Rosa bandet

on 20 oktober 2008

Av: LenaS och maxell


Skapat av UlrikaM


Varje år får 7000 människor diagnosen bröstcancer. Det innebär att varje dag insjuknar 15-20 personer i bröstcancer. Drygt hälften av dessa personer är över 60 år och mindre än 5 procent är under 40 år. Män kan också drabbas, men det är ovanligt. Varje år insjuknar cirka 40 män i bröstcancer. Det ska här noteras att chanserna att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena. Tidigare upptäckter och förbättrade behandlingsmetoder ökar dessa möjligheter.

De vanligaste symtomen för bröstcancer är en knöl i bröstet. Många knölar i bröstet är inte cancer utan godartade knölar. Bröst har normala ojämnheter och därför bör alla lära känna sina bröst och regelbundet undersöka brösten och vara vaksam på eventuella förändringar.

Den som upptäcker en knöl i bröstet bör omgående söka läkarvård för utredning om den bakomliggande orsaken till denna förändring. Prognosen för den som drabbas beror dels på hur tidigt bröstcancern upptäcks och dels hur pass elakartade cancercellerna är. Tidigare upptäckt innebär en större chans att bli botad. Bröstcancer är vår vanligaste cancerform hos kvinnor och det är därför viktigt att ofta undersöka sina bröst och även gå på de mammografiundersökningar som erbjuds. Cancerfonden har bra information där vi kan se hur vi kan lära känna våra bröst. Ta för vana att regelbundet undersöka brösten för att tidigt upptäcka eventuella förändringar/knölar.

Cancerforskningens vision är självklart att cancer ska kunna botas. Forskningen har kommit långt ifråga om kunskap, men denna kunskap har inte resulterat i den förbättring av behandling av cancer som önskas. Det finns ett gap mellan vad forskarna vet om de bakomliggande orsakerna till bröstcancer och omsättningen av denna kunskap i klinisk verksamhet. Forskning sker med en bred ansats och viktiga forskningsinriktningar rör ärftlig bröstcancer - en cancerform som önskas fångas upp i ett tidigt stadie - samt utveckling av läkemedel för att bota olika typer av bröstcancer. Läs mer om bröstcancerforskningen på Cancerfondens hemsida.
Länk finns sist i artikeln.

Cancerfondens informations- och stödlinje svarar på alla frågor om cancer. Ring 020-59 59 59 eller skriv till infostodlinjen@cancerfonden.se. Där svarar legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård på frågor och är ett känslomässigt stöd.
Samtalen är kostnadsfria och det går att beställa hem ytterligare skriftlig information som kan läsas i lugn och ro.

För mer information om bröstcancer
Cancerfondens hemsida
Direktlänk till hur vi alla kan lära känna våra bröst

Skrotbokens länkar
Skapat på tema Rosa Bandet

3 kommentarer:

vildljung sa...

Det stämmer att många blir botade från bröstcancer. Men till saken hör att återfallsrisken är 60%. Det är ett väldigt högt antal. Så nog behövs cancerforskning och många bidrag till den. Staten ger inget utan det är vi "vanliga" som skänker.
Hälsningar
Anette, som tillhör de 40% som slapp återfall.

Milla sa...

Vilken bra sak! Intressant OCH nyttig läsning! Återkommer garanterat för uppdaterin:)
Länkar från min sida om det är ok?!

Ha det bäst

Marja sa...

Bra skrivet och vilken bra skylt. Ska göra sådana till vårt jobb!! Jobbar på en vårdcentral så det passar bra tycker jag!!

Marja