av Bi och maxell
Hösten är den tid på året då vi bärgar skörden. För den som har barn kan skördetiden räcka året runt för det finns väl få vackra ting som kan förbli osedda i ett nyfiket barns ögon. En sedd skatt måste naturligtvis undersökas närmare. Den skall besiktigas med både syn, lukt, känsel och kanske till och med smak. Allt för att stilla nyfikenheten något. Men det slutar oftast inte där. Många har vi fått stifta bekantskap med samlaren.
Samlaren
Vi antar att de flesta med små barn har råkat ut för Samlaren någon gång. Ni vet det där barnet som under promenaden lyckas fylla fickorna med allehanda vackra och bra ting.
När Bis dotter Sam var liten var dagisfröknarna ibland riktigt bekymrade över mängden vackra och speciella stenar som skulle stoppas i fickorna på overallen när de var ute och gick. Ibland lyckades de få henne att lägga undan de största stenarna men inte alltid. Priset togs nog den dagen hon som 4-åring efter en lång promenad kom tillbaka till dagis med alla fickor fullproppade samt en extra stor sten i handen. De sparade allt i en påse och jag var tvungen att kontrollväga allt när vi kom hem, det var en börda på närmre 6 kg! Hon har starka ben, tösen. Förutom stenar har kastanjer, pinnar, vackra löv, kottar och insekter burits hem genom åren.
maxells son är exakt likadan. Vi promenerar till och från förskolan. Den promenad som rimligen borde ta fem minuter tar minst en halvtimme. Stenar, pinnar, kottar, löv, blommor, grus, sand, svampar, fåglar, katter, traktorer och bilar. Alltid är det något som gör att vi måste stanna upp för närmare undersökning. Nästan varje dag smiter det ner minst en liten sten i en ficka. Ibland föräras morsan med en blomma som är tilltufsad på det viset som bara små barnahänder kan åstadkomma. Varje skogsbesök innebär att exempelvis en barkbit hittar sin väg hem till oss. Vid varje tvättillfälle ramlar minst ett grustag ur fickorna.
Eftersom varje sak är speciellt vacker eller på annat sätt har en intressant historia minns barnet också var enda liten sak som burits hem. Det får inte slängas något! Känner vi igen oss?
En lösning är att skapa någonting av det hela
Birgittas och Sams lösning för att sortera bland alla skatter har varit att inreda ett tittskåp och byta innehåll med jämna intervall. maxells och sonens lösning är passa på att dryga ut grusgången som behöver påfyllning. Många saker används också som inredningsdetaljer i hemmet. En barkbit på fönsterbrädet i köket påminner sonen om just den där speciella skogsutflykten. Blommorna sätts i små koppar och dessa fylls på med nya blommor när de första har lämnat in handduken. Utöver det har vi tittskåpen - ett för varje årstid.
Den här hösten fick Birgittas dotter i uppdrag att, för en dag, återuppliva traditionen med tittskåpet. Sam gav sig ut för att hitta skatter.
"I Sams tittskåp hittar vi vackra höstlöv, stenar av/med olika karaktär, kottar, favoritpinnar, nypon från älsklingsrosen, lite mossa, en kvist med bär på, en kolv från Rönnsumaken, torkade rötter från en buske som dragits upp och några tallbarr. Det viktiga är att var sak har sin egen historia och kan påminna om olika händelser. När det känns dags är det bara att byta ut mot nya fynd, om det sen sker var vecka eller vid ny årstid spelar ingen roll.
Utanför tittskåpet står en liten höstmus och kikar in på godsakerna. Det är Sams eget hantverk från träslöjden. Länk till mall och beskrivning återfinns längst ner detta inlägg."
- skapat av Sam
Parallellt passade maxell på att, under några veckors tid, spara undan en del av alla de skatter som sonen hittade. En kväll satte sig maxell ned med sonen och gick igen gamla och nya skatter.
"Förra hösten bakade maxell och hennes son med trolldeg. Vi bakade, bakade lite trollhår, björnen sover, några fiskar, två maneter, havsväxter, magiska svampar och trollebron. I avvaktan på beslut om vi skulle måla dessa skapelser eller inte, placerades de in i ett tittskåp ett höstlandskap i form av löv och pinnar.
Denna höst tömdes tittskåpet på sitt innehåll. Svamparna återanvändes och målades i år med akrylfärger. Svamparna placerades sedan på en bädd av skatter. Vi hittar snören som satt runt förra årets julkalenderpaket, diverse löv (fjolårets blandades med årets), torkade blommor, en kvist, pinnar och någon metalldetalj som legat och skräpat på marken. Hänglaven kommer från årets svampexkursion. Bakgrunden är samma som fjolårets, dvs en bit av ett av de papper som vi tillsammans distressade för över ett år sedan. "
- skapat av maxell med son"
Projekt av det här slaget är ett bra sätt att skapa något tillsammans med barnen. Det är inte nödvändigt att allt kommer från naturen. Vi kan blanda in scrapsaker i tittskåpen eller använda färger och annat som är avsedda för scrapping. Sist, men inte minst, går det utmärkt att fylla tittskåpet med kapsyler, småleksaker som följer med från snabbmatställen, favorittidningen eller vad det nu är samlaren lyckas få med sig hem.
Skrotbokens länkar
Mall till höstmus av Bi
Tävla och utmanas
Translate this page
Pågående serier
Tidigare inläggsserier
Mini Art Journal 2011
Bloggintresserade
Etiketter
- Om Skrotboken
- Vi använder färg
- Vi använder olika material
- Vi berättar
- Vi besöker kreativa rum
- Vi bjuder till bords
- Vi delar med oss och lär av varandra
- Vi dukar
- Vi fokuserar på form
- Vi fokuserar på mönster
- Vi fokuserar på olika dekorationer
- Vi fortsätter med
- Vi ger plats för eftertanke
- Vi gör det själv
- Vi har varit på mässa
- Vi har varit på scrapträff
- Vi inspireras av...
- Vi kliver utanför lådan
- Vi kåserar
- Vi liftar
- Vi låter barn skapa
- Vi lär oss tekniker
- Vi lär oss tekniker Vi använder olika material Vi kliver utanför lådan Vi använder färg Vi gör det själv
- Vi nyhets- och trendspanar
- Vi ordar om
- Vi ordar om ..
- Vi presenterar
- Vi skapar Art Journal
- Vi skapar från samma
- Vi skapar Mini Art Journal
- Vi skapar på uppdrag
- Vi skissar och skapar
- Vi tar datorn till hjälp
- Vi tar fram och delar ut mallar
- Vi tittar på scrapstilar
- Vi tävlar och drar lott
Bloggarkiv
-
▼
2008
(129)
-
▼
oktober
(33)
- Rapport från en scrapträff i privat regi
- Höstens färger - Del 4: Orange
- Vi skapar från samma bild - nummer 1
- Höstens färger - Del 3: Röd
- Skisser - Oktober 2008 nr 1 och 2
- Tutorial - Jag syr godispåsar till Halloween
- Värdesätt nallen på Nallens dag
- Höstens färger - del 2: Grön
- Monster klär sig i rosa
- Vi bakar inför Halloween
- Häxmall
- Häxor och katter
- Djävlar och bevingade varelser
- Creepy crawlies - fyrbenta vänner
- Pumpaprakt
- Marbletekniken
- Fristajl - något för alla?
- Vi firar Halloween
- Vi ger plats för eftertanke - nummer 1
- Höstens färger - Del 1: Höstens alla färger
- Tutorial - Alcohol inks på glossy och overheadpapper
- Våra barn tar in hösten
- Mall till höstmus
- Något att ta med sig
- Dukningar inför höstens bjudningar
- Hösten
- Mall till Spökhus
- Mall till korpen
- Dekorera ditt hem med höstliga dekorationer
- Skrotbokens manifest
- Rosa bandet
- Skapat med tema Rosa Bandet
- Hur vi läser och använder Skrotboken
-
▼
oktober
(33)
Länkar till Skrotboken
Månadens sponsor
Vi som skapar
Kontakta oss
(snabel-a)gmail.com]
Synpunkter, önskemål, nya kontakter, sponsring av utmaningar osv. Allt är välkommet.
Manifest
Kort sagt: Kreativitet och inspiration är vad Skrotboken är.
Kreativitet som leder till inspiration, inspiration som leder till kreativitet.
Galleri och inspiration
Kommentera med direktlänk
Alla kan kommentera ett inlägg. Om du lämnar en direktlänk till ett blogginlägg eller till en bild i ditt galleri hittar vi igen det just du skapat.
Deadline
Observera att vi har en egen kategori med pågående utmaningar för specifika tillfällen. Där anges slutdatum för att få komma med i planerade framtida inlägg.
I övrigt finns ingen deadline för att lämna in sin tolkning och därmed bidra till Skrotbokens inspirationsbank.
Copyright ©2008
Kopiera inte bilder till din egen hemsida/blogg. Använd heller inget material för annan publicering i samband med utmaningar, bloggar, forum, butiker eller annat utan att först fråga om tillstånd.
Om du inspireras av något som publiceras i Skrotboken vore vi tacksamma om dels länkar till Skrotboken och dels lämnar en kommentar till det inlägg du inspirerats av med en länk till ditt eget alster.
2 kommentarer:
Väldigt vad liten text det är...jag ser ju knappt vad som står med glasögon...
Vi jobbar på att lösa eventuella tekniska problem. Html-koden är exakt likadan för varje blogginlägg. Ändå verkar det finnas något "problem" som gör att textstorleken mellan olika blogginlägg lever ett eget liv baserat på vilken webläsare som används. Mozilla Firefox är att föredra.
Typsnittsstoleken vi använder är standardstorlek. Om någon upplever att texten är för liten går det utmärkt att justera detta i sin egen webläsare.