Sjungom...

on 3 juni 2010

av maxell

... studentens lyckliga dag. Idag bjuder vi på inspiration för studentkorten och detta inlägg går i blått och gult.

Jag tycker att Sofia (Skberg74) uttryckte det hela så bra i sin bildtext att jag helt enkelt använder den rakt av som inledning till det här inlägget.

Att göra studentkorten i gult och blått känns självklart eftersom studenten ofta firas med Sveriges färger och vitt.

Sedan ett praktiskt och bra tips: Det jag (Skberg74) reagerade på när jag forskade lite var att det inte längre är svarta band på alla mössor utan olika band på olika linjers mössor. Jag tog hjälp utav en sida som säljer studentmössor för att hitta rätt färg till banden.

Så över till hennes två personliga studentkort.


I år tar min yngsta kusin studenten från restaurangskolan så till honom har jag gjort ett studentkort med en kock på för att göra det mer personligt.
Kort av Skberg74Även lilla S kusin tar studenten från IB så hon får ett kort med en dansande studentska på.
Kort av Skberg74

Bi tog också fasta på de blågula färgerna och utnyttjade en passande reserv som flera av oss säkerligen har hemma - aktuell reklam. Det är såväl nationaldag som student i antågande och det mesta går i blått och gult så det passar perfekt!


Ett enkelt gratulationskort.

Jag har valt att göra det platt för att kunna laminera kortet för den händelse man vill använda kortet till annat än till själva presenten.

Den kluriga gubben och flaggan har jag hittat i veckans reklamskörd. Det är väldigt mycket blå/gult just nu. =)

Kort av Bi

Bi gjorde även en tag som kan hängas på såväl en blombukett, en liten present eller till och med en student. :)


En tag att till exempel fästa i bandet med blommor som skall hängas runt studentens hals. Tagen går i samma stil som kortet till presenten.

Jag har efter att fotot togs laminerat tagen så den skall klara av lite mer oömt hanterande. =) Färden från utsparken till festen kan ju bli både lång och "fartfylld"! =)

Tag av Bi

Jag själv (maxell) fastnade med flaskan... och gjorde ett studentkort anno 2010. ;)


Av någon outgrundlig anledning började jag rita en stor flaska och ett par champagneglas. Sedan vart det hela som det vart.

Festligt med korken som flyger och markerar att "den ljusnande framtid är vår". För extra fest har skumpan, bubblorna, etiketten och självklart även "folien" runt flaskhalsen gul stickles på sig. Detta kontrasteras sedan med hur de nybakade studenterna kan se ut en bit in på kvällen tillsammans med flaskan ifråga - skrynklig, smutsig och glad! :))

Kort av maxellFestliga närbilder
Kort av maxell

Milo tar ut svängarna i sitt studentkort som är personligt anpassat till mottagaren. Vid en hastig blick ter det sig gå i blått och vitt, men... det är också gult!


Jag har gjort ett kort mest i blått med student och kamera som tema. Det är gjort till en kille som älskar att fotografera. Om man tittar riktigt noga i kanterna på "filmstripen", så ser man hur den har gulnat där. Jag har satt en egen ögla i metall och ett band från kameran, istället för det ritade bandet.
Kort av Milo

En blågul kortkavalkad som inspirerar med olika infallsvinklar för studenten. Det handlar om personliga hälsningar anpassade till mottagaren och spontana infall som kommer just i den stunden. Det handlar också om resurser som vi har framför ögonen men kanske inte använder eller ens tänker på att använda. Så låt dig inspireras till dina egna studentkort.

Om studentsången
Studentsången har text av Herman Sätherberg och musik av Prins Gustaf. Den är komponerad för en manskör. Skandinaviens äldsta universitetskör "Allmänna Sången" fick Studentsången tillägnad sig och de sjöng den för första gången på sin vårkonsert den 18e mars 1852.

Sången kom till genom att Prins Gustaf gav Sätherberg, sin forna studentvän från Uppsala, i uppgift att skriva text till en melodi som prinsen komponerat. Studentsången var klar den 31a oktober 1851.

Idag finns det två versioner av studentsången. I Prins Gustafs original har sången titeln "Studentsång" och föredragsbeteckningen "Marcia". När den 1883 publicerades i Studentsången - en samling sånger för manskör redigerad av Ivar Hedenblad - är titeln ändrad till "Marsch". I Prins Gustafs noter inleds texten med orden "Sjungom studentens lyckliga dag" medan Hedenblads version lyder "Sjung om studentens lyckliga dag". Dessa två versioner har granskats av Folke Bohlin, professor emeritus i musikvetenskap vid Lunds Universitet, som publicerat en artikel i ämnet i den vetenskapliga tidskriften Språk och Stil.

Det finns också ytterligare omskrivningar av studentsången. Akademiker har flera gånger gjort om texten i olika sammanhang. Den mest spridda "annorlunda" versionen är dock en version av Povel Ramel. Där lyder inledningstexten "Sjung om fru Svenssons lyckliga karl, låt honom plöja i ungdomens fåror".

Oavsett version sjungs Studentsången idag av akademiska manskörer och blandade körer över hela Norden. Därutöver framförs den främst i samband med studenten.

Vi avslutar även med Skberg74s ord och säger:

Grattis till alla nyblivna/kommande studenter!

Länkar
Det svenska kungahusets version av Studentsången


Skrotbokens länkar
Den ljusnande framtid är vår... - Publicerad 12 juni 2009. Innehåller alster med såväl skolavslutningar som student.
Du gamla, du fria... - Publicerad 6 juni 2009. Innehåller blågula alster.

0 kommentarer: