av Birgitta/Bi

Det är lördag och klockan närmar sig tre. Det är en underbar höstdag och solen vräker ner från himlen.

När jag passerar trädgården fullkomligen skriker den på mig att jag ska stanna upp en stund och njuta men också att jag borde gå dit och jobba!

Men vad gör jag?

Jo, rusar upp till pysselhörnan och bara vräker ner mina scrapprylar, osorterat och ostrukturerat som det bara kan bli under stor stress. Siktet är inställt på andra nöjen än trädgårdsarbete!

Det är scrapträff på gång. Ja, visst, det är helt rätt - det var inte någon överraskning så jag borde ha kunnat packa i god tid, men då hade jag ju inte kunnat sitta uppe till klockan 3 natten innan för att jobba med några brådskande projekt.

Sam och jag bänkar oss i bilen; en snabb sväng förbi lokale handlaren för att inhandla vårt bidrag till knytkalaset, och vidare in mot staden.

Vi kommer till den planerade mötesplatsen några minuter för sent och finner oss vara – ensamma!

När jag plockar fram mobilen för att ringa värdinnan Katarina så ser jag att jag fått meddelande. Träffen har fått byta tid och plats. Tre sena återbud gör att vi inte behöver vara på dagiset som planerat utan ska träffas ”hemma hos” istället.

Vi tar oss vidare och kommer nedtyngda av väskor med scrapperier fram till sagda bostad en halvtimma för tidigt istället, men vad gör det. Vi är välkomna ändå. Nu får vi ju chans att träffa familjen i övrigt också.


Sam, kvällens värdinna Katarina med dottern Sandra tittar igenom lite material
Foto av Birgitta/Bi

Nya vänner
Katarina och jag känner varandra sen tidigare men Sam (snart 9) och Katarinas dotter Sandra (10) har inte haft det nöjet innan. Två själar möts och efter ca. 10 sekunder är de oskiljaktiga.

Jag får chansen att möta bästa väninnan Lena som kommit ner från Tranås för att få testa scrapbookingen. Hon har det blivande babyalbumet i högsta hugg. En efter en dyker upp och vi börjar så sakta få ordning (ja egentligen mer oordning) på alla tingen vi har med. Projekt diskuteras och påbörjas. 12-åriga Julia dyker upp. En frisk fläkt med massor av idéer.

Kortmakaren Jeanette anländer efter att ha stått på mässa hela dagen. Hon är trött och lite besviken på placeringen i lokalen. Inte mycket som blivit sålt under dagen men nu är det bara att ladda om tillsammans med vänner. Ljudnivån stiger och det scrappas, visas tekniker och diskuteras livets väsentligheter mm.


Ovan: Jeanette skapar kort medan barnen förser sig av de efterlängtade godsaker
Nedan: Julia och Lena i djup koncentration och Linda och Miranda väjer bilder

Foto av Birgitta/Bi

Bidragen till knytkalaset dukas fram
Goda ostar, ostpaj med kräftstjärtar, bröd, kex, schwartzwald-skinka, frukt osv. osv.

Barnen kastar sig med god aptit över läckerheterna och vi vuxna är inte sena att följa deras exempel.

Några vågar ta med faten till scrapbordet och jodå, rätt var det är händer en lite olycka då ett barn tappar lite mat på sin LO. Nu får de äldre och visare (?) visa hur man räddar en LO genom att pynta!

Vår lilla grupp får tillökning då Linda med dottern Miranda (10) ansluter. De yngsta deltagarna ger sig med jämna intervall ut i friska luften och den hägrande lekplatsen för lite extra stoj och bus. De återkommer då och då och jobbar lite och ger sig sen ut på nya strövtåg medan vi vuxna pratar och pratar. Jodå, vi skapar allt lite också men så där lagom långsamt och eftertänksamt. Mer godsaker dukas fram, det av barnen efterlängtade godiset och snacksen. Någon flyttar över i soffan istället medan några tappra stannar kvar vid scrapbordet.

Kvällen börjar bli sen och tröttheten sätter in. Värdinna med tillrest väninna skall ut på stan för att träffa bekanta över en öl och vi andra börjar plocka ihop vårt pick och pack.


Scrapbordet
Foto av Birgitta/Bi

Innan vi alla skiljs åt vid 22-tiden frågar jag vad de tycker är bäst med en träff som den här.

Samfällt kommer svaret: att få träffas och snacka och ha mysigt tillsammans. Det viktigaste är inte att det blir så mycket gjort utan att vi har roligt tillsammans medan vi gör det vi gör och känner för utan att känna tvång att prestera!

Mitt resultat av kvällen
En färdig LO och ytterligare en grundligt planerad och förberedd LO. En liten demonstration av flaskkort blir gjord och sist men inte minst blir jag en mycket lycklig dotter rikare. Sara har funnit en själsfrände och enda smolket i deras glädjebägare är att vi mammor inte tillåter övernattning vid första daten!

Tack tjejer för en trevlig kväll!

av maxell

Orange är en glad och livskraftig färg som inbjuder till positiva känslor. Orange är värme, kraft, eld och apelsiner. Det är kort sagt lätt att vara kreativ med en passionerad och handlingskraftig färg som orange.

Evelina har skapat en uppsättning färgsprakande bokmärken med varma inslag av orange. De är lämpliga att använda nu när vi är många som kryper upp i favoritfåtöljen för att läsa en bok eller två.


Jag hittade en så rolig liten grej i min systerdotters pyssellåda - en slags airspray för barn (color kids) som jag lekte med för att skapa egna mönsterpapper. Jag använde även mallar men när jag sprayade med perfect pearls blandat med vatten blandades allt ut (jag sprayade lite för mycket...), men jag gillade den effekten som uppstod när allt rann sönder.

Jag tog det närmaste jag hade, ett utrivet blad från ett kollegieblock och pressade med så att vätskan sögs upp. Färgen och glittret överfördes på det och jag blev förtjust! Nu hade jag två snygga papper!

Jag vill ha så lite höjd på mina bokmärken som möjligt och då är magic mesh jättebra! Det är självhäftande och platt. Jag stämplade och använde dymo för texten innan jag avslutade med band.

Bokmärken av Evelina/Alien Bling

Sam skapade en värmande höstlayout med hjälp av en orange bas. Det matchar perfekt till hennes genuina glada uppsyn.


Jag gillar hösten och dens (!) färger för den är vacker och så det bästa - JAG är född då! Åsså gillar jag att då åker du och jag bort härifrån till Teneriffa och slipper skitvädret och kommer hem lagom till vi börjar öva Lucia och sånt.

Mamma, (eftertänksamt) du måste ha haft det tråkigt på hösten innan mig!

(Kom tillbaka efter en stund och kompletterade det hela med) Förresten, det var bra för jag behövde inte använda något av mina grejer till layouten, det var bara ditt och ett papper från Katarina.

Layout av Sam/Sam

maxell har skapat en layout om glädjen till livet. Ett liv som innehåller någon som är minst lika impusiv som sin mor...


En kväll gömde han sig i en stor låda som av någon anledning stod mitt på köksgolvet. Han stängde om sig, men det fanns en öppning kvar och det är igenom den som jag tagit fotot.

Jag valde att skapa layouten i olika nyanser av orange då jag eftersträvade en varm layout om glädjen, passionen, kreativiteten, impulsiviteten och kraften som han ger och får. Det undgår väl ingen att han bokstavligen har bus i blicken?

För att det verkligen skulle gnistra kring layouten har jag använt glitter både här och där.

Layout av Lotta/maxell


Glittrande detaljer.

Jag fick rita dit egna prickar över a för att bilda ä. Som synes hade jag inte exakt samma nyans på pennan, men det fungerar. :)"

Foton av Lotta/maxell

Hur är du kreativ med orange? Ladda upp ditt alster i Skrotbokens galleri.
Skrotbokens länkar
Vi berättar om hösten
Höstens färger - Del 1: Höstens alla färger av maxell
Höstens färger - Del 2: Grön av maxell
Höstens färger - Del 3: Röd av maxell
Höstens färger - Del 4: Orange av maxell
Höstens färger - Del 5: Gul av maxell
Höstens färger - Del 6: Beige av maxell
Höstens färger - Del 7: Brun av maxell
Höstens färger - Del 8: Grå och Svart av maxell

av Birgitta/Bi

Har du någonsin funderat på vad som skulle hända om flera skapade med samma foto/bild? Här kan vi få reda på det. Vi hoppas på en riktigt stor uppslutning så vi alla kan få glädjen av att se hur lika/olika vi tänkt omkring samma foto/bild.

Vi antar att du som hittat hit är van vid att besöka olika bloggar, forum mm
Det innebär också att du säkerligen har stött på en och annan utmaning där den som håller i utmaningen vill få dig att skapa utifrån ett visst tema, en skiss, olika detaljer som måste eller inte får vara med och så vidare. För alla dess utmaningar gäller att du skapar med det du har av egna bilder/foton utifrån olika kriterier. Här vänder vi på steken. Vår tanke med denna utmaning är att du skapar det du vill och på det sätt du vill men utifrån samma motiv.

Med regelbundna intervall kommer vi att presentera en bild som är nedladdningsbar
Det är sedan upp till dig; som vill anta utmaningen, att fritt skapa utifrån denna bild. Layout, kort, digitalt alster, en hybrid, något altrat eller ja vad helst du kan komma på. Fotot/bilden skall finnas med i/på det du skapar.


Vi skapar från samma - nummer 1
Foto av Bertil Lindgren, Skrotboken

Viktig information
Eftersom bilden är fritt nedladdningsbar gäller att den inte får visas i bloggar och så vidare utan hänvisning till fotograf eller bildägare. Se vår information i samband med bilden. Det är som regel inte heller tillåtet att massproducera eller sälja alster med fotot på utan särskild tillåtelse. Kontakta i så fall den bildägare vi informerat om/länkat till.

Laddar ner bilden gör du enklast genom att högerklicka på bilden och sedan välja alternativet "spara bild som". Välj sedan var på din dator du temporärt vill spara bilden. Alternativt: högerklicka, kopiera genväg och ladda upp i webbarkiv. Glöm inte ta bort bilden igen när du är klar med ditt projekt eller markera vem som är bildägare i din bildinformation.

Ladda upp ditt alster i Skrotbokens Flickr och namnge filen med "nick_samma_nr1". Alternativt skickar du in ditt alster via e-post till Skrotboken. Märk då e-brevet med "Vi skapar samma - nummer 1".

av maxell

Röd är kärlekens färg. Kärleken till hösten. Röd är också ilskans och frustrationens färg...

Lena har valt en röd bas för denna layout. Hon plockar fram det röda i löven på fotot genom att även matcha med några klarröda dekorationer.


"Höstens färger är bara så underbara att skapa utifrån, rött är en färg som även speglar av sig mycket i vårt hem och även så i mitt skapande. Här ville jag stärka det röda i fotot och valde att ha röd cardstock och "höstfärgade" papper, blommorna fick också gå i de murrigare färgerna för att symbolisera höstens/naturens färger."
Layout av LenaS

Evelina matchar rött med brunt, vitt och lite knalligt orange på detta höstinspirerade gratulationskort.


" Kortbasen är vit som jag stämplade med cirkelstämpel i brunt.

Därefter rev jag en bit från ett mönstrat papper, klippte till cardstock och fäste fast. Pappret under namnet är samma som det i blommens mitt.

Bokstäverna är utklippta från mönstrat papper och monterade på 3D-kuddar. Jag ritade med vit penna på bokstäverna för att få lite djup samt chalkade.
Siffrorna är chipboard som jag embossat."

Kort av Evelina/Alien Bling

maxell använder den röda kärleksfärgen på denna layout om hennes son. Den gnistrande frosten och det vita matchar den berättelse som layouten berättar.


"Den röda färgen på den här sidan symboliserar kärleken till hans nyfikenhet och vilja att lära nya saker. Här handlar det om när han upptäckte att träden tappar löven om hösten..."
Layout av Lotta/maxell


"Gnistrande närbilder som ger en frostkänsla."
Foton av Lotta/maxell

Scräpemma använder rött för att blanda kärleken och frustrationen. Det mörka svarta är ett bra komplement till de varma röda tonerna. I övrigt talar denna layout i stort sett för sig själv.


"Texten på det översta fotot lyder
"Denna hög med kläder, och mer därtill, ska nu tas på, så fort vi ska sticka näsorna utanför dörren".
Har väl inte så mycket mer att säga om tanken bakom LOn... det säger nog sig själv. Eller? :-)"

Layout av Emma/Scräpemma
Foto av Scräpemma (Hög med kläder) och Tiggy-08 (Lövhög)


Låt den röda intensiva färgen inspirera dig. Ladda sedan upp ditt alster i Skrotbokens galleri.

Skrotbokens länkar
Vi berättar om hösten
Höstens färger - Del 1: Höstens alla färger av maxell
Höstens färger - Del 2: Grön av maxell
Höstens färger - Del 3: Röd av maxell
Höstens färger - Del 4: Orange av maxell
Höstens färger - Del 5: Gul av maxell
Höstens färger - Del 6: Beige av maxell
Höstens färger - Del 7: Brun av maxell
Höstens färger - Del 8: Grå och Svart av maxell

av maxell

Vi kan hitta många skisser runt om på Internet i bloggar och på hemsidor. Det finns också många skisser i tryckt format i tidningar och böcker. Vi på Skrotboken känner att skisser kan vara en bra grund att utgå ifrån i vårt skapande. Vi vet också att många ritar egna skisser. För att uppmuntra detta har vi valt att emellanåt presentera minst ett par skisser som är skapade av våra bloggläsare. Vi är alla sedan välkomna att fritt tolka dessa skisser och skicka in dem för publicering i Skrotboken.

Har du en skiss som du vill dela med dig av för att inspirera andra? Skicka den till Skrotboken. Märk e-brevet med "Läsarskiss". Vi har två ambitioner för skisserna. Varje skiss ska vara möjlig att använda för layouter, kort och alter. Varje skiss ska också inspirera till skapande oavsett vilket format vi skapar i.


Uppladdning av bidrag namnges som "nick_skiss1_okt2008"
Skiss av Alien Bling



Uppladdning av bidrag namnges som "nick_skiss2_okt2008"
Skiss av Mison

För det första numret bjuder vi själva på två skisser. Alien Bling och Mison har gjort varsin skiss där cirklar är ett gemensamt inslag. Kanske är det julgranskulorna du ser i dessa skisser. Kanske ser du en vargen som ylar åt fullmånen. Använd din fantasi och tillåt dig inspireras till att skapa från dessa skisser. Ladda sedan upp just din tolkning i Skrotbokens Flickr.

Av Sam

Det kan vara kul att ha lite annorlunda godispåsar när man fixar ett kalas. Jag ska visa hur jag har gjort några som passar till halloween. Du kan också göra egna handväskor på det här sättet.

Du behöver
tyg i passande färger
möjlighet att sy på maskin eller för hand. Jag visar hur du syr på maskin.
något band att bära påsen i


Börja med att lägga tyget dubbelt, så du kan klippa båda sidorna på en gång.

Nåla ihop tyget noga så det inte glider omkring.

Rita eget mönster eller använd en mall. Det är lättast att rita med en sykrita. Jag använde en liten tallrik till väskan på bilden och ritade eget när jag gjorde de andra modellerna. Tänk på att öppningen ska vara så stor att du lätt får i och ur godiset!


Nåla noga inanför där du har ritat och klipp sedan där du har ritat.


Om du som jag har använt en tallrik så är den nu rund men öppningen ska ju vara platt så jag viker ner en bit så det blir till en lagom öppning och klipper av en bit.


Tänk bara på att det ska finnas lagom mycket kvar att vika ner till en kant sen.

Nu är det klippt och klart. Rita ett streck ungefär 1 cm från kanten som du kan följa när du ska sy så är det lättare sen.


Om du ska sy fast dina dekorationer så är det dags att göra dem nu.

Rita/gör dina dekorationer och klipp ut dem. Lägg ut dem på den sidan som ska dekoreras. Tänk på att de ska hamna innanför strecken du har ritat, och nåla fast dem.

Kom också ihåg att sätta dekorationerna på den ”fina” sidan av tyget. Om du tänker limma fast dekorationerna så ska du vänta tills du sytt färdigt!


Sy fast dina dekorationer. Jag sicksackar runt kanten på mina.


Sicksacka det som skall vara öppningen på båda delarna. Lägg ihop de båda delarna. OBS! Kom ihåg att dekorationen nu ska vara inåt så att du ser baksidan. Nåla ihop sidorna noga.


För att den ska hålla bättre kan det vara bra att sicksacka runt om kanten (men inte öppningen). Sy sen en raksöm efter den linjen du ritat. Nu ska du vika ner kanten till öppningen, nåla och sy fast den med en raksöm. Var försiktig så du inte syr ihop påsen, det vill vi ju inte! Sy fast handtag som du gör av band.


Klart! Vänd påsen ut och in (peta ut ordentligt i kanterna) och om det behövs så stryk påsen slät.

Nu kan du dekorera mer med textilpennor eller 3-D liner osv. om du vill. Om du ville limma fast ditt motiv så är det dags för det nu. Kom ihåg att lägga något papper inne i påsen bara, för ifall limmet går igenom så du inte råkar limma ihop påsen. Vi vill ju få plats med mycket godis, eller hur?!


Klart! Och så här ser några andra påsar ut som jag gjort. Det finns också en pumpapåse på fotot med mig i layouten till "Eftertanken 1" som mamma har gjort.


Hoppas du får en riktigt spökig Halloween med mycket godis.

Skrotbokens länkar
Vi firar Halloween av Alien Bling
Vi ger plats för eftertanke - nummer 1 av Bi

av Maria/Saawan

Idag 27/10 firas Nalledagen som sägs ha sitt ursprung i en händelse 1902 då den amerikanske presidenten Theodor ”Teddy” Rosevelt vägrade skjuta en liten björnunge på en jakttur. En butiksägare lät sin fru tillverka två plyschbjörnar som kallades teddys till presidentens ära och placerade dem i sitt skyltfönster. När en tysk nalletillverkare gjorde succé i USA med sina kramdjur något år senare började de snart kallas teddybjörnar och namnet blev ett begrepp.

I USA och England har man firat Nalledagen länge och på senare år har den uppmärksammats på olika sätt även i norden. På många förskolor får barnen ta med sitt favoritkramdjur och på Junibacken i Stockholm har man sedan den första oktober kunnat lämna in sina gamla kramdjur som sedan skickas vidare till barn knutna till SOS-barnbyar (om man inte bor i Stockholm och vill bidra på annat sätt än med avlagda kramdjur kan man göra det på SOS barnbyar.


"Jag har gjort en layout om kramdjur men på ett litet annat tema. När jag var liten hade jag precis hur många kramdjur som helst och radade upp dem på min säng varenda morgon när jag bäddat. Tyvärr finns det inga foton av detta men 30 år senare gör vår son precis likadant. De flesta säger nog nu att han har det efter mig men det lustiga i historien är att vår son är adopterad! Min layout fick alltså titeln ”Arv eller miljö” och kanske är det som min mamma säger, att det beror på den tillåtande miljön här hemma. För att koppla till de mjuka djuren har jag använt mig av mycket filt; filtblommor, filthjärta och filt thickers – mjukt och gosigt!"
- Maria

Chruss/Christina har också skapat med filt, ett supergulligt nallekort och Essmo/Karin har gått steget längre och lagt till härligt rosa ludd på sitt kramgoa kort.


Skapat av Christina


Skapat av Karin


Länkar
SOS barnbyar

Höstens färger - del 2: Grön

on 26 oktober 2008

av maxell

Trädens löv byter färg i olika takt. Några träd klamrar sig fast vid sommarens grönska genom att behålla den gröna färgen så länge det går. Den gröna färgen är därför en solklar höstfärg.

Evelina har valt att hålla fast vid sommarens grönskande minnen. Här har hon skapat ett påsalbum som går i ljuvliga ljusa gröna nyanser - precis som det är kring midsommar.




"Det här albumet gjorde jag av två st kompostpåsar. Jag funderade först på att måla över texten med akrylfärg men då mina färger var spårlöst försvunna blev det papper istället.

Jag använde mig mestadels av gröna papper i olika mönster och lade till röda färgklickar genom blommorna. Grönt och rött ihop är vanliga julfärger men jag tycker jag fick fram en somrig känsla.

Det här påsalbumet har massor av fickor där man kan stoppa ner tags, foton och minnen i form av biljetter och dylikt men jag lät de flesta vara tomma bortsett från några tags som jag kommer skriva journaling på."

- Evelina/Alien Bling

En mängd olika gröna nyanser återfinns på Henriettas kort. Den busigt knalliga och nästan självlysande titeln passar perfekt till stämpelmotivet.


"Jag ville ha katten i fokus även om den inte var så stor så därför har jag byggt upp den med hjälp av flera olika papper. Sedan har jag ramat in den med olika dekorationer som blommor och halvpärlor."
- Henrietta

Murrig mörkare grön pryder sin plats på Evelinas kort. Det mörka gröna balanseras bra av den ljusa kortbasen och de ljusa och lysande dekorationerna.


"Jag använde en vit kortbas men täckte mycket med mönstrat papper.

Jag scannade in en kalender och skrev ut på vitt papper, åldrade med distress ink och använde även distress ink till det andra motivet som är en stämpel. Det vita pappret blev för skarpt i sin vithet så jag smutsade ner det genom att dutta försiktigt med brun chalk.

Två band som jag lade i ett lager och en stor blomma fick räcka som dekoration i övrigt."

- Evelina/Alien Bling

Visst är grönt skönt? Ladda upp ditt alster i Skrotbokens galleri.

Skrotbokens länkar
Vi berättar om hösten
Höstens färger - Del 1: Höstens alla färger av maxell
Höstens färger - Del 2: Grön av maxell
Höstens färger - Del 3: Röd av maxell
Höstens färger - Del 4: Orange av maxell
Höstens färger - Del 5: Gul av maxell
Höstens färger - Del 6: Beige av maxell
Höstens färger - Del 7: Brun av maxell
Höstens färger - Del 8: Grå och Svart av maxell

av Evelina/Alien Bling

Halloween förknippas lätt med en viss palett av färger och det är svårt att skapa med andra färger än de traditionella. Men det går!
Här visar vi exempel på att ljusblått och rosa faktiskt är färger som hör till halloween.



"De traditionella halloween färgerna är ju orange, grönt, lila och svart. Sannerligen en snygg kombination. Men jag kände för att bryta trenden och göra ett kort i helt andra färger. Jag valde att behålla svart som bas. Sen fick det bli rött, blått och gult. Jag har inte så mycket läskiga spök saker i mitt förråd. Så det blev döskallar och ritade kryp som fick agera dekoration"
- Carola


"Här började jag med att stämpla hela kortbaset med ljusblå färg så att det blev roliga prickar för att liva upp. För att rama in fyllde jag i prickarna i ytterkant med svart penna. Jag chalkade alla pappers kanter innan jag limmade fast dem."
- Evelina


"Jag använde stjärnmönstrat punchinella som schablon och duttade med dabber (färgen citrus)för att få ett ojämnt stjärnmönster. Monstret satte jag fast på papper, klippte ut och monterade på 3D-kuddar."
- Evelina


"Kortbasen fick vara vit men jag täckte mycket med gult papper som jag doodlade en ram på. jag monterade alla papper och klistermärker innan jag avslutade med ett gult band och text från dymo."
- Evelina

Skrotbokens länkar
Vi firar Halloween av Alien Bling

Vi bakar inför Halloween

on 25 oktober 2008

Av Birgitta/Bi och Sam/Sam

För att kunna festa loss ordentligt vid fikabordet måste naturligtvis även kakorna vara så där lagom ruskiga. Vi bestämde oss för att experimentera lite och det här är vad vi lyckades åstadkomma. Vi hoppas att våra resultat är till inspiration inför Halloween-baket.

Kokosspöken
2 ägg
1 kaffekopp (kkp) socker vispas noga tills det är ljust och fluffigt
4 kkp kokosflingor blandas i
½ kkp margarin (knappt) smältes och blandas i


Blanda smeten noga innan den klickas ut på smord och eventuellt mjölad plåt. Forma varje klick till ordentliga toppar. Om det inte är spöken som ska bakas, kan lite hackad blockchoklad också blandas i smeten.

Grädda i ugn på ca 130° med undervärme eller långt nere i ugnen så inte topparna blir bruna. När topparna är färdiga dekoreras de med chokladsås eller chokladprickar. För inspiration: se fotot.

Om en lite stadigare smet önskas, kan med fördel detta recept användas istället.

Sjudna kokostoppar
4 äggvitor
200 gram kokosflingor
2½ dl socker


Allt blandas och får koka upp i en kastrull. Använd helst vattenbad för jämnare temperatur. Smeten vispas/röres mycket noga under tiden. I övrigt som ovan fast gräddas i ca. 200°.


Halloweenfika
- skapat av Birgitta/Bi och Sam/Sam.
Foto: Birgitta/Bi



Häxkittlar

Här har vi utgått från vanliga muffins som fått glasyr av florsocker, citron och karamellfärg.

Muffins 8-18 st beroende på formstorlek
150 gram smör/margarin
1½ dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
(1 dl russin)


Rör socker och rumsvarmt smör noga till en smidig smet. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda i mjöl, bakpulver, (russin) och rör ner i smeten. Häll försiktigt i muffinsformar upp till ca halva höjden. Grädda ca 15 minuter i 200grader.

Rör florsocker och några droppar citron till en smidig smet. Tillsätt ev karamellfärg och dekorera dina muffins när de svalnat något.

För att få till häxkitteln så behövs naturligtvis också en häxa. Vi använde svart papper till våra häxor. Använd gärna bifogad mall eller rita en egen. Vi klippte upp för armen och fäste ett avklippt grillspett i trä under armen för att det skulle se ut som om hon rör i kitteln. Stick ner pinnen i/bakom muffinsen.


Vi visar ett par förslag på hur dekorationen av häxkittlarna kan se ut
- skapat av Birgitta/Bi och Sam/Sam.
Foto: Birgitta/Bi



Sist ut har vi delikatessen avhuggna fingrar!

Avhuggna fingrar eller möra pinnar ca 45st
5 dl vetemjöl
200 gram smör
2 msk vanilinsocker


Garnering: Strösocker. För att få till Halloweeneffekten används mandelspån och eventuellt röd sylt

Hacka samman alla ingredienserna till en grynig massa. Arbeta ihop den med händerna till en deg. Låt den vila kallt en stund.

Forma degen till drygt fingertjocka rullar och skär av ca 6 cm långa pinnar. Böj till dem något så de ser ut som små fingrar när du lägger dem på plåten. Kronan på verket blir mandelspånet. En mandelflaga trycks ner ordentligt längst ut i ”fingerspetsen”. I vanliga fall trycker man nu till kakan något men inte nätr man gör fingrar.

Grädda i mitt i ugnen i ca. 15 minuter. Rulla de färdiggräddade kakorna i socker medan de ännu är varma, men det kan uteslutas till Halloweenkakorna. För att få extra effekt kan man doppa den ”avhuggna” sidan i lite röd sylt.



Ett silverfat med läskiga avhuggna fingrar
- skapat av Birgitta/Bi och Sam/Sam.
Foto: Birgitta/Bi



Lycka till med bakningen och hoppas det skall smaka.

Vad är det du bakar som du inte kan tänka dig att vara utan vid höstens och vinternas alla fester och bjudningar? Vill du dela med dig? Skicka e-post till Skrotboken Märk e-brevet med "Vi bakar".

Skrotbokens länkar
Vi firar Halloween av Alien Bling
Häxmall att användas till Häxkittlarna av Birgitta/Bi och Sam/Sam

av Birgitta/Bi och Sam/Sam

Halloweenfikat i form av häxkittlar kräver sin häxa. Här nedan hittar vi en mall som vi kan använda.


Häxmall för att dekorera bakade häxkittlar
Skapad av Birgitta/Bi och Sam/Sam.


Skrotbokens länkar
Vi bakar inför Halloween av Birgitta/Bi och Sam/Sam

av Evelina/Alien Bling

Med häxan följer ofta katten, vanligtvis en svart katt med gula glimmande ögon. Det finns mängder av häxvarianter, det finns fula, vackra och söta häxor... Här visar vi att det finns häxor i kattform också.


"Här använde jag min suddstämpel och cirkelstämpel för att göra ett eget mönster på orange papper.
Häxan och hennes katt är egen design som är färglagt med promarkers och sen utklippt.
Ovalen med scalloped kant är klippt på fri hand för att få ett ojämnt utseende. Jag använde svarta blommor och som mitt tog jag "googly eyes" - passande för halloween!"

- Evelina


"Till det här häxiga kortet har jag använt lila baspapper. Alla motiv är stämplade, utklippta och målade med distresser. Jag har haft glaze på häxans hjärta för lite effekt och stickles i hattens band."
Skapat av Milo


"Jag har använt svart baspapper och ett orange papper över med trädmönster. Dessa häxor var så söta, så det fick bli ett kort med fokus på dem. Motiven är stämplade, utklippta och målade med distresser. Jag har stansat ut spindeln, fladdermusen och grodan som är detaljer på häxornas kläder. Jag har använt stickles för lite glittriga detaljer. Texten är dymoband."
Skapat av Milo


"Jag har använt fyra mönstrade papper till den layouten och tänkte väldigt mycket lager på lager när jag skapade. Jag lade till, tog bort. Testade olika sätt att lägga mina papper och började till och med med vit cardstock som bas men beslutade mig för att svart blev mycket bättre!
Den stora rubriken "Hexe" är klippt på frihand i orange cardstock och ritade längs kanten med svart promarker. De små bokstäverna ritade jag på vit cardstock och klippte ut i egna block, chalkade och limmade fast. Jag älskar effekten av att låta rubriken ligga över fotot litegrann, det ramar in fotot på ett fint sätt och jag ville sätta extra fokus på fotona genom att rama in med blommor och använda orange fotomatta (som är vit cardstock, färglagd med orange promarker.) För att göra layouyen lekfull så tog jag bollfrans och doodlade den kantiga ramen med vit penna."

- Evelina

Skrotbokens länkar
Vi firar Halloween av Alien Bling

av Evelina/Alien Bling

Smådjävlar och demoner, änglar och älvor. Dessa bevingade varelser tjusar oss med sin flygförmåga och med sina vackra vingar.


"Här har jag använt roströd bas och ett svart papper över med glittrigt spindelnät. Svirlarna är stansade och alla motiv är stämplade, utklippta och målade med distresser. Jag har använt glaze för att få en blank effekt på pumpornas linjer och en del smådetaljer. Jag målade dit lite stickles under vingarna på djävulen."
- Milo


"Jag ville göra ett enkelt halloweenkort i färgerna svart och lila. Hondjävulen är från hÄnglar. Spindlar är ju nästan ett måste så det finns med"
- Henrietta


"Till det här kortet har jag använt svart bas, och ett papper som ser lite spindelnätigt ut över. Spökena och fladdermössen är stämplade, utklippta och målade med distresser. ”Kedjorna” i spökhänderna är ett band som jag tyckte passade bra. Löven är gjorda av chipboard. Jag har använt glaze för att få en glansig lite utstående effekt på fladdermössens ögon."
- Milo


"Jag brukar inte fira Halloween, men gillar färgerna. Därför tog jag dessa färger och plockade ihop dem till ett kort med lite bling, svart spets och glitter. Kanske blev det lite på gränsen till anständigt. Kortet fick bli titellöst- för man vet ju aldrig när behovet av ett sådant kort dyker upp."
- Anki

Skrotbokens länkar
Vi firar Halloween av Alien Bling

av Evelina/Alien Bling

Om jag säger spindlar är det nog många som ryser till av obehag. Andra myser av tanken. Spindlar och andra insekter går hand i hand med halloween och pryder många av våra skapelser denna helg.



"Den sista oktober i år är en speciell dag för mig. Bus eller Godis? Måste jag välja? Efter den dagen har jag egentligen oändliga valmöjligheter och ändå inga alls. Det är skrämmande och samtidigt lockande. Jag misstänker att jag måste släppa fram några gamla spöken från garderoben för att bli den där spindeln mitt i nät(verk)et. För framtiden kan inte vara så mörk som den ibland känns..."
- maxell


"Spindelväven är gjord av ett genomskinligt ark som vanligtvis används till försättsblad när man binder in häften och dokument (finns på Clas Ohlson). En tillskuren bit av arket kördes genom Cuttlebugen i en embossingfolder med spindelvävsmönster.

Spindelvävsarket är monterat med hjälp av gluedots på> baksidan av ett fyrkantigt hål som skurits på ena sidan av kortbasen.
Kanterna på spindelvävsarket är dolt av papper, distressat och chalkat för att se slitet ut. På framsidan av kortet finns en döskalle (Grungeboard) som är målad med crackle paint. Bokstäverna är utstansade i Cuttlebugen och lackade med Glossy Accents."

- Ulrika


Skrotbokens länkar
Vi firar Halloween se detaljbilder av Ulrika M här

Prenumerera på: Inlägg (Atom)