Hösten

on 21 oktober 2008

Av Alien Bling, Bi, maxell och Scräpemma

Vi befinner oss just nu i den tredje av våra årstider, hösten. Årstiden som börjar i slutet av augusti och fortsätter fram till och med oktober och ofta en bit in i november. Ser man meteorologiskt på det hela är det höst när dygnstemperaturen är fallande och ligger mellan 0 och 10 grader. Men hösten är betydligt mycket mer än det.

Vi värmer oss inne
Hösten är en tid för nystart. Skolorna börjar, vi kommer tillbaka till arbetet efter välförtjänt vila. Vi kanske påbörjar träningen igen efter sommarvilan och/eller aktiverar oss i kurser och cirklar. Vi söker oss in i husen igen och tidningarna fylls med erbjudanden om städprodukter. Det är nu vi kan ta itu på riktigt med sommarens fina damm och medföljande sand i barnaskor. Vi städar ur sommarboendet och fräschar upp inför höst och vinter.

Med mörkare kvällar känns det också mer lockande att krypa inomhus igen och bänka sig i TV-soffan inför alla TV-serier som startar på nytt. Vi kryper upp i favoritfåtöljen med en bok. Vi låter kulturen ta plats. Vi kanske också bjuder in gäster och har mysiga fester. Vi är inte ensamma om att söka oss in i husen igen, hos många trivs allsköns spindlar och när vi inte hinner hålla jämna steg med dem medan de fortfarande är aktiva får vi helt enkelt ge upp och tänka att de bara hjälper till att fixa stämningen inför Halloween. Sen lugnar de ner sig och går i vila och vi kan städa ordentligt! Har man riktig otur får man kanske besök av en mus eller två. Lite gulligare varianter av det kommer att presenteras i Skrotboken.

Men vi vill inte bara sitta inne - ut och skörda
För alla friluftsälskande innebär utelivet nu en extra njutning då det förutom höstens alla färgkaskader, dofter och ljud, även kan erbjuda lite extra godsaker vid skogspromenaderna. Bär, både gula, röda och blå och inte minst skogens guld, svampen som lockar bland tuvor och snår. Många är de som tar geväret på axeln, hunden i kopplet, och med kaffetermosen i tryggt förvar i ryggsäcken, vandrar ut i skog och mark för att dryga ut förrådet av kött. Det är jakttider.

För den som äger trädgård eller en egen täppa av något slag finns det även stor njutning att hämta på hemmaplan. Bärbuskar, trädgårdsland och fruktträd dignar förhoppningsvis av godsaker som är färdiga att ta in och njuta av direkt. Alternativt kan vi tillreda och bereda för njutning ända fram till det är dags för nästa skörd.

Runt om i landet dukas det upp till fest i samband med skörden. Dessa så kallade skördefester är dock vanligare neråt landet. I början av oktober firas även ett av de svenskaste fenomenen som finns - vår älskade kanelbulle - med en helt egen dag.

Hösten inom olika religioner
Inom flera religioner uppmärksammas hösten. I mitten av oktober månad firar svenska kyrkan Tacksägelsedagen. Ofta smyckas kyrkorna med det som skörden har givit. Inom judendomen firas nyår, Rosh Ha-shana och tio dagar senare är det dags för Jom Kippur, försoningsdagen. De tio dagarna mellan dessa judiska högtider är en tid för försoning.
Inom islamismen var måndagen den 1 september 2008 officiellt den första dagen av ramadan i Sverige. Cirka 30 dagar senare firades Eid-al-fitr i samband med att ramadan är över. Fastabrytandets fest varar vanligtvis i tre eller fyra dagar när familj och vänner samlas för att festa tillsammans och njuta av god mat och festens särskilda sötsaker.

Mörker - allvar och lek
Framåt senhösten när vintern börjar gripa tag i landet är det dags för omställning av klockorna. Vi ställer tillbaka klockan en timme och dagarna blir mörkare och mörkare. Några drabbas av depression i olika grad medan andra myser av mörkret. Det är tid för allvar och lek. I slutet av oktober uppmärksammas mörkret i form av dels den importerade högtiden Halloween. I skydd av mörkret dyker häxor, skelett och monster upp och kanske knackar de på vår dörr för att ställa frågan om vi föredrar bus eller godis. Mörkret och ljuset återfinns som inslag i den svenska varianten alla helgons dag. Vi tänder ljus på gravar och hedrar de personer som lämnat oss. Vi kommer kunna hitta mer om dessa två högtider i Skrotboken.

Vi kommer också kunna läsa om andra högtider och händelser som tar plats under hösten. Far ska firas och bland annat ska nallen lyftas fram.

Skrotbokens länkar
Något att ta med sig av Anki
Dukningar inför höstens bjudningar av Alien Bling
Höstens färger - Del 1: Höstens alla färger av maxell
Höstens färger - Del 2: Grön av maxell
Höstens färger - Del 3: Röd av maxell
Höstens färger - Del 4: Orange av maxell
Höstens färger - Del 5: Gul av maxell
Höstens färger - Del 6: Beige av maxell
Höstens färger - Del 7: Brun av maxell
Höstens färger - Del 8: Grå och Svart av maxell

0 kommentarer: