trendinlägg med sagotema. Då lovade vi en fortsättning i form av mer barninriktade tolkningar. De kommer här.

Sagotemat spåddes bli en het trend under 2009. I slutet av augusti publicerade Skrotboken ett inlägg med sagor i allmänhet som trendspaning och i början av oktober tog vi fasta på sagans troll (se länkar sist i detta inlägg). Det här inlägget är en uppföljning som riktar in sig på sagor från barnens synvinkel. Varje alster innehåller minst en detalj som för tankarna till sagor för barn - såväl traditionella som nya sagor. Det kan vara en bild eller text från en saga, en sagoskog, en prinsessa, en prins, en riddare, en text, ett slott, en eller flera kronor, en "känd" eller "okänd" sagofigur, en bevingad varelse, och så vidare.

Vi inleder med en riktig klassiker i sagosammanhang. Det var en gång...


Ett kort som passar att ge bort tillsammans med sagoböcker eller till någon som du vill berätta något för...
Kort av maxell

Fortsätter med en annan klassiker - en rosa (och lila) blingig prinssessaga skapad av Sam.


När jag var liten var alla sagoprinsessor viktiga och det var riktigt romantiskt att sitta och drömma eller leka prinsessa klädd i vackra klänningar och med alla tillbehör som slöjor och kronor och allt.

Eftersom jag på ena bilden har somnat med mitt nya magiska trollspö i handen fick titeln helt enkelt bli detsamma som namnet på en av "mina" sagoprinsessor - Törnrosa. (Passande eftersom Törnrosa var ett vackert barn och det stämmer ju även på mig =) i alla fall om jag ska tro på mamma!)

Layout av SamKrönta närbilder
Layout av Sam

Prinsessor kan också komma i andra färger...


Jag fastnade direkt när jag hörde temat saga. Jag älskar att läsa böcker och extra mycket såna böcker som har mera saga tema. Vilket fick mig osökt att tänka på prinsessor, vilket ledde till att jag skapade detta kortet. En prinsessa behöver inte vara söt och rosa. Man kan även vara en tuff prinsessa med skinn på näsa.

Istället för att stämpla texten prinsessa direkt på pappret så valde jag att göra en egen tags som la under den upphöjda motivet.

Kort av |Linda|Taggad närbild
Kort av |Linda|

Ibland möter prinsessan sin prins och lever sedan lyckligt i alla dagar...


Det är som en saga hur jag och min man träffades.

Vi chattade och blev kära innan vi ens hade sett foton på varann, och eftersom Claes har aliaset JuvelKungen på Tradera, så blev jag en drottning när vi gifta oss. Jag tycker Lisa Ekdahls sångtext passar så bra. Det skilde 100 mil mellan mig och Claes och det hade kunnat vara så att vi aldrig hade fått kontakt.

Jag har färgat ett litet tårtpapper, och skrivit ut sångtexten och färgat det papperet med fluid chalk så det inte skulle bli så stelt och trist.

Layout av Samara

Vi avslutar med att vi alla skapar våra egna sagor här i livet... :)


För den här layouten tog jag verkligen fasta på att allt är möjligt i sagans värld. Jag hade ingen direkt plan utan lät det hela ha sin egen gång baserat på dels tyget med ett sagoinspirerat mönster och dels slottet som jag skar ut och målade.

Den här sagan handlar om att liten man blir stor och har alla möjligheter att göra som han drömmer, önskar eller vill. Det handlar också om att man inte alltid får som man vill, att morsan är stolt över honom och att så länge han är sig själv kommer det att bli en lycklig saga.

Layout av maxellNärbilder på en färgstark saga
Layout av maxell

Sagotemat är tacksamt. Det är brett, kreativt i sig och vackert. Det är inte för inte som det brukar sägas att allt är möjligt i sagans värld. :) Passa till exempel på att skapa om din favoritsaga när du var liten, den saga som ditt eller dina barn eller barnbarn alltid vill höra om och om igen, den saga som du skulle vilja vara med i, den saga som du skulle skriva och kanske även rita, en saga du gärna berättar. Eller... ska du ge bort en saga i present och behöver ett matchande kort? Skapa med, för och av barn och deras sagor.

Har du skapat eller skapar du något med sagotema? Lämna gärna en kommentar till detta inlägg med en fungerande direktlänk till din tolkning så lovar vi göra en summering innan året är slut och nya trender tar vid...

Skrotbokens länkar
Vi trendspanar - Information och länkar av maxell
Det var en gång... av maxell - Det första inlägget om sagor som trend
Trollbunden av maxell - Sagoinspirerat med troll

2 kommentarer:

Milo sa...

Är här inne och snokar lite... var jättelänge sen jag kollade in! =) Hoppas ni har det bra brudar!

Kramar Milo

maxell sa...

Glad att över de sagotolkningar som presenteras i detta inlägg. Variationsrika och ändå sammanhållna. Tänk så lika och olika det kan bli av att skapa utifrån samma upplägg. Det är såna här presentationer som inspirerar mig. Variation rockar. :)