En ros för att fria!

on 29 februari 2012

av Pia/Pippin

Idag den 29 februari, skottdagen, är det fritt fram för alla kvinnor att fria! Därför passar vi på att fria med alster där vi använder minst en ros.

Tidigare var den 24 februari skottdagen, men från år 2000 är det ändrat så att skottdagen är den 29 februari. Skottdagen finns till för att jämna ut årstiderna eftersom året inte är exakt 365 dagar utan ca 365,2422 dagar långt. Skulle alla år vara 365 dagar skulle datum för solstånd och dagjämningar förskjutas 24 dagar på 100 år, och därmed skulle månaderna inte längre komma i takt med årstiderna.

Man har tagit hänsyn till denna förskjutning redan under den romerska tiden och där finns också anledningen till att skottdagen ligger just i februari. Det romerska året började 1 mars och man ville ha den extra dagen i slutet av sitt år.

Den romantiska rosen och frieriet
Skottdagen är också känd sedan mycket länge som den dagen som kvinnan kan fria till sin älskade och enligt traditionen är det också så att om han avvisar frieriet så måste han be om förlåtelse med en dyrbar gåva.

Enligt legenden var det Irlands skyddshelgon St Patrick som införde att kvinnan skulle kunna fria vart fjärde år och detta blev under skottåret.

Vad är väl mer romantiskt att fria med än en ros? Speciellt röda rosor symboliserar kärleken mer än något annat. Vi har gjort alster med rosor för att fria till våra käraste.

Vi börjar med Pysselina som gjort ett romantiskt kort med en vacker blombukett och stämplade ringar om han inte skulle förstå annars. Hon har använt ett mycket vackert blommigt papper till sitt kort, inte skulle då jag kunna stå emot ett sånt frieri.


Det blev ett väldigt romantiskt kort med en blombukett mitt på som symboliserar en brudbukett. Ringarna till vänster gjorde det ännu mer tydligt att det handlar om frieri.
Kort av Pysselina

Nästa alster är det Hozzan som står för och hon har en helt annan taktik med sitt frieri. Det blir nästan som en explosion.
Och titta närmare på den utfällda boxen med sin vackra ros i mitten och en mycket speciell text på sidorna. Väldigt vackert!


Gör nu ett "sista försök" med att fria idag på skottdagen. Efter att ha varit sambo´s i 20 år, så har vi provat varandra i både "nöd och lust", så nu tycker jag att vi borde våga att gå till prästen.

Jag gjorde en sk Exploding Box för första gången och det var både roligt och inte så svårt, så det däremot blir fler gånger som jag kommer att göra.

Exploding box av Hozzan


Utfälld exploding box av Hozzan

Till sist har vi maxell som har sitt "frieri" i sin Art Journal, eller rättare sagt en inställning till att man hellre ska fria än fälla i olika situationer. Och det är ju en mycket vettig inställning. Hon har en lite annorlunda syn på det här med rosor, och ser även taggarna som en symbol för livet. Sidorna är också otroligt effektfulla med sina färger och symboler.


Jag valde att tolka rosen med sin skönhet och sina taggar som "hellre fria än fälla" och gjorde ett uppslag i min ena Art Journal kring vardagen och livet i allmänhet. Självklart är titeln vald för sin dubbeltydighet.

Grunden till uppslaget gjorde jag i samband med att Skrotboken publicerade en tutorial om att tona ner och lyfta färg. Det är alco inks som lyfts med ren alkohol. Det tonade softa fick mig att fortsätta på den linjen med fler och andra typer av färger samt - eftersom jag är jag - en del svart och minst en döskalle.

Siduppslag i Art Journal av maxell


Detaljbilder av Art Journal av maxell

Så här har vi valt att fria till våra karlar, hur gör du?

Här nedan kan du hitta en hel del inspiration till rosiga och kärleksfulla alster.

Skrotbokens länkar
- Tona ner och lyfta färg av maxell och Bi
- Tutorial - snurrade blommor av tygband av Pippin
- Snurra och baka ett receptkort av maxell
- Färgstarka böcker av maxell
- Vi firar Valentin med hjärtliga alster av Bi
- Tavelstöld av maxell
- Frostigt vit höst av Bi
- Vi spökar med ett öga på klockan av Bi
- Tårtkort med öppning uppåt av Bi
- Carl Michael Bellman av Bi
- Olofsmässa och bakverk av Bi
- Hänryckningens tid är inne, del 1 av Bi
- Hänryckningens tid är inne, del 2 av Bi
- Vi hämtar inspiration från böcker av maxell
- Julens färger, del 4, guld och silver av maxell
- Rosen dag av Bi
- Skrotboken uttrycker kärlek av maxell

0 kommentarer: