av maxell

Födelsedagar är ett ständigt återkommande tema som vi skapar kort till, gör presenter inför och scrappar om. Vi har tagit oss an födelsedagstemat och skapar med fokus på att använda klistermärken eller stickers.

Vet du vilket datum som de flesta svenskarna är födda? Den 10e april äts det extra mycket tårta i vårt avlånga land. Födelsedagar med kort, presenter, scrap och i princip vad som helst är något som vi kontinuerligt återkommer till under hela året. Alltid är det någon som fyller år och ska firas.

Klistermärken är en riktig klassiker
För länge sedan hände det att jag använde klistermärken till att klistra på alla möjliga platser utom i mina fotoalbum. Jag vet inte varför, men det tilltalade mig inte. På senare år har jag dock insett vilken potential som klistermärken har och det gäller såväl scrapstickers som "vanliga" klistermärken. Klistermärken kommer i många former. Flera tillverkare har speciella klistermärken eller stickers för kort och scrap. Det handlar om traditionella motiv, tredimensionella motiv, mer eller mindre innovativa genomskinliga klistermärken (till exempel vinylstickers), blingstenar med självhäftande baksida och figurformade klistermärken. Till detta har vi alla klistermärken föreställande bokstäver, ord eller till och med hela fraser. Det är väl ingen som missat thickers eller de små bokstavsrutorna som vi, för tillfället, kan se på var och vartannat alster?

Vi kan dock använda vilket klistermärke som helst i vårt skapande. Vi kan leta bland barnens samlingar, våra egna gamla samlingar samt använda gratis märken eller dekaler. Det finns även ett brett utbud av olika typer av klistermärken i sortimentet hos till exempel boklådor, leksaksbutiker, mataffären, skämtbutiken och souvenierbutiken. Någonstans hittar vi garanterat just det märket som passar in perfekt med det tema vi skapar i. Vi visar vad vi hittat och använt för att skapa med födelsedagstema.

Icke-scraprelaterade klistermärken
Först ut är Anna som har använt sig av runda klistermärken från posten. Dessa klistermärken delades ut för några år sedan, men det är sällan vi ser dem användas i scrapsammanhang. Här visar Anna hur de passar in för att skapa en albumsida till en jubilar.


Här är första sidan i ett album till min låtsaspappa som fyllt 60 år.

En stjärna fick symbolisera födelse och en festhatt står för datumet för firande. De stickers jag använt är såna man fick från posten häromåret.

Layout av Samara

Från något som är gratis till att vi kan åka långt för att hitta det vi söker. Birgitta åkte ända till Teneriffa för att hitta dessa söta tredimensionella märken som skapar passande feststämning för födelsedagen.


Fram och baksida av ett födelsedagskort med egenframställda mönsterpapper och bokstäver. Stickersen med de söta mössen är inköpta på Teneriffa vid senaste semsestern där. Sam och jag sökte scrapsaker med ljus och lykta men det var i princip bara stickers som gick att finna. På baksidan finns plats för en liten hälsning.
Kort av BiNärbild på de söta mössen
Foton av Bi

De traditionella eller "alternativa" klistermärken är mycket trevliga att använda för att skapa med. Barnens klistermärken med spindelmannen är perfekta som dekoration på en sida med grabben iklädd en tröja med samma motiv. De små klistermärken som barnen kan få vid till exempel läkar- eller tandläkarbesök passar till en sida om det aktuella besöket. Reklammärken passar för en sida om ditt arbete eller ett besök vid till exempel en festival. Titta efter bokstavsstickers nästa gång du besöker en boklåda, en kontorsbutik eller din mataffär. Passa också på att köpa klistermärken när du är på semester eller affärsresa. Traditionella klistermärken är ett bra komplement eller kanske till och med en prisvärd ersättning för scrapstickers.

Scraprelaterade klistermärken
Annars kan vi såklart använda oss av alla dessa klistermärken som är tillverkade just för scrap. Vi fortsätter med att visa hur vi har använt scrapstickers för att skapa med födelsedagstema.

Henrietta har använt sig av ett motivmärke, svarta vinylmärken och små alfabetsmärken på sitt födelsedagskort.


Stickers är roliga att jobba med eftersom man får lite större variation. Jag har blandat både färgglatt och svart till en härlig kombo.
Kort av Henrietta

Carola har blandat flera märken som är såväl scraprelaterade som icke-scraprelaterade. Så kallade peel-off-märken säljs ofta tillsammans med scrapprodukter och vi kan skapa roliga effekter med dem. Puffiga klistermärken inklusive thickers skapar härlig dimension. Ett genomskinligt klistermärke används till att skapa en intressant effekt.


Ett enkelt litet kort med flertalet stickers. Jag har använt tredimensionella puffiga hjärtan, peel-off fjäril, alfabetsstickers och stickers med genomskinlig bakgrund. Uppe i det vänstra hörnet sitter ett glansigt guldpapper och glimmar.
Kort av Carola

Sofia använde sig bland annat av glittriga och puffiga märken som ger intressanta detaljer. Hon har också använt sig av små alfabetstickers.


Min kusin fyller 30 år i maj och jag gjorde ett kort till henne. Det är ett lite lekfullt och pastellfärgat kort som passar till en 30åring.
Kort av Sofia

Glöm inte att säga tack
Som det sig bör, avslutar vi med att Tacka.


Till detta tackkort har jag använt alfabetstickers och dessutom ett par fjärilar från det stickersark jag köpte på Teneriffa förra hösten. Dessa fjärilar är trevliga eftersom de har dubbla vingar vilket ger en snygg tredimesionell effekt. Det ser nästan ut som om de är på väg att lyfta.
Kort av Bi

För det här kortet använde Birgitta glittriga och puffiga märken för att riktigt få fram ballongkänslan. Hon har även här använt sig av alfabetstickers.


Ännu ett tackkort men här är det kanske till en något yngre mottagare. Figurerna på insidan av kortet är klippta ur ett mönsterark.
Kort av Bi


Utmaning - Skapa egna klistermärken
Sist vill vi säga att vi kan också skapa våra egna klistermärken. Designa något passande i lämplig program på din dator och skriv ut på ett klisterark. Klipp ut och klistra fast. Har du gjort detta eller blir du inspirerad att prova får du gärna lämna en kommentera med länk eller skicka e-post till skrotboken@gmail.com så samordnar vi ett eget inlägg kring detta.

Skrotbokens länkar
Gör ditt eget mönsterpapper av Bi

0 kommentarer: