Vi bakar inför Halloween

on 25 oktober 2008

Av Birgitta/Bi och Sam/Sam

För att kunna festa loss ordentligt vid fikabordet måste naturligtvis även kakorna vara så där lagom ruskiga. Vi bestämde oss för att experimentera lite och det här är vad vi lyckades åstadkomma. Vi hoppas att våra resultat är till inspiration inför Halloween-baket.

Kokosspöken
2 ägg
1 kaffekopp (kkp) socker vispas noga tills det är ljust och fluffigt
4 kkp kokosflingor blandas i
½ kkp margarin (knappt) smältes och blandas i


Blanda smeten noga innan den klickas ut på smord och eventuellt mjölad plåt. Forma varje klick till ordentliga toppar. Om det inte är spöken som ska bakas, kan lite hackad blockchoklad också blandas i smeten.

Grädda i ugn på ca 130° med undervärme eller långt nere i ugnen så inte topparna blir bruna. När topparna är färdiga dekoreras de med chokladsås eller chokladprickar. För inspiration: se fotot.

Om en lite stadigare smet önskas, kan med fördel detta recept användas istället.

Sjudna kokostoppar
4 äggvitor
200 gram kokosflingor
2½ dl socker


Allt blandas och får koka upp i en kastrull. Använd helst vattenbad för jämnare temperatur. Smeten vispas/röres mycket noga under tiden. I övrigt som ovan fast gräddas i ca. 200°.


Halloweenfika
- skapat av Birgitta/Bi och Sam/Sam.
Foto: Birgitta/BiHäxkittlar

Här har vi utgått från vanliga muffins som fått glasyr av florsocker, citron och karamellfärg.

Muffins 8-18 st beroende på formstorlek
150 gram smör/margarin
1½ dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
(1 dl russin)


Rör socker och rumsvarmt smör noga till en smidig smet. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda i mjöl, bakpulver, (russin) och rör ner i smeten. Häll försiktigt i muffinsformar upp till ca halva höjden. Grädda ca 15 minuter i 200grader.

Rör florsocker och några droppar citron till en smidig smet. Tillsätt ev karamellfärg och dekorera dina muffins när de svalnat något.

För att få till häxkitteln så behövs naturligtvis också en häxa. Vi använde svart papper till våra häxor. Använd gärna bifogad mall eller rita en egen. Vi klippte upp för armen och fäste ett avklippt grillspett i trä under armen för att det skulle se ut som om hon rör i kitteln. Stick ner pinnen i/bakom muffinsen.


Vi visar ett par förslag på hur dekorationen av häxkittlarna kan se ut
- skapat av Birgitta/Bi och Sam/Sam.
Foto: Birgitta/BiSist ut har vi delikatessen avhuggna fingrar!

Avhuggna fingrar eller möra pinnar ca 45st
5 dl vetemjöl
200 gram smör
2 msk vanilinsocker


Garnering: Strösocker. För att få till Halloweeneffekten används mandelspån och eventuellt röd sylt

Hacka samman alla ingredienserna till en grynig massa. Arbeta ihop den med händerna till en deg. Låt den vila kallt en stund.

Forma degen till drygt fingertjocka rullar och skär av ca 6 cm långa pinnar. Böj till dem något så de ser ut som små fingrar när du lägger dem på plåten. Kronan på verket blir mandelspånet. En mandelflaga trycks ner ordentligt längst ut i ”fingerspetsen”. I vanliga fall trycker man nu till kakan något men inte nätr man gör fingrar.

Grädda i mitt i ugnen i ca. 15 minuter. Rulla de färdiggräddade kakorna i socker medan de ännu är varma, men det kan uteslutas till Halloweenkakorna. För att få extra effekt kan man doppa den ”avhuggna” sidan i lite röd sylt.Ett silverfat med läskiga avhuggna fingrar
- skapat av Birgitta/Bi och Sam/Sam.
Foto: Birgitta/BiLycka till med bakningen och hoppas det skall smaka.

Vad är det du bakar som du inte kan tänka dig att vara utan vid höstens och vinternas alla fester och bjudningar? Vill du dela med dig? Skicka e-post till Skrotboken Märk e-brevet med "Vi bakar".

Skrotbokens länkar
Vi firar Halloween av Alien Bling
Häxmall att användas till Häxkittlarna av Birgitta/Bi och Sam/Sam

1 kommentarer:

evelina sa...

Jag älskar de där fingrarna, alla jag visar bilden för rynkar pannan och utbrister "eeeeeew!!"... Det är ett bra betyg! ;)