av Birgitta/Bi

Benjamin Franklin använder den 15 juni 1752 en drake och en nyckel för att bevisa att blixten är ett elektriskt fenomen. Vi tar fasta på det och använder oss av nycklar i vårt skapande idag.

Benjamin Franklin som var den yngste i en syskonskara av sjutton barn föddes den sjuttonde januari år 1706 och dog den sjuttonde april 1790. Han var en amerikansk vetenskapsman, diplomat och politiker. Han är känd för många ting bland annat för sina experiment med elektricitet och som uppfinnare av åskledaren.

Nyckeln till vårt skapande ...
ligger må hända inte själva användandet av en nyckel men nog är den tacksam att använda både som föremål, symbol och dekoration vilket inte minst visar sig i mängden alster till detta inlägg. Så idag håller jag textmassan till ett minumium och låter bilderna tala för sig själva.

Nyckeln som föremål ...
En nyckel kan alltid behöva en praktisk nycklering.


Till tema nycklar vi gjorde en nyckelring med diverse olika nyckelberlocker.
Nycklering av MiaPuhDet första jag kom att tänka på när jag såg temat nyckel var att göra en nyckelring till dotterns cykelnyckel. Jag valde ett svartvitt papper som jag sen fyllt i med färgpennor och sen mullberrypapper som jag stansade ut namnet med. Sen laminerade jag allt och satte fast en nyckelcharm och en nyckelring.
Nyckelring av Skberg74


En speciell nyckel
Vi skapar om en speciell nyckel - en nyckel full av minnen.


Äntligen har jag fått gjort det jag tänkt under flera år.
Denna blå nyckel hörde till dörren in till mitt barndomshem.
Jag har limmat fast den innanför glaset till detta "tittskåp".
Fotona som finns bakom nyckeln har alla ett samband med nyckeln.
Dörren finns med i skuggorna på några av fotona.
Brudparet framför dörren är maken och jag 1974.
Bilden längst ned till höger visar när huset raseras av grävskopan i mars 1977.
Jag har bevarat nyckeln eftersom det är enda som finns kvar av huset där jag växte upp.
Tyvärr blir det spegelreflexer när jag ska fota mitt tittskåp.

Tittskåp av Bollebygdsbo


Nyckel som tydlig symbol
Vi skapar och låter nyckeln vara en tydlig symbol för en faktisk händelse eller gåva.


Min första tanke på nyckel var nytt boende och därför blev det ett kort på det temat. Vart nyckeln går är det väl egentligen ingen av oss som vet, just därför som jag kunde använda nyckeln på kortet.
Själv tillhör jag typen som flyttar väldigt sällan, sist var för 9 år sen =)

Kort av Mahlin78När vi fick temat "nycklar" började jag genast rota i mina gömmor efter allt som har med nycklar att göra. Jag hittade lite smått och gott men fastnade faktiskt för den fulaste av dem, en ganska trist, platt och kantig nyckel. (Jag har ingen aning om vart den här nyckeln går men jag har en dublett ifall att). Nyckeln liknade en bilnyckel och det passade perfekt eftersom jag fått en beställning på ett grattiskort till en kille som ska få en GPS i present. GPS - bil - bilnyckel... självklart!

På insidan står det Grattis På Solskensdagen - versalerna bildar ordet GPS och är en hint om vad som ligger i paketet. Undrar om han knäcker den?

Kort av Dolores


Nyckel som symbolik
En nyckel är fantasieggande att skåda och den kan ge många associationer. Här följer alster som alla vill låta nyckeln få peka på en särskild symbolik.


Underbart kort på min älskade make som finns där för mig närhelst jag behöver. Ville på detta sätt visa min kärlek till honom. Rubriken står för att han har en mycket speciell plats i mitt hjärta.

Layout av SophieJag har gjort en tavla som är en inspirationskälla för mig då jag hängt den ovanför mitt pysslebord med texten "Belive in your dreams". Varje gång jag ser den blir jag påmind om att ingenting är omöjligt! Temat till denna var "Nyckel" och på min nyckel står det naturligtvis "Dreams", tanken bakom det hela är att nyckeln går till mitt hjärta och där följer jag mina drömmar.
Tavla av MysmumlanDrömska närbilder
Tavla av MysmumlanMin son är väldigt "pojkig" i det avseendet att han älskar knappar och sladdar och apparater i största allmänhet. Han är bojkottad i storasysters rum för att han alltid ska fram till hennes CD-spelare och trycka på alla knappar. När han fyllde ett kändes det givet att han skulle få en egen. Han gillar den skarpt, även om syrrans smäller lite högre ändå! Nyckeln till min sons hjärta går i alla fall via tekniska prylar!
Layout av snorskUpplåsta närbilder
Layout av snorskVi håller precis på att fixa i ordning och inreda liten mans eget lilla hus (som är rätt stort) till en affär för lek och rekreation. Han valde rött för nya gardiner, blomma ute och några fler saker. Jag spann vidare på det röda för att försöka få det som ett genomgående tema i den naturligt färgglada affären. Jag lyckats hitta röda pennor och såklart ska affären ha en matchande pennburk.

Nu kan han inte läsa stämpeltexterna själv, men jag har berättat om dem för honom. Det handlar om att leka och att följa sina drömmar. Det är inte alla barn som kommer på att skaffa sig en affär och morsan hakar genast på för att realisera önskemålen. =) Nyckeln sitter där för nycklar är något som han gillar. Texten ovanför nyckeln säger "Gate key" och det påminner om att det är hans som är affärsföreståndare och därmed bestämmer i det huset. Å ja, han gillade morsans överraskning med en egen pennburk.

Altrad pennburk av maxellFärgglada närbilder
Altrad pennburk av maxell

Gissa vem som fyller år idag? Yepp, maxells; nu mer store, kille - Grattis på födelsedagen! Hurra, hurra, hurraaaaa!

Nyckel som ren dekoration
Ibland vill vi bara ha med nyckeln för att den är vacker.


Minicanvas i storleken 10 x 7cm med titeln "Lucious"
Jag grundade canvasen med vit gesso innan jag gjorde en transfer med bilden på kvinnan. Länk till hur man gör en transfer - tutorial - finns sist in inlägget.

Efter transfern hade fått torka ordentligt - eller så långt mitt tålamod tillät... - så målade jag runt omkring kvinnan med lite akrylfärg.

Glitterlim till läppar, hår och samtliga kanter. Lite Rhinestones i varierande storlekar, fjädrar, ett par fjärilsvingar, som jag först stämplade på krympplast och värmde på, och slutligen en nyckel... kanske till damens hjärta??!

Minicanvas av LillylvaBlingade närbilder
Minicanvas av LillylvaJag lette etter et papper med dekor av nyklor som jag viste jag hadde kjøpt for lenge sen

Sen knytte jag på en charms med nykkel

Kort av Iselinn SofieNyckelbilder
Kort av Iselinn SofieJag tycker om att använda mig av nycklar som dekoration och när jag satt mig ner för att göra ett studentkort så kunde jag inte motstå mina nyckelcharms. Jag tycker att nycklar och student passar väldigt bra ihop: Nyckeln till framtiden, till friheten, till resten av ditt liv. Nyckeln till alla dörrar du vill gå igenom. Nycklar har väldigt många betydelser & fungerar därför på många olika sorters kort och andra alster. Jag valde att använda mig av nycklar som var ganska diskreta men ville ändå ge dom utrymme, och har därför lämnat lite luft runt dom.
Kort av Anna LiljaLuftiga närbilder
Kort av Anna LiljaDet er laget til en god venn.
Som takk for at hun er den presis den vennen.
Som vanlig hittade jag et gullig kort:)
Og pyntet til med blonder - det skulle ju va et søtt kort
Jag elskar å lage staffeli kort =)

Kort av JannicheVänliga närbilder
Kort av Janniche


Länkar
Wikipedia om Benjamin Franklin


Skrotbokens länkar
Transferteknik - Hur gör man? kommande inlägg

2 kommentarer:

Bollebygdsbo sa...

Tyvärr skrev jag av någon anledning fel i texten till mitt tittskåp.
Naturligtvis är det längst nere till höger som bilden på rivningen av huset är placerad. ;)

skrotboken sa...

Jag har korrigerat i inlägget nu. =)/Bi