av maxell

I dagens inlägg använder vi oss av förpackningar som vi hittar i köket. Endera används själva förpackningen på ett eller annat sätt eller så hämtas inspiration från förpackningen.

Detta inlägg är en enorm källa till såväl inspiration som material i sig för den som ser brett på sitt skapande...

Bakgrunden till inlägget är att idag, den 4e juni, år 1937 infördes världens första kundvagnar på "Standard Supermarket" eller, som det kallades, "Humpty Dumpty" eller "Piggly Wiggly" i amerikanska Oklahoma. Med anledning av denna historiska händelse som ledde till en revolution inom matvaruhandeln fokuserar Skrotboken på att förpackningar som vi vanligen hittar i köket. Vi använder endera själva förpackningen som den är (och eventuellt altrar den) eller hämtar inspiration från valfri förpackning. Det här är ett miljövänligt skapande genom att vi återanvänder saker som annars skulle ha kastats som skräp...

Förpackningar direkt som dekoration eller mönsterpapper
Det uppenbara och "enklaste" sättet att använda en förpackning i sitt skapande är att använda den direkt som den är (eller alternativt klippt, skuren och trimmad för sina behov). I detta avsnitt följer en rad härlig inspiration hur vi kan använda förpackningar som såväl dekoration/er som själva mönsterpappret för det vi skapar.

Vad passar väl bättre än att inleda detta inlägg med Samaras layout om de nya kundvagnarna som anlände till "hennes affär"? Här känns det helt rätt att dekorera med delar av matförpackninga... såna som vanligen finns i en kundvagn.


Jag älskar att handla mat, och sen staplar jag upp maten i prydliga rader i matkällaren somi ett mini-ICA. Att handla är nåt jag gör varje vecka,så kundvagnen är en viktig del av min vardag. Det var en glädje när Ica köpte in nya vagnar istället för de gamla svårkörda.

Jag valde att klippa från olika förpackningar och dekorera min layout med. Det blev en kul färgklick och lite ovanligt. Rubriken är QuickKutz alfabet Disco.

Layout av Samara

Här använder Samara sockerförpackningen från flyget för sin layout om en utlandsresa. Å visst är det väl fler än Samara och jag (maxell) som sparar på såna souvenirer?


När vi landade i St.Petersburg väntade min kompis Tanja på oss. Hon hade åkt tåg hela natten för att komma och möta oss, men vi skulle aldrig ha klarat att hitta till järnvägsstationen utan henne.

För att få till rubriken tog jag QuicKutz Britannia. En del bokstäver fick jag vända upp och ner, en 6 fick vara ryskt b och så vidare. Jag har använt en förpackning socker vi fick på planet, ett litet papper från ett anteckningsblock med Betty Boop på (hon har en rysk karta i bakgrunden, men det syns inte här på bilden nu), en bit spets, ett filthjärta med mera.

Layout av Samara

När vi ändå slagit in på sockret forsätter vi med något som säkerligen många har hemma imorgon lördag - godis! Bi använder godispapper för att scrappa om ett "godistroll". Notera att några godisbitar är fyllda...


En layout med vårt lilla chokladtroll på. Omslagspapper och godispåse har fått skjuta till material till dekorationer och text. Till snörningen hade jag helst velat ha något som mer liknade lakritsrem men tyvärr fanns inget bra material hemma just den dagen.
Layout av Bi

Nästa kort visar ett enkelt sätt att använda en förpackningsdetalj som den är för att få en intressant dekoration till sitt kort. Samara använde en mönstrad påsförslutare som verkligen ger extra liv till helheten. Notera att nej, jag (maxell) är inte jävig för att kortet var till mig... ;)


Jag hade gjort julkort i långa banor och var oerhört less på alla tomtar och eftersom jag vet att maxell är kreativ och gillar att skapa med allt möjligt så tycker jag det är kul att göra lite udda kort till henne.

Sjöhästen är QuicKutz revolution. Solen är en POG (jag har aldrig hajat vad man har dem till, men det går att hitta hela högar billigt på loppisar). En gammaldags påsklämma fungerar som dekoration.

Texten "Gott nytt år" har jag klippt ut från ett gammalt julkort jag fått nångång. Man kan ju inte spara på alla dessa standardkort man får, jag dränks ju tillslut.

Kort av Samara

Visst kan vi använda förpackningarna som mönsterpapper som det är. Här tar Bollebygdsbo det ett steg längre. Hon passade på att göra remsor av olika förpackningar när hon rensade i skafferiet. Dessa flätade hon sedan ihop och... ja kortet eller "tavlan" talar för sig själv så se och njut.


Jag började städa i köksskåpen och rensade upp bland knäckebröd och smörgåskex. När jag såg förpackningarna, både mjuka och hårda, kom jag på att jag kunde fläta ihop remsor. Bara så där för skojs skull. ;)

Dessutom stansade jag ut retroblommor och pusselbitar. Satte dit några guldremsor och så var kortet klart. Denna gång har jag bara lekt och haft roligt en stund. *ler*

Kort av Bollebydgsbo

Vi kan också ta steget att använda...

Förpackningar som grundmaterial för att "altra" till dekorationer mm
Förpackningar kan göras om till såväl dekorationer som alster i sig.

Bi använder en detalj från en mjölkförpackning som den är på sitt kort. Det matchar hon sedan med en egen dekoration tillverkad av teförpackningen.


Mitt kort förmedlar en önskan om en soft höst (maxells anmärkning: detta kort skapades sent sommaren 2009) med mycket vila och frisk luft. Tid för rekreation kan behövas även när semestern är slut.

Ett i allra högsta grad "återanvänt" kort gjort av spillbitar och med sop-dekorationer. Kossan/kalven som för övrigt heter Kalvin kommer från ett mjölkpaket, den genomskinliga bladrankan kommer från locket på en Kesoburk och blomman är gjord av de pappersförpackningar som sitter runt tepåsarna.

Kort av Bi

Jag själv (maxell) har alldeles för många kapsyler och flärpar från burkar... De flesta kommer från tiden som student då de var hårdvaluta. ;) Sedan jag börjat scrappa har jag flera gånger använt mig av dem för att göra dekorationer för mina alster. Här är en layout med såväl altrad kapsyl som burkflärp. Dessutom passade jag på att använda upp ett lock från en metallburk för att skapa min rubrik... (troligen har locket suttit på någon av de burkar som jag tidigare altrat och visat i Skrotbokens blogg)


Att ha en liten grabb i hemmet innebär att livet är rocknroll mest hela tiden. Han är ett energiknippe utan dess like med ett enormt spring i benen. Jag gillar det här fotot på honom för att han sitter still å myser som en paus mitt i allt lekande och samtidigt syns buset i hans blick och min. Åsså har han ett mycket passande linne på sig. :)

Mina återanvända saker kommer främst från köket. Jag har en låda dit jag slänger sånt som jag borde kasta som skräp, men jag tänker att det kan komma till användning. Jag hittade ett lock från en konservburk och en vit kapsyl. Mina tidigare infärgningar av aluminiumfolie fortsatte med att färga in metall i allmänhet. Jag gjorde en titel och en dekoration av locket och kapsylen. Till det kommer sedan godispapper och folie som suttit runt en smaskig chokladkula. Jag hittade även en svart burkkapysel och återupplivade något som jag gjort förut och fick ytterligare en dekoration. Bubbelplast är också skräp som jag sparat för att till exempel stämpla med. Avslutningsvis fick jag med ett färgprov i matchande färger.

Layout av maxellMetal(l)rika närbilder
Layout av maxell

Skberg och Lilla S bjuder på härlig inspiration till vad de själva kallar "sopkonst". Vackert!


En sån där dag då allt var trist och tråkigt tog dottern och jag fram tejp, klister och påsarna med grovsopor sen skapade vi robotar av gamla mjölkpaket, treorör och glödlampor ett roligt sätt att fördriva några timmar med uttråkade barn som inte har något att göra. Jag lovar att dom tycker det är roligt, dottern tar fram grovsoporna lite då och då för att skapa olika saker.
Sopkonst av Skberg74 och Lilla S

Visst känns det som en lämplig aktivitet för en sommardag. Att sitta i solen på gräsmattan och måla, limma och bygga riktig konst?

Om du av någon anledning inte vill använda förpackningar i sig ger vi dig två andra tips. Du kan använda...

Förpackningar som "verktyg"
Vem har väl inte sneglat runt i hemmet efter saker att använda som "verktyg" eller mallar? En rund burk passar bra för att få till en perfekt cirkel. Vänder du och vrider på burken kanske du hittar just den där cirkelstämpeln som du saknar. Mahlin78 gjorde det med en kryddburk och stämplade ett intressant mönster på sitt bakgrundspapper.


Här har jag stämplat hela cardstocken med hjälp av botten på en kryddburk och mina Distresser. Ett roligt och annorlunda sätt att själv skapa sig ett mönstrat papper. Fotona är tagna en kväll när jag kom hem från frisören, och sen har jag lekt loss i Photoshop för att få fram olika effekter. Kändes lite Andy Warhol-aktikt med det blå/gröna fotot.
Layout av Mahlin78Dimensionella närbilder
Layout av Mahlin78

Utöver att handgripligen använda förpackningar i ditt skapande kan du också använda...

Förpackningar som inspiration
Vi avslutar detta inlägg med hur vi kan använda förpackningar som inspiration till det vi skapar.

Scräpemma använder en godisförpackning för att scrappa om en av hennes "laster" - Daimcholkad. I det här fallet var det en bild på en förpackning med döskallechoklad som inspirerade hela layouten. (maxells anmärkning: Oj vad jag fick rota och leta för att hitta igen bilden igen och tack till Scräpemma för att jag får låna denna underbara layout till det här inlägget - Tack!)


Inspirationsbild som maxell gav till Scräpemma en gång i tiden...
Bild lånad från Valerie ConfectionsDenna layout är skapad efter en inspirationsbild med döskallechoklad, och som den chocoholic jag är nappade jag direkt... :) Min last är Marabous daimchoklad - intas med fördel tillsammans med hett kaffe *dräggel*, men även min scraplast - öljetter - dök oplanerat upp på layouten.

Fotot??? Ja, visst ser jag pjoskig ut!!??? Det är en beskuren bild från yngsta dotterns dop (har knappt foton på mig själv, får ta de som finns). Jag håller väl på och pussa å dussa för att få en något trött dotter att "hang in there". Och svengelskan....ja, den följer som synes med till titeln på alstret...

Layout av Scräpemma

En förpackning behöver inte vara "avancerad" för att inspirera. Den behöver inte ens vara tom. :) Våra två norska gäster för juni har inspirerats av samma förpackning.


Inspirationsbild för Janniche och Iselinn Sofie
Foto av Janniche

Janniche har skapat en runt layout med detaljer och upplägg som vi hittar i förpackningens etikett såväl som i hela förpackningen i sig. Förutom den runda formen ser vi bland annat en till rund form tillsammans med en text till höger om den (från etiketten) samt "vågiga" kanter (från förpackningens innehåll).


Jeg har latt meg inspirere av denne pizza forpakningen og laget et rundt kort til en nyfødt jente.
Layout av Janniche

I iselinn Sofies kort återkommer den "vågiga" kanten (från förpackningens innehåll). Vi ser också att det är inspiration i form av placeringen av motiv och text (från etiketten) samt valet av typsnitt (från den större texten på etiketten).


Jeg har latt meg inspirere av denne pizza forpakningen og laget et rundt kort til kusinens sønns dåpsdag. :)
Kort av Iselinn Sofie

Vad kommer du nu själv att se nästa gång du öppnar en dörr i köket? Kanske är det exakt den inspiration du behöver just då. Dagens tips blir därför... "Öppna en dörr i köket nästa gång du kör fast i skapandet" :)

Om kundvagnen
Alla som varit i USA eller sett en film därifrån känner nog till de bruna papperspåsarna (som även går att scrappa med - till exempel "paper bag albums"). Dessa påsar används fortfarande i USA, men i samband med depressionen på 1930-talet kom krav på effektivisering av butiker och mataffärer. Kunder fick helt enkelt börja plocka sina varor själv och också bära hem den själv - i dessa papperspåsar.

För att bära varor inne i butiken hade en del affärer speciella korgar som senare ersattes med stålkorgar och - den finare varianten - tygklädda stålkorgar. Det var dock - då som nu - tungt att bära korgar fulla med matvaror och för att öka försäljningen behövdes en annan lösning. I efterhand kan tyckas att en hjulförsedd matkorg vore den närmaste lösningen, men det var helt andra lösningar som provades.

Den första shoppingvagnen sägs vara uppfunnen av Sylvan Goldman - ägare till en lokal matvarukedja i Oklahoma. Vagnen togs fram i slutet av 1930-talet, kördes för första gången i en butik i Oklahoma den 4e juni 1937 och patenterades 1940 (Vagnen har patentnummer 2,196,914 daterat till 9e april 1940 efter att patentansökan lämnats in den 14e mars 1938). Goldmans sägs ha inspirerats av ett par hopfällbara stolar. Han säg framför sig hopvikbara kundvagnar som kunde förvaras utan att de tog stor plats. Konstruktionen hade plats för två kundkorgar ovanpå varandra.

Vagnen slog inte igenom direkt. Bland annat såg kvinnor dem vara alltför lika barnvagnar och hävdade att de kört sin sista barnvagn. Goldman anställde manliga och kvinnliga modeller som körde runt vagnarna i butiken och visade hur användbara de var. Först då slog kundvagnen igenom och Goldman blev mulitimiljonär på sin uppfinning (då han fick royalty för alla varianter av kundvagnar som användes i USA fram tills hans patent gick ut omkring 1960). Goldman står också bakom flera andra uppfinningar varav bagagekärrorna som är vanligt förekommande på flygplatser är en och mjölkställen med handtag för mjölkflaskor är en annan.

Bilder på dessa vagnar samt mer information om hur kundvagnen utvecklats fram till idag kan läsas via länken sist i inlägget (på engelska).

Länkar
En "artikel" om kundvagnens historia - med flera bilder av kundvagnar genom tiderna


Skrotbokens länkar
Kommentar: Denna lista uppdateras med fler länkar då vi varit och fortsätter att vara flitiga användare av köksförpackningar :)

0 kommentarer: