Frostigt vit höst

on 15 oktober 2011

av Birgitta/Bi

Hösten börjar sakta övergå i vinter och frostnätterna blir allt fler. Med anledning av detta och dagens olika vita händelser skapar vi höstkort i vitt.

Dagarna blir mörkare och mörkare och temperaturen sjunker. Flera nätter har redan bjudit på nattfrost och i norr har till och med första snön hunnit falla. Den vita frosten och snön står i bjärt kontrast mot allt mörkt som årstiden bjuder på. Dagens olika händelser kan även de tyckas stå i bjärt kontrast mot varandra men de har i alla fall en gemensam nämnare - färgen vitt.
Därför skapar vi höstkort och använder övervägande vitt som färg.

Händelse 1 - World Sight Day
WHO har utsett den andra torsdagen i oktober till Worl Sight Day, i år den 13 oktober. Denna dag riktas global uppmärksamhet åt frågor kring blindhet, nedsatt syn och rehabilitering av synskadade.
Det är också den viktigaste dagen för opinionsbildning för att förebygga blindhet och för "Vision 2020: Rätten till Syn", en global insats för att förebygga blindhet som skapats av WHO och the International Agency for the Prevention of Blindness.

Händelse 2 - Vita käppens dag
6 oktober 1964 beslutade kongressen i USA att presidenten varje år ska proklamera den 15 oktober som en internationell säkerhetsdag för den vita käppen. Världsblindunionen, WBU, en internationell förening för synskadade, gjorde detsamma 1970.
I Sverige har "Vita käppens dag" uppmärksammats i ca 15 år.
Den vita käppen introducerades i Sverige på 1950-talet av Anta Ryman, lärare på dåvarande skolan för blinda, Tomtebodaskolan. Se mer fakta nedan.

Händelse 3 - Fetaostens dag
Den 15 oktober 2007 fick Grekland i ett EU-beslut ensamrätt på namnet Feta. Fontana utnämnde därför denna dag till Fetaostens Dag. Passa på att prova något gott recept med Feta ost idag. =)
Min personliga höstfavorit är ugnsbakade rödbetor med fetaost.
Skala och skär rödbetor i "lagom" stora bitar, ringla över en god olja, krydda med salt, peppar och timjan eller annan krydda du gillar. Ugnsbaka i 200 grader tills de blir mjälla. De sista minutrarna får rödbetorna sällskap av rikligt med fetaost. Mums.

Vi skapar höst-vitt
Att skapa med vitt är väldigt effektfullt och att bara använda vitt mot vitt ger spännande effekter av de skuggor som bildas. I detta inlägg går vi från renaste vitt till vitt med färginslag. Inledningsvis ett vitt nästan helt vitt kort från Mahlin78.


Vilken härlig utmaning att scrapa ett kort i mestadels vitt! Jag som älskar att ösa på med rosor i olika färger. Stämpeln föreställer några pumpor och är stämplad med genomskinlig stämpelfärg och sedan embossad med färgen SilverPearl. För att bryta lite tog jag en spets som gick lite mer mot cremefärgat.
Kort av Mahlin78

Ett bra sätt att få effekter på ett monokromatiskt kort är att embossa med samma färg som kortet eller med en clear stämpeldyna. Här hade Mahlin78 som sagt våt embossat sitt kort med SilverPearl. Att torr embossa är även det väldigt effektfullt då nivåskillnaderna ger härliga skuggeffekter. Inte minst när man skapar i vitt.


Hösten är en underbar tid med färger, skörd och skolstart. En embossingfolder med en massa höst ord passade för det här vita kortet. Satte det på en beige fotomatta för att få upp det lite samt 2 st pärlor.
Kort av Chruss

Att torrembossa på vitt ger ett väldigt elegant uttryck, tycker jag. Nu har vi smugit in lite mer beigea färgtoner. lillylva fortsätter i den ljusa färgskalan.


Ljus cardstock som bas, och ljusa ljusa toner på stämpeldynorna. Lite Glossy Accents på lövet och dymotexten fick bli pricken över i:et.
Kort av lillylva

I de följande två korten sätts hösten i fokus. För den med trädgård känns nog Kickens ord igen. Äppelträden är en källa för glädje men; i alla fall i mitt fall, även en källa till dåligt samvete. Hur skall jag kunna ta tillvara alla äpplen? Det är hög tid att koka äppelmos nu - undrar om det går att få till nu i helgen? Lite av höstens guld som förgyller kalla vinterdagar med sin arom. Då får man njuta av väl utfört arbete. =)


Höst för mig är äpplen direkt från trädet, så då passade denna stämpeln med ett äppelträd perfekt. Jag har satt på små blingstenar på varje "äpple" för att markera dem lite extra.
Kort av Kicken

Har man träd får man också löv att räfsa. En ganska jobbig men på sitt sätt också mysig aktivitet. Bra motion dessutom!
pysseltjejen skapar i vitt med blå accent.


Ett vitt perspektiv på ett höstkort var kul att göra! Jag valde att använda blå färg som komplement.
Kort av pysseltjejen

De följande två korten har varma höstfärger som accenter till det vita. Nu njuter vi orange-bruna färgtoner. Först Cajabas fina popup kort som vi fick se redan igår i samband med den tutorial som hon publicerade då. Vill du själv göra ett popup kort? Följ länken nederst i inlägget.


Ett popup kort i vitt, med lite orange och brunt.
Popup kort av Cajaba

En kul detalj på nästa kort är användandet av ett foto. Vi är nog många som är lite dåliga på att använda det. De gånger jag har gjort det är lätträknade och då har det varit foton på en person som skulle hyllas av en eller annan anledning. Att som här använda fotot för att få fram en vacker höstkänsla är en superbra idé.


Jag har valt att göra ett vinflaskekort, tanken är att ge detta till en man. Formen är gjord som en slips på framsidan.
Jag har använt mig av vit cardstock och sen valde jag att sätta in en höstbild. Bilden är tagen av en av mina väninnor som har en fantastisk trädgård. Dekorerat med vita blommor med inslag av orange blommor för att matcha fotografiet.

Flaskkort av Anna Ö

Med kort som vandrat från helt vitt till kort med färgaccenter vänder vi nu åter och avslutar med det rent vita. Här flyr vi höstmörkret till förmån för ljuset ...


För att fly höstmörkret åker några till andra platser på jorden. Platser som förhoppningsvis är ljusare och varmare. Här är ett kort som önskar trevlig resa.

Jag brukar i allmänhet ta det jag råkar få syn på och som jag tycker passar. Här hittade jag en reklamficka med en karta på. Den fick bli bakgrundspapper till mitt kort. På det dekorationer och en hälsning som fick bli i svart text (egenstämplade små bokstavslappar). Reklamfickan har plats för en fickpeng på resan... eller för själva biljetten.

Kort av maxell



Fyndig ficka för fynd
Kort av maxell

Jag är en av dem som vänder blicken mot solen medan höstmörkret faller på hemmaplan. Snart är det dags för mig att flyga mot varmare breddgrader som resesällskap men också som ledsagare till min numer gravt synskadade mamma.
Dagar av glädje och solsken men också dagar då man blir alltmer påmind om vikten och glädjen i att kunna se.
Att på nära håll få uppleva de problem som en synskadad har att möta var dag gör att man lär sig uppskatta den egna synförmågan på ett nytt sätt. =)
Gläd dig med mig över denna förmåga och läs gärna vidare nedan där jag presenterar lite fakta kring vita käppen.

Vita käppen
Den vita käppen, synskadades egen symbol i världen, är ett av de äldsta och främsta hjälpmedlen för synskadade.
Det finns mycket gamla målningar som visar att käpp har använts som hjälpmedel i tusentals år. Under 1500- och 1600-talen var käpparna ganska långa men från och med 1700-talet blev käpparna kortare.

Under det första världskriget (1914-1918) började krigsskadade soldater i Frankrike använda sig av vita käppar. Användande av just vita käppar spred sig snart till England och Amerika.

I Sverige introducerades den vita käppen på 1930-talet. Den vita käppen har med åren blivit en symbol för blindhet över hela världen.

Hoover-tekniken
I samband med rehabilitering av andra världskrigets amerikanska krigsblinda utarbetade blindskoleläraren R. Hoover den moderna käpptekniken, den så kallade Hoover-tekniken. Denna förflyttningsteknik består av pendelrörel-ser med en lång vit käpp.

Hoover-tekniken introducerades som tidigare nämndes av Anta Ryman gymnastikdirektör på Tomteboda blindinstitut vårterminen 1953. Anta Ryman är den svenska käppteknikens portalgestalt och genom hennes insatser kom Sverige att bli något av ett föregångsland i Europa.
Idag får de synskadade lära sig tekniken på landstingets syncentral.

Vita käppens Dag - trafiksäkerhet
Med hjälp käppen kan den blinde eller synskadade orientera sig i olika miljöer.
Man kan till exempel finna stolpen vid ett övergångsställe, ta reda på var en trappa börjar och slutar, känna var trottoarkanten är med mera.

Den vita käppen fungerar också som ett varningsmärke för medtrafikanterna. En signal till bilister och cyklister, som kan se att personen är synskadad och därmed också ta hänsyn till detta.
I 1930-talets Amerika gavs blinda personer med vit käpp företräde i trafiken.

På tilläggstavlor i trafiken i Sverige är det dock fem svarta punkter på gult, inramat av rött som gäller som information om att synskadade ofta rör sig där.

Ord på vägen
- Tänk på att ta hänsyn när du ser en person med vit käpp.
- Oftast klarar sig en synskadad mycket bra med hjälp av käppen. Om personen dock ser ut att vara tveksam eller vilsen kan/bör du fråga om han/hon behöver din hjälp.
- Ge dig muntligt tillkänna innan du eventuellt rör vid den synskadade.
- Varna om du ser en uppenbar fara som kan vara svårupptäckt för den synskadade.
- Om den synskadade personen har ledarhund - tänk på att det är en hund i arbete. Bär den vit sele är den i tjänst och får inte störas. Samma sak här - varna den synskadade om du uppmärksammar någon fara som kan skada hunden eller dess förare.


Länkar
Den vita käppen
Wikipedia ang White Cane Safety Day


Skrotbokens länkar
Tutorial - Popup kort av Cajaba
Våra vita högtider av Birgitta/Bi

1 kommentarer:

maxell sa...

Jag gillar verkligen vitt ser jag. Så mycket struktur och skuggar och effekter som kan åstadkommas med bara vitt. Läckert!