Skapat med tema Rosa Bandet

on 20 oktober 2008

Av LenaS och maxell

Oktober månad är den rosa månaden. Varje år ges uppmärksamhet till den vanligaste cancerformen som drabbar kvinnor i Sverige - bröstcancer. Än är inte oktober slut och därför har vi valt att starta upp denna blogg med detta viktiga tema som berör oss alla.

Här får vi alltså inspiration till hur vi kan skapa med tema Rosa Bandet. Den rosa färgen och brösttemat är genomgående i dessa skapelser. Först ut är ett kort skapat av LenaS.

När jag gjorde detta kort ville jag på nåt sätt symbolisera bröstet och vad är mer naturligt än en rund form så därför fick kortet bli runt. Den rosa färgen kom naturligt och blomman får symbolisera livet och hoppet.
- Lena/LenaS


Här handlar det om vikten av att själv ta ett ansvar för att tidigt upptäcka eventuella förändringar. Ulrika M har skapat en skylt som påminner om att vi regelbundet bör undersöka våra bröst.

En liten skylt att ge till någon man tycker om, en dotter, mamma eller kanske en väninna. Den kan hänga på en krok i badrummet som en påminnelse om att undersöka sina bröst en gång i månaden. Ett hängbröst helt enkelt!
- Ulrika/UlrikaM


Henrietta har skapat en layout om virkade tuttar. Tuttar som hon sedan ett år tillbaka är stolt ägare till.

"Jag såg underbart fina bröstbroscher på en blogg. Broscherna var gjorda av en engelska och såldes till förmån för Rosa Bandet. Jag blev totalt kär i dessa broscher och la ut en förfrågan på pyssel.net om någon kunde hjälpa mig att virka tuttar. Krimskrams anmälde sig! Så en dag kom det hem sex fina runda bulliga tuttar som nu ligger i en fin vit skål bredvid min dator. Jag älskar mina färgglada tuttar!"
- Henrietta/Henrietta


Bröst anses ibland vara det främsta tecknet på kvinnlighet. Vad händer då om bröstcancern drabbar oss? Scräpemma har skapat en layout som tar upp dessa viktiga funderingar.

Hela idén bygger på frågan varför så många av oss är så missnöjda med våra bröst. Bröst är faktiskt bara just det...bara bröst. Här leker jag med titeln, vilket jag gillar att göra, och betonar orden "bara bröst" - för det är de ju också (alltså i bemärkelsen nakna).

Min första idé var att använda ett collage av foton på bröst. Foton jag hittat på nätet, på diverse sajter för plastikkirurgi och information om bröstcancer och amning. Dessa tänkte jag sätta ihop till ett collage och sedan skriva ut i svartvitt. Jag tror att det varit så mycket läckrare och kanske även mer påtagligt. Eftersom detta rör frågan om copyright fick jag istället doodla ett bröstcollage.
- Emma/ScräpEmma


Bi har i grunden samma utgångspunkt som Scräpemma. Hon har skapat en layout som synliggör farhågorna om att drabbas av bröstcancer. Samtidigt har sidan en positiv aspekt genom att hoppet och lyckan får ta plats.

Min dotter Sam har fått skjuta till med en mini-barbie och lull-lull från ett prinsess-trollspö. Jag har sedan lagt ett rosa band av sånt där skumplastmaterial (vad det nu heter), en gammal uttjänt patientbricka (landstinget finns inte längre), en plastskrapa till lotter samt en liten hemmagjord behå av spets och fylld med bröst/alt protesbröst av knappar. Remsan med citat av George Bernard Shaw "Döden är inte det värsta utan fruktan för döden" skulle egentligen ha haft sällskap av en riktig lyckokaka (eng. fortune cookie), men eftersom min bakning inte gick som jag ville fick det bli en bild på en lyckokaka istället.
- Birgitta/Bi


Skrotbokens länkar
Vi berättar om Rosa bandet

2 kommentarer:

Evelina sa...

Tuttskylten är helt fantastisk!! Cool idé. :D

Ita sa...

Underbara alster...
Ett "hängbröst" vore ju inte fel att ha...