av maxell
Idag, den 23e juni år 1868 patenterades skrivmaskinen. Vi uppmärksammar detta genom att använda "klassiska" skrivmaskinstypsnitt på det vi skapar.
Jag (maxell) gillar skrivmaskinstypsnitt i alla dess former. Troligen kommer detta från att jag exponerats för dem genom att dels som liten fått lära mig skriva på min mors otympliga skrivmaskin och alltid ha exponerats för skrivomslag där skrivmaskinsremsor förekommer (gissa en gång vad för slags musik det handlar om... :) ). Mina datorer har alltid haft ett helt gäng skrivmaskinstypsnitt installerade även om flera försvunnit vid datorbyten. När jag började scrappa var skrivmaskinstypsnitt något som jag letade efter och investerade i. Det blev bland annat stämplar och dies. Självklart gjorde jag återigen djupdykningar efter typsnitt till den dator jag hade då...
En av mina favoriter bland stämplarna är de små bokstavsstämplarna som jag ofta använder i olika utföranden och sammanhang. Eftersom de är små passar de bland annat bra för att göra egna små bokstavslappar (se länk till tutorial sist i inlägget). Jag har också några dies som har ett skrivmaskinstypsnitt och de kommer fram när det passar. :) Utöver det har jag, som säkerligen många fler, några bokstavstickers med klassiska skrivmaskinstypsnitt. Det har trots allt kommit flera - framförallt små - bokstavsstickers på senare tid baserade på olika skrivmaskinstypsnitt. Jag använder dem även om jag är något omständlig som föredrar att göra mina egna små lappar med hjälp av mina små stämplar... :)
Som synes finns det flera sätt för att använda skrivmaskinstypsnitt i skapandet. Vi visar inspiration här och sist i inlägget länkar vi till några (av flera) ytterligare alster där skrivmaskinstypsnitt förekommer.
Vi inleder med min egen (maxells) tolkning där såväl stämplar som datorn används.
För det här kortet har jag använt mig av en ytterligare uppsättning bokstavsstämplar som jag har. Det är magnetstämplar och de är praktiska för liten man att hantera. Nu stämplade han inbjudan till kalas helt själv - självklart i versaler så alla kan läsa... Å visst passar de in? :)
Pappret har mannen hjälpt mig att skrynkla och färga in. Dock valde vi att inte rita en skattkarta på varje... men annars kan man göra det.
Eftersom det var ett antal att göra "fuskade" vi lite till och använde datorn för all kalasinformation på insidan. Även här är det ett skrivmaskinstypsnitt.
Kort av maxell och son
Mahlin78 tog datorn till hjälp för att skriva ut titeln på ett mönstrat papper - självklart i skrivmaskinstypsnitt. Notera hennes praktiska tips kring denna utskrift.
För ett tag sen blev vi medbjudna till Äspölaboratoriet som ligger ca 10 mil norr om Kalmar. Ett otroligt häftigt besök! För att ta tillvara på hur speciell dagen var för oss valde jag att göra ett minialbum med min Bind-it-all.
På framsidan har jag skrivit ut titeln på mönstrat papper via skrivaren. För att slippa slösa ett helt ark med mönstrat papper tejpade jag upp en lagom stor bit på ett vanligt kopieringspapper och skrev sedan ut titeln. Sen var det bara att ta loss och sätta fast titeln.
Altrat minialbum av Mahlin78
Även AnnaLilja har tagit datorn till hjälp för att göra hälsningen på sitt kort. Denna gång skrevs den ut på ett vitt papper.
Såhär i sommartider har jag gjort ett konfirmationskort. Jag tyckte att det passade med skrivmaskinstext till just detta kortet. Texten har jag skrivit ut på datorn.
Kort av AnnaLilja
Någons om verkligen tog datorn till hjälp är Skberg74. Hon skapade en digital layout med skrivmaskinstypsnitt.
Lilla S älskar att spela spel både på datorn och sällskapsspel, när hon var sjuk en vecka nu för någon vecka sen så spelade vi dessa spel och säkert några fler.
Jag har använt digikitet Simple guy 2 (minikit) av DigiLover´s addiction och typsnitten Typwriter Oldstyle och Type keys.
Digital layout av Skberg74
De två avslutande korten kommer från två som har klassiska skrivmaskiner stående hemma. Dock är det tyvärr ingen av dem som riktigt fungerar som den ska så de hittade lite andra lösningar.
Milo valde att använda en skrivmaskin och petade i ett papper i den med en härlig hälsning. :)
Ett meddelande skrivet på maskin är inte var dag man får. Jag har en gammal skrivmaskin stående i skåpet från tiden före datorn, men jag skulle nog aldrig kunna förmå mig att göra mig av med den. En vattenkanna luktar sommar, och nyckeln i rosetten känns lite som pricken över i, på detta kort.
Kort av Milo
Lillylva använde mönsterpapper med text och letade också fram en stämpel för att göra hälsningen på sitt kort. Här är det en färdig stämpel och inte bokstavsstämplar som kombinerats. Smidigt och snyggt!
Min skrivmaskin har gått lite i sönder, så stämpeln med "hjärtliga gratulationer" fick bidra med sitt istället. Men text kunde även uppbringas ur en spillbit med papper som legat i gömmorna alldeles för länge.
En liten pin-up:a, gjord med transferteknik, fick sig lite uppiffning med bling, en döskalle och några brads. Vingen är egentligen en stämpel med två vingar och en kvinna i mitten, från Prima tror jag, som jag klippt isär och moddat lite för att passa mina behov bättre. :) Lite glitterlim och en rosenknopp i håret på den vackra kvinnan fick vara grädden på moset den här gången. Tack för mig!
Kort av Lillylva
Nedan kan vi lära oss mer om skrivmaskinen - historia, utveckling och kuriosa. Längst ned i inlägget finns, som redan nämnts, länkar till några av alla de alster där vi använt skrivmaskinstypsnitt i ett eller annat utförande. Läs, se och inspireras. Länkarna är valda för att representera några av de vanligaste sätten för hur skrivmaskinstypsnitt förekommer i vårt skapande.
Om skrivmaskinen
Den brittiske uppfinnaren Henry Mill var den förste som tog patent på en skrivande maskin - en mekanisk skrivmaskin - år 1714. Hans konstruktion lanserades dock aldrig kommersiellt. Det första amerikanska patentet inom området kom 1829. Totalt gjordes ett sjuttiotal övriga försök för att uppfinna en maskin som skulle kunna skriva fortare än man kan skriva för hand. Den moderna skrivmaskinen uppfanns av amerikanen Christopher Latham Sholes från Milwaukee som 1868 fick patent på det som brukar räknas som världens första skrivmaskin. Några år senare, år 1872, skapades den första elektriska skrivmaskinen av Thomas Alva Edison.
Den första mekaniska skrivmaskinen var stor som ett kylskåp. Papperet låg på en glasskiva under ett karbonpapper och förflyttades med hjälp av vikter i sidled och med via en pedal i höjdled. Skrivmaskinen hade enbart versaler då skift-tangenten introducerades först 1878.
Skrivmaskinen slår igenom och "försvinner"
Sholes arbetade tillsammans med kompanjonen Carlos Glidden vidare med att förbättra sin uppfinning. Skivan ersattes med en vals och karbonpapperet med ett band. 1873 skrevs ett kontrakt med vapentillverkaren Remington & Sons om tillverkning av skrivmaskiner och de första kom ut på marknaden året därpå. Remington tillverkade också symaskiner och det syntes tydligt även på designen av skrivmaskinen. Efter något år fick maskinerna det idag välkända namnet Remington No. 1 och under 1880-talet slog skrivmaskinen igenom som arbetsredskap.
Mark Twain sägs vara den förste författren som köpte en skrivmaskin år 1874. Han blev dessutom 1876 den förste författare att lämna in ett maskinskrivet manuskript - ett kapitel ur boken Tom Sawyers äventyr. I Europa blev Leo Tolstoj en föregångare på skrivmaskinsfronten.
Skrivmaskin från 1910
Bild som är fri att använda då copyrighten har gått ut
Mellan 1920-talet och 1980-talet skrev många författare sina verk på skrivmaskin. Sedan kom datorerna och konkurrerade ut skrivmaskinen, men del en skriftställare föredrog fortfarande att skriva på skrivmaskin. Lars Norén och Jan Guillou sägs höra till denna skara som håller fast vid skrivmaskinen.
Tangentuppsättningen
På Sholes första skrivmaskin var tangenterna placerade i alfabetisk ordning. Pekfingervalsen var det som gällde och typarmarna fastnade i varandra när man skrev för snabbt. Tangenterna placerades om för att reglera hastigheten och delvis fördela de vanligaste bokstäverna på höger respektive vänster sida långt ifrån varandra. QWERTY-tangentbordet föddes 1867. När väl tekniken förbättrats och touch-metoden uppfunnits var det dock för sent. Tangentplaceringen var inarbetad bland maskinskrivarna och den, trots att det tagits fram flera alternativa layouter som skulle kunna öka skrivhastigheten markant, överlever än idag.
Några varianter av skrivmaskinen
Värt att notera är att flera av de tidiga konstruktionerna togs fram för att göra det möjligt för blinda människor att skriva. I början skrevs texten underifrån så man såg inte vad man skrivit förrän papperet tagits ur maskinen. Den första maskinen med direktsynlig skrift kom 1895. Idag finns det skrivmaskinsvarianter som inte skriver vanliga bokstäver på papperet. Istället genomstansas papperet med nålar som ger punktskrift enligt Braille - en skrift som kan läsas med fingrarna.
Andra specialvarianter av skrivmaskinen är maskiner som skriver ut hela stavelser för varje tangenttryckning. Stavelserna sätts ihop beroende på vilket språk som används vid skrivningen och dessa maskiner, som kallas stenografiska maskiner, har haft sitt främsta användningsområde som ersättning för bandinspelning och vid diktering. De används i dagsläget till exempel inom det amerikanska domstolsväsendet för upprättande av rättegångsprotokoll och liknande. För att använda en stenograf krävs en speciell utbildning och det går att hålla samma takt som en talare talar.
Självklart finns det också skrivmaskiner som skriver på ett annat sätt. Arabisk och hebreisk skrift skrivs från höger till vänster och det finns skrivmaskiner som skriver "baklänges" med de speciella skrivtecken som gäller i dessa språk.
Skrotbokens länkar
- Vintage Scrap för ett slitet utseende - Stilgenomgång där klassiska skrivmaskinstypsnitt är en typiskt karakteristika
- Vi skapar eklektiskt med fokus på mångfald - maxell använder ett mönsterpapper med klassiskt skrivmaskinstypsnitt på en layout
- Trooping the colour - Lillylva har stämplat hälsningen med skrivmaskinstypsnitt på ett kort
- Vi använder förpackningar som finns i köket - maxell och Scräpemma använder dymo på varsin layout
- Hänsryckningens tid är inne - Bröllopsspecial del 3 - Efter festen - Jajisses använder bokstavstickers med klassiskt skrivmaskinstypsnitt på en morgongåva
- Ebba firas med... - Metal_Minish använder pappersremsor med skrivmaskinstypsnitt över en stor del av en layout
- Gör egna små bokstavslappar - maxells tutorial om hur man gör egna små bokstavslappar av små bokstavsstämplar (varav en uppsättning i klassiskt skrivmaskinstypsnitt)
- I rymden kan ingen höra dig... - maxell använder egentillverkad biljett med siffor skrivna med klassikt skrivmaskinstypsnitt
- Kärleken är röd? - Carola använder dymo och pappersremsor med skrivmaskinstypsnitt för ett minialbum och Alien Bling använder bokstavstickers med skrivmaskinstypsnitt på en adressbok
- Semlor - Skberg74 använder bokstavstickers med skrivmaskinstypsnitt på ett kort och maxell använder utstansade bokstäver i skrivmaskinstypsnitt på ett kort
Tävla och utmanas
Translate this page
Pågående serier
Tidigare inläggsserier
Mini Art Journal 2011
Bloggintresserade
Etiketter
- Om Skrotboken
- Vi använder färg
- Vi använder olika material
- Vi berättar
- Vi besöker kreativa rum
- Vi bjuder till bords
- Vi delar med oss och lär av varandra
- Vi dukar
- Vi fokuserar på form
- Vi fokuserar på mönster
- Vi fokuserar på olika dekorationer
- Vi fortsätter med
- Vi ger plats för eftertanke
- Vi gör det själv
- Vi har varit på mässa
- Vi har varit på scrapträff
- Vi inspireras av...
- Vi kliver utanför lådan
- Vi kåserar
- Vi liftar
- Vi låter barn skapa
- Vi lär oss tekniker
- Vi lär oss tekniker Vi använder olika material Vi kliver utanför lådan Vi använder färg Vi gör det själv
- Vi nyhets- och trendspanar
- Vi ordar om
- Vi ordar om ..
- Vi presenterar
- Vi skapar Art Journal
- Vi skapar från samma
- Vi skapar Mini Art Journal
- Vi skapar på uppdrag
- Vi skissar och skapar
- Vi tar datorn till hjälp
- Vi tar fram och delar ut mallar
- Vi tittar på scrapstilar
- Vi tävlar och drar lott
Bloggarkiv
-
▼
2010
(238)
-
▼
juni
(22)
- Utmaning - Dokumentera en hel dag
- Nationaldagstävlingen avgjord!
- Tandborsten kan användas till...
- Skrivmaskinens underbara typsnitt
- Vi skapar eklektiskt med fokus på mångfald
- Nationaldagstävling
- Transferteknik - Hur gör man?
- Nyckeln - i forskningens tjäst... och vår!
- Trooping the Colour
- Sommar, sommar, sommar ...
- Påminnelse om pågående tävling
- Vi presenterar tävlingssponsor ...
- Nationaldagstävling
- Vi firar Sveriges nationaldag
- Der er et yndigt land ...
- Vi använder förpackningar som finns i köket
- Sjungom...
- Vi presenterar Anna Lilja
- Vi presenterar Sophie Eklöf/sophie_ek
- Vi presenterar Janniche
- Vi presenterar Iselinn Sofie
- Välkommen, sommarmånaden juni
-
▼
juni
(22)
Länkar till Skrotboken
Månadens sponsor
Vi som skapar
Kontakta oss
(snabel-a)gmail.com]
Synpunkter, önskemål, nya kontakter, sponsring av utmaningar osv. Allt är välkommet.
Manifest
Kort sagt: Kreativitet och inspiration är vad Skrotboken är.
Kreativitet som leder till inspiration, inspiration som leder till kreativitet.
Galleri och inspiration
Kommentera med direktlänk
Alla kan kommentera ett inlägg. Om du lämnar en direktlänk till ett blogginlägg eller till en bild i ditt galleri hittar vi igen det just du skapat.
Deadline
Observera att vi har en egen kategori med pågående utmaningar för specifika tillfällen. Där anges slutdatum för att få komma med i planerade framtida inlägg.
I övrigt finns ingen deadline för att lämna in sin tolkning och därmed bidra till Skrotbokens inspirationsbank.
Copyright ©2008
Kopiera inte bilder till din egen hemsida/blogg. Använd heller inget material för annan publicering i samband med utmaningar, bloggar, forum, butiker eller annat utan att först fråga om tillstånd.
Om du inspireras av något som publiceras i Skrotboken vore vi tacksamma om dels länkar till Skrotboken och dels lämnar en kommentar till det inlägg du inspirerats av med en länk till ditt eget alster.
0 kommentarer: