Vi firar Halloween

on 24 oktober 2008

av Evelina/Alien bling


Skapat av Ulrika M

Allhelgona och Halloween
Allhelgona är en dag som tillägnas helgonen och den firas den första lördagen i november, oavsett datum. Dagen efter all helgona kallas för Alla själars dag. Lördagen är alltså den dag då vi firar och tänker på helgonen och söndagen tillägnar vi inte bara våra döda utan denna dag är även till för tankar om den egna döden och hur vi förhåller oss till den. Alltså en dag tillägnad vårt liv.
Allhelgona är en kristen helg medan halloween har sitt ursprung hos kelterna och kallades då för samhain. Samhain tog plats den 31 oktober och var kelternas nyår. Under denna natt spådde druiderna -keltiska präster- för vad som skulle ske under nästkommande år. Man firade även slutet för sommaren och början på vintern detta datum. Det var alltså en brytpunkt och man trodde då att de onda krafterna var starkare än vid andra tidpunkter. För att skydda sig mot häxor tände man eldar, men eldarna var också till för att leda själarna. Det förekom också tiggerier denna natt och den som inte gav något utsattes för bus. Nu kallas detta för "trick or treat".
I sverige firar vi vanligtvis halloween dagen före allhelgona.

Hur firas det i USA?
Halloween invandrade till USA med irländarna på 1840-talet och det har sen dess vuxit sig till en populär högtid.
Bus eller godis - trick or treating på engelska är en tradition där barnen klär ut sig och går från hus till hus och tigger godis, likt sveriges påskkärringar. Ges inget godis hämnas barnen mot husägaren. Det är inte bara barnen som klär ut sig denna helg utan även de vuxna passar på, ofta förekommer det maskeradfester.
Kanderade äpplen och fruktkaka är vanligt att man bjuder på denna helg.

Jack o´lanters
Pumpor är starkt förknippade med Halloween och kommer från Irland. Ursprungligen kommer detta från en irrande själ som inte var välkommen till vare sig himmel eller helvete. För att lysa upp sin osaliga vandring på jorden hällde han kol i en rova - numer utbytt till upplysta pumpor.

Häxan och katten
Häxjakten tog plats främst under 1400-1600 talet och de som jagades var främst örtkunniga gummor. Det var sällan män anklagades för häxeri men det hände. Häxprocesserna växte i antal under påve Innocentius VIII då han 1487 välsignade brännandet av häxor, i samband med detta utkom boken Häxhammaren som sågs som en guide under sökandet, avslöjandet och oskadliggörandet av häxor.
De som blev dömda som häxor sågs i grunden som kättare och magiska skadegörare mot den kristna kyrkan.
I berättelser har häxan ofta en följeslagare i form av en svart katt och det är inte sällan häxor målas sittandes på en kvast och på kvasten sitter en katt. Vidskepliga trodde under medeltiden att Satan steg ner på jorden i form av en svart katt och därifrån utvecklades idén om att katten är häxans följeslagare och sändebud från Satan.
Man trodde att katter kunde förutspå naturkatastrofer i form av översvämningar, epidemier och olyckor bland annat.
Att katten har nio liv tros ha ursprunget i tron att häxan kunde förvandla sig till katt och sen till kvinna igen upp till nio gånger.
Det var inte ovanligt att häxan och hennes katt brändes på bål samtidigt.

Skrotbokens länkar
Marbletekniken av Alien Bling
Pumpaprakt av Alien Bling
Creepy Crawlies - fyrbenta vänner av Alien Bling
Sjävlar och bevingade varelser av Alien Bling
Häxor och katter av Alien Bling
Vi bakar inför Halloween av Bi och Sam
Häxmall av Bi och Sam
Monster klär i rosa av Alien Bling

Jag syr godispåasr till Halloween av Sam
Vi skapar från samma bild - nr 1 av Bi
Vi berättar om allahelgonahelgen av LenaS och Alien Bling
Hybridscrappa Halloween - oanade möjligheter med datorns hjälp av maxell
Vi tar vad vi har för att fira Halloween av maxell

0 kommentarer: