Carl Michael Bellman

on 26 juli 2010

av Birgitta/Bi

Idag den 26 juli firas Bellmandagen och på många håll uppmärksammas Carl Michael Bellman lite extra med olika evenemang – så gör även vi då vi skapar med anknytning till musik, vi har även med minst ett musikinstrument som motiv, form eller dekoration i vårt skapande.

Carl Michael Bellman
Född 4 februari 1740, död 11 februari 1795. Enligt Bellmans levernesbeskrivning hände det sig att han som fjortonåring, i feberyra talade allting på vers. Föräldrarna förstår då att det i Carl Michael bor en litterär begåvning och låter sammankalla familjens intellektuella bekanta till ett rådslag där det utses en ny informator till Carl Michael vid namn Claes Ludvig Ennes. Carl Michael visade sig också vara mycket duktig som elev och redan som femtonåring hade han författat flera "bref och Poesier" samt gjort översättningar av psalmer från flera språk. Redan som sjuttonåring kan han ge ut två böcker i egen översättning.
Bellman räknas till en av Sveriges nationalskalder. Mer om Bellman nedan.


Carl Michael Bellman
Porträtt av Per Krafft d.ä. 1779


Vi inspireras ...
av ovanstående bild och skapar om Bellman och musik i allmänhet samt har med minst ett musikinstrument som motiv, form eller dekoration i vårt skapande

Idag inleder jag (Bi) själv då jag har använt mig av foton som direkt knyter an till Bellman då det skildrar Malmö Par Bricoles Bellmanfirande 2004. Läs gärna mer om Par Bricole nedan.


En layout som skildrar Bellmanfirande i en park i Malmö. Det är Malmö Par Bricole som varje sommar håller i dessa festligheter. Det blir tal, sång och musik av både solister, kör och orkester medan den som vill slår sig ner på sin filt och packar upp sin medhavda picnic-korg och njuter av sommaren.

Inspirerad av klädseln har jag använt mig av spetsar och metallknappar. Instrument - ja de finns på fotot. =)

Layout av Bi

"Käraste Bröder, Systrar och Vänner,
Si, Fader Berg, han skrufvar och spänner
Strängarna på Fiolen,
Och stråken han tar i hand."
ur Fredmans Epistel n:o 9

Nästa musikaliska inslag står Miapuh för då hon plockar fram violinen och låter sköna klanger ljuda.


Asken har jag vikt av vanlig cardstock sedan limmade jag på kartong uppe på locket och nere i botten för att få lite mer stabilitet. =)
Grundmålade ganska slarvigt med vit akrylfärg, sedan distressade jag på för att få fram en lite "sliten gammeldags look".
Fiol eller egentligen är det en violin, notpapper och ett hjärta med spets, lite romantiskt och Bellmaninspirerat. =)
Just det jag målade lite med cracklepaint med för att få fram lite sprickor o sånt där.

Ask av Miapuh

"Ach hör ett roligt giftermål!
Tänk Venus skal stå brud
Med Bacchus som hon gärna tål ..."
ur Fredmans sång n:o 22

Måhända det inte är just Venus och Bacchus men till bröllop skall vi dock ...


På denna layout har jag använt ett bröllopsfoto, som jag nämnt innan är jag inne i en fas då jag skapar layouter till mitt "högtidsalbum".
Som synes har jag inspirerats av färgerna på Bellman bilden. Här har jag dekorerat med en fiol nere i högra hörnet av fotot för jag tyckte det passade så bra till fotot och jag fick även här med ett par rosor i punchinellan som jag tyckte blev lite pricken över i.

Layout av Eva J



Romantisk närbild
Layout av Eva J

"Hör Pukor och Trompeter!
Hvar Riddare står så feter,
Med rosor och guld-beslag."
ur Fredmans sång n:o 4

Iselinn Sofie firar med pukor och trumpeter.


Jag har funnet et ark med instrumenter og en charms med instrument.
Jag har rufset alle kanter og brukt distresser

Kort av Iselinn Sofie



Blåsig närbild
Kort av Iselinn Sofie


Med sommartema får det bli...

"Fjäriln vingad syns på Haga,
Mellan dimmors frost och dun ..."
ur Fredmans sång n:o 64

Varsågod Samara - scenen är din.


Robert Wells är en musiker jag verkligen gillar. Han är så duktig, det är fart på hans musik och man blir glad av den.
Tyvärr har jag aldrig träffat honom men mina föräldrar har varit på konsert med honom en gång och en annan gång träffade de honom när de var på en marknad. Han bara gick där som en vanlig besökare några timmar innan han skulle spela, då fick de en autograf till mig.

Jag valde ett papper som var lite somrigt eftersom de såg konserten utomhus på sommaren.
Jag scannade och skrev ut autografen. Ett stämplat piano, en liten bit spillpapper och en bit pärlband blev enda dekorationerna för jag tyckte papperet var nog mönstrat som det är.

Layout av Samara

"Lilla Charles, sof sött, i frid,
Du får tids nog vaka ..."
ur Vaggvisa för min son Carl

En vaggvisa får bana väg för Kickens alster.


Jag har nog världens konstigaste förklaring till att jag gjort en barnvagn. Men på tecknade filmer från när jag var liten (har jag för mig...) och ett barn föddes kom det trumpeter och truddeluttade lite. Så därav blev det en barnvagn, jag satte på en rub-ons i form av en skallra för att visa "musik-temat"
Barnvagn av Kicken

Det var allt vi hade att erbjuda i alsterväg idag men för den intresserade följer lite kort om Bellman och om Par Bricole. Mer intressanta fakta finns att finna om du följer länkarna nedan, hemsidorna där jag har funnit min information.

Carl Michael Bellman
1758 skriver han in sig vid Uppsala Universitet; hans korta vistelse där tycks dock ha använts mest till nöjen och uteliv. Enligt egen uppgift trakterar han nu cittra på ett ojämförligt sätt och ger även lektioner på instrumentet.

Under flera år ägnar sig Carl Michael åt att festa på kredit och lånade pengar. Detta håller naturligtvis inte hur länge som helst och i slutet på augusti år 1763 är han så tvungen att fly undan sina fodringsägare, till Norge. Hans skulder uppgick då till 18.000 daler. Redan i slutet på september får han dock ett kungligt lejdebrev som ger honom möjlighet att återvända hem och ordna upp sina skulder.

Kungen älskade teater, i synnerhet opera, vilket föranleder Bellman att göra ett par försök i genren. 1773 blev Bellman kallad till kungen att recitera sin opera "Fiskarena". Kungen blev ganska road och Bellman blev tillsagd att närvara på Slottet alla onsdagkvällar. "Fiskarena" gjorde dock fiasko på slottet och Bellman ombads omarbeta den helt och hållet.
Kungen visade dock uppskattning för de visor Bellman brukade framföra på onsdagskvällarna, trots de "låga" ämnena. 1775 beviljar Gustav III honom ett årligt underhåll på 100 speciedaler; året därefter får han på kungens rekommendation en tjänst som sekreterare i det nyinrättade Nummerlotteriet och utnämns även till hovsekreterare, en titel som han därefter gärna svängde sig med. Tjänsten inbringade 1000 daler om året. För att slippa gå dit lär han dock ha överlåtit arbetet på en underhuggare.

Sommaren 1777 träffar Bellman den femton år yngre Lovisa Fredrika Grönlund och i december gifter de sig. De får sönderna Gustaf 1781, Elis 1785 som dock dör bara dagar efter tredje sonen Carls födelse år 1787 samt Adolf 1790.

Ett liv fyllt av dryckenskap och ekonomiskt trångmål med ständiga skulder ändas då Bellman blir bysatt och är tvungen att spendera perioden april till mitten på juni 1794 i högvaktsflygelns arrestlokal. I arresten påbörjar Bellman sin levernesbeskrivning, som dock aldrig blir avslutad. I arresten är det kyligt och när Bellman med hjälp av sina vänner blir frisläppt är han sjuk.
Efter frisläppandet blir han och hans hustru, på egen begäran, satta under förmyndare. 1795, den elfte februari klockan halv ett på natten avlider Bellman i lungsot. Han begravs den 17:e samma månad på Klara kyrkogård, utan sten. Han lämnar en utfattig familj efter sig.

Bellman säger sig inte äga djupsinne, och det verkar som att han som person inte brydde sig särskilt mycket om politik, filosofi eller vetenskap. Men konstnären Bellman äger desto mer djup – nåja, inte alltid kanske – men i sina bästa stunder är Bellman en mycket känslig och skarpsynt skildrare av livet. Hans texter är mångbottnade; myt och realism går in i vartannat, satir och allvar, festglädje och dödsångest.
Där samtidens författare hellre sökte sig till högre sfärer i samhället beskriver Bellman utan försköning även de mindre vackra sidorna av Stockholms sociala verklighet. Men han är samtidigt en lyriker av oöverträffad rang, med ett språk som utgör det vackraste svensk litteratur kan erbjuda.

Bellmans val av ämnen och hans sätt att beskriva dem ansågs ofta "låga" av samtiden. Och även idag finns det en och annan som stöter sig på hans råa och osminkade sätt att beskriva människor och deras beteenden.
De personer Bellman diktar om tillhör i huvudsak det lägsta sociala skiktet i samhället; huvudpersonerna i verket Fredmans Epistlar utgörs av alkoholister och horor. Men Bellman är ingen moralist, han ser aldrig ned på dem han skildrar, tycker aldrig synd om dem. Han skriver med lidelse och sympati, och just därigenom lyckas han fånga sammansattheten i människor och deras frustration.

Att Bellman är rolig är sant, men att Bellman därmed skulle vara glad och lättsinnig är en fördom. Det finns en underliggande smärta i texterna som gör att Fredmans ständiga uppmaningar till att supa och förlusta sig får en efterklang av tomhet.

Par Bricole
Par Bricole är ett ordenssällskap; med c:a 5000 medlemmar, vars mål är att vårda och bevara det svenska kulturarvet, särskilt vad rör sång, musik, teater och talekonst.
Den senare hälften av 1700-talet var ordensväsendets guldålder. Sällskapet Par Bricole tillkom år 1779 och det ligger därmed i sakens natur att sjuttonhundratalskulturen vårdas särskilt ömt. Så är till exempel ritualerna vid Sällskapets sammankomster idag i stort sett desamma som de var för tvåhundra år sedan och Carl Michael Bellmans litterära och musikaliska arv omhuldas särskilt.

Namnet, som kan verka förbryllande, är en fransk biljardterm. I svensk översättning betyder den ungefär "av en slump", "på omvägar" eller "genom tillfälligheter". Att sällskapet valde ett så egendomligt namn hade däremot inget med slumpen att göra.
1700-talet var ett sekel fullt av mysticism och ordenssvärmeri. Det demokratiska genombrottet förebådades av underjordiska sällskap av mer eller mindre revolutionär karaktär - frimureriet är ett av många exempel. Dess ledamöter kallade sig "Bröder" oavsett här- eller inkomst.

Tre av förgrundsfigurerna vid Par Bricole:s tillkomst var vännerna Carl Michael Bellman, Carl Israel Hallman och Olof Kexél. Av dessa tre var det Kexél som var organisatören, och det anses vara hans förjänst att Par Bricole kom att överleva medan flertalt andra ordenssällskap gick ur tiden. Bellman och Hallman var båda vittra och lysande riddersmän. Bellman blev Par Bricole:s förste ordensskald och efter hans död 1795 blev Hallman den andre.

Länkar
Bellman
Par Bricole


Skrotbokens länkar
Säg det med toner Vi skapar med noter och notblad

0 kommentarer: