Evelina/Alien Bling - alteringansvarig

Hösten är för många förknippad med mörker, regn och rusk. En årstid då många drabbas av depressioner.
Även om det skrivs och sägs överallt så är det värt att upprepas: tänk dig att krypa ner med en filt i soffan, en kopp varmt kaffe, te eller choklad. En bok och för de som har den lyxen - en sprakande eld i kaminen.

Hösten erbjuder dig många såna stunder då man med gott samvete kan sitta inne och titta ut.

Susanne har gjort egna tepåsar som du kan ge bort i gåva för att glädja någon eller så gör du det för din egen skull. Du njuter nog lite mer och tillfrisknar lite snabbare med en så här tjusig tepåse i koppen.

"Först valde jag ett passande färgat cardstockpapper. Sen tog jag fluid chalk (chestnut) och stämplade upp lämpliga motiv med. Dessa är från Carolinas textstämplar. Sedan klippte jag ut dem i passande storlekar.

Chalkade kanterna. Så behöver man givetvis tepåsar. Vissa av lapparna var lite stora så jag klippte bort lite men ändå så att det blev en bra fästyta kvar att sätta mina lappar på. Sen tog jag dubbelhäftande tejp och fäste lapparna med. Jag snurrade snöret på påsen likadant som det satt innan och tog en liten bit dubbelhäftande tejp överst på baksidan av min lapp för att fästa mot tepåsen.

Då är påsarna färdiga!

Efter det tog jag samma cardstock som jag hade till telapparna, vek dubbelt och pyntade. Slutligen behöver man en cellofanpåse i format 16 * 16 cm som går att köpa i många scrapbookingbutiker.

Lägg i tepåsarna lite snyggt och vik ner ovandelen på påsen eller klipp av om det blir för mkt. Sedan är det bara att sätta det dubbelvikta pappret över påsen och häfta fast!"

- Susanne/Tiggy

Evelinas anmärkning: Carolinas textstämplar är köpta privat och går inte att köpa via butik.

Vackra höst

Träden transformeras till brinnande underverk och himlen lägger ett blågrått täcke över oss.

Gör som Lena och ta med det vackra från hösten in.

Hon har gjort det till tradition att ta med sin dotter ut och samla löv och annat som hösten har att erbjuda för att tillsammans skapa en vacker dörrdekoration.

"Varje höst sen några år tillbaka har jag plockat eklöv, eller ofta blåser det ner hela kvistar med vackra löv som jag plockar till en bukett och upptill innan jag snurrar ståltråd runt kvistarna bakar jag in lite vackra lönnlöv.

Över ståltråden brukar jag knyta en rosett av nån spets jag har i gömmorna och eftersom den sitter på vår lägenhets ytterdörr så riskerar den inte att bli blöt så sätter jag dit en tag med ordet välkommen på.

Sen är den klar att sätta upp på dörren.

Detta går snabbt att göra och det har blivit en tradition att jag och Moa gör detta då det är enkelt att ha med barnen att göra detta."

- Lena/LenaS

Har du gjort någon dekoration till ytterdörren eller trappen? Skicka gärna in bilder till oss, skriv till evelina_eklund@hotmail.com, döp ditt mail till "höstdekoration". Skriv gärna några rader också!

Var ska häxan bo?

Den amerikanska högtiden Halloween smyger sig in i svenska hem och det kan då vara roligt att göra ett spökhus att ha på hallbänken eller köksbordet.

Spökhuset
Lotta har tillsammans med sin son skapat en fantastisk skapelse som inte bara är snygg att se på, den är kul för barnen också!

"Nyligen råkade sonen på ett litet prydnadshus vars dörr inte gick att öppna. Det var i samband med en för honom påfrestande händelse och han hade svårt att förstå eller ens smälta att dörren inte gick att öppna på detta hus. För att göra honom gladare till mods bestämde jag att vi tillsammans skulle bygga ett hus där dörren gick att öppna samtidigt som att han skulle kunna leka med huset.

Eftersom det var första gången jag skulle altra ett hus beslutade jag att vi skulle göra en "enkel" modell utan tex trapp, bro, balkong, altan eller trädgård. De enda viktiga finesserna var lekbarheten och möjligheterna till upptäckter genom en öppningsbar dörr, några fönster samt dekorationer utifrån ett visst tema.Det första steget var att rita upp en mall som kunde användas för att skära ut en stomme + tak i relativt tjock och stabil kartong. Under årens lopp har jag som den ekorre jag är samlat på mig ett helt gäng glasspinnar med tanken att jag och sonen någon dag ska göra något av och med dem. Nu passade de perfekt som husets spöning/huspanel.

Jag började mäta och räkna och agera arkitekt. För detta hus krävs det mellan 65-70 glasspinnar. Det är bra att ha några extra i reserv om någon pinne bryts av i fel längd eller spricker i två delar. När jag satt där och tittade på alla dessa glasspinnar insåg jag att inspirationen var given från det riktiga spökhuset, dvs prästgården i Borgvattnet. Detta hus är spönat med obehandlat virke som under årens lopp antagit en naturligt sliten grå nyans. Våra glasspinnar hade inte legat utomhus i åratal och utsatts för väder och vind, men med hjälp av chalk gick det att åstadkomma samma känsla.

När spöningen väl var på plats började sonen intressera sig för husbygget. För det var först då som det började att synas att det var ett hus. Till hans stora lycka var det ett hus med öppningsbar dörr.Vem skulle då bo i detta artificiellt vindpinade och spökinspirerade hus? Vi beslutade att en häxa skulle flytta in. Självklart är det en snäll häxa som bor i detta hemsökta hus. Nästa steg var vad häxor gillar och vi tog även hänsyn till vilka attribut som utmärker ett hemsökt hus.

Tillsammans har vi kommit fram till att häxor som bor i ett hemsökt hus har svarta blommor, svart spindelnät som gardiner (detta diskuterade vi en del om då sonen bestämt hävdade att häxor inte tycker om gardiner), pumpor i överflöd, ett stort lager godis, några flaskor och andra glas innehållande okända ämnen, spöken på såväl insidan som utsidan, en ängel med svarta vingar, några döskallar och skelett, ett nyckelhål och en nyckel som säkerligen leder till en annan dimension, ett antal gravstenar inklusive den gravstensformade dörren, minst ett par svarta katter samt ett helt gäng frivilliga inneboende i form av spindlar och deras nät, ödlor och några fladdermöss.

Egentligen finns det inget som sätter gränser för med vad och hur ett temahus kan dekoreras. Ett hett tips är dock att tänka i termer av det beslutade temat även om det kan bli som sonen mycket riktigt påpekat "Men mamma, vi glömde häxans kvast". Vi glömmer helt enkelt små detaljer men ändå blir det på det hela taget ett lekfullt och användbart hus.

Huset pryder sin plats i hemmet. Samtidigt innehåller huset många små detaljer att upptäcka och eftersom det är konstruerat för att lekas med slipper jag gå omkring och ropa "Inte röra" eller alternativt gömma undan det. Jag och min son har redan haft en hel rad av ku(s)liga upplevelser med huset, häxan, hennes illorange corvette och inneboende i form av skelettet och bebisen...

Så här framåt senhösten med mörkret som greppar tag i oss (Boo!) är gemensamma pysselprojekt av det här slaget perfekta för att ge ljusglimtar i tillvaron. Ljusglimtar som vi som är föräldrar och våra barn kan glädjas åt för en lång tid framöver."

- Lotta/maxell


Ordlista
Spöne = spöne = kläda med bräder, brädslå utvändigt.
Källa: Hellbom, Algot (1982): Medelpadska dialektord. Det gamla Medelpad - Nr 11. Skrifter utgivna av Medelpads Fornminnesförening.


Fåglar på vift
Svarta fåglar är starkt förknippade till Halloween och har du ingen riktig korp hemma kan du göra som Lotta och klippa ut en i papper!


Svarta fåglar hör till Halloween. Här har jag utgått från en korpmall som jag klippt och skurit ut i kartong. Korpen är sedan klädd med skrynklat och chalkat tidningspapper. Ovanpå det sitter halloweendekorationer som går i färgerna svart och orange. När fågeln var färdigdekorerad gjorde jag ett hål placerat så att den här fågelskrämman hänger rakt. Den givna placeringen är som en fönsterdekoration.
- Lotta/maxell


Skapa tillsammans
Genom att luta tillbaka mot värme, levande ljus, dofter och färger kan vi kanske se fram emot hösten med glädje och låta det inspirera till kreativa kvällar?

Skapa en dörrskylt eller ett bokmärke, gör ett kort i höstens färger. Anordna pysselträffar och skapa tillsammans!

Skrotbokens länkar
Vi berättar om hösten
Mall till spökhus av Lotta/maxell
Mall till halloweenkorp av Evelina/Alien Bling

0 kommentarer: