Barnens påskpyssel

on 28 mars 2009


av Sofia/skberg74

Påsken närmar sig med stormsteg varför inte ta och pyssla med barnen.

När barnen är tvättade efter kladdandet så kan man plocka fram papper, flirtkulor, piprensare och resten av pyssellådan och låta fantasin och kreativiteten flöda. Här visar Sofias, maxells och Bis barn upp sitt påskpyssel.

Först ut är Sams lilla påskfamilj.


Hela familjen,tupp,höna och lilla kycklingen är gjorda av papper som formas till koner. Gör ett hack i toppen och fäst kammen. Dekorera vidare efter tycke och smak.
Påskig fågelfamilj av Sam


Dekorerade pappersägg


Rita ett ägg och klipp ut. Låt sedan barnen klistra "spill" från hålslaget på. Resultatet är prickiga ägg som kan användas till påskkort.
Påskkort av SagaÄven här klipper man först ut ett ägg av papper. Sedan är det bara att klistra fast en massa fjädrar och några roliga ögon, näbb och fötter. En söt kyckling att hänga i fönstret är klar.
Kyckling av SagaEn variant av fjäderäggskycklingen är att klippa ett papper som en äggform som dekoreras med färgat papper i olika färger. I toppen fästs en tråd som används för att hänga upp ägget i fönstret.

Det här en bra övning för barn som nyss börjat hantera saxen. Låt dem klippa ut ägget efter en ritad mall och sedan får de gå loss på färgade papper. De allra minsta barnen får hjälp med att klippa innan de släpps loss med sin artistiska frihet. ;)

Fönsterdekorationer - Ägg av maxells son med flera

Böj piprensare


Gör en åtta av en piprensare. Klistra fast den på ett kort och forma samtidigt till en kyckling. Roliga ögon och fjädrar klistras och näbb och ben ritas.
Påskkort av Saga och SofiaEn variant på kortet ovan. Här har vi "rullat" ihop piprensaren och fyllt åttan. Sedan är det bara att dekorera kycklingen efter egen smak.
Påskkort av Sofia och Saga

Använd en klassiker - flörtkulan


Här har vi målat flirtkulan gul. Den klistrades sedan fast den i en tillklippt äggkartongsdel och dekorerades med roliga ögon och näbb innan vi klistrade dit lite till äggkartong och fjädrar.
Kyckling i ägg av SagaMåla två flirtkulor i olika storlek gula. Klistra ihop flirtkulorna och dekorera med näbb, fjädrar och roliga ögon. Sätt fast en blomsterpinne i botten och sätt kycklingen i blomman eller kanske påskriset
Blomdekoration av Sofia

Trolla med trolldeg


Den här charmiga enögda kycklingen är en av morsans favoriter bland påskdekorationerna.

Kycklingen skapade maxells son när han inte ens var två år gammal av gul trolldeg som knådats till en boll. Bollen dekorerades med gula kycklingben i plast, en pappersnäbb, en fjäder och två nabbipärlor (det andra ögat satt fast på ryggen ;) ).

Påskkyckling av maxells son

Färga ägg


Ett frigolitägg doppas och rullas i en färgblandning.

Förra året gjordes ägget från ett urblåst ägg, men det har jag (maxells son) "tappat" i golvet...

Färgat ägg av maxells son

Skapa ett eget konstverk att sätta upp på väggen


Färgsprakande påsktavlor skapas av barn i alla åldrar. Använd ett tomt ark, fjädrar, en liten kyckling, garn och papper + sax (orange till kycklingens ben och andra färger till eventuella andra dekorationer). De mindre barnen kan använda färdiga kycklingar och de större kan tillverka egna av klassiska garnbollar eller flörtkulor.
Påsktavla av fjädrar av maxells sonMed ett tomt ark, brun färg + pensel och fjädrar blir resultatet en tavla föreställande en färgglad bukett av påskris.
Påsktavla av fjädrar av maxells son

Påskriset


Använd lim för att fästa fjädrarna direkt på påskriset. Det är smidigast att doppa grenarna i flytande lim och fästa fast fjädrar. Det här är ett pyssel även för riktigt små barn - tänk bara på att använda ett barnvänligt (giftfritt) lim.
Påskris av maxells sonEn för oss ny dekoration till påskriset är en så kallad häxfångare.

Av pappersremsor viks "serpentiner" som hängs upp i riset eller beroende på storlek och material kanske även ute i ett träd. Tänk vilken färgrik kaskad det skulle bli där ute!

Jag (Sam) har gjort dem i miniformat för att passa till riset där inne.

Häxfångare av SamNärbilder på hur vi viker häxfångare.
Häxfångare av Sam

Odla i ett äggskal
Traditionen att låta förskolebarnen sätta gräsfrön (eller krassefrön) i äggskal går enligt fröken på maxells sons förskola tillbaka till 1970-talet.

Plantera så här: Ägget pickas lätt och skal plockas bort från toppen. Innehållet hälls ut - kanske i en pannkakssmet - och istället fylls ägget med jord. Gräs- eller krassefrön planteras. Det hela vattnas och täcks med en bit plastfolie. Efter cirka 10 dagar kikar gräset upp förutsatt att jorden hålls fuktig.


På förskolan (där maxells son går) är det en årlig återkommande tradition att barnen planterar i äggskal inför påsken. Förra året gjorde grabben (maxells son) en variant med en färdig kyckling. I år - när han är ett år äldre - har han fått skapa sin egen kyckling genom att göra en klassisk garnboll. Han har även målat basen (en kartongbit) i grönt.
Kyckling med äggodling av maxells sonSam har gjort en "Krassefamilj". Tyvärr åkte "lilleman" i golvet, men utan honom vore inte familjen komplett och han fick till sjukhus för omplåstring. Med ett pannband och lite lim i fogarna klarar han sig över påsken i alla fall!
Äggfamilj av Sam


Skrotbokens länkar
Barnen pysslar med händer och fötter av skberg74

1 kommentarer:

maxell sa...

Igår fick jag ett påskkort av grabben. De hade passande nog gjort färgranna fjäderkycklingar med roliga ögon.

Klicka här för att se kyckligen som han gjorde till morsan. ;)