av maxell

Den 23 april är världsdagen för böcker och upphovsrätt. Vi uppmärksammar detta genom att låta oss inspireras av ett bokomslag.

Jag brukar själv säga att jag hittar inspiration i allt möjligt och omöjligt som jag kan förnimma med mina sex sinnen... Det kan vara svårt att alltid sätta ord på och förklara hur denna inspiration fungerar, men genom att ta ett konkret exempel vill vi visa på hur en artefakt kan inspirera oss i vårt tolkande. Den aktuella artefakten är en bok eller snarare ett bokomslag.

Vare sig du är en sådan som väljer böcker efter omslaget eller inte fungerar denna inspirationskälla. Ta valfri bok, betrakta omslaget och säg eller skriv ner vad du ser.

Någon ser färgerna först. Någon annan ser typsnittet för såväl rubrik som övrig text. Ytterligare någon fastnar direkt för eventuella bilder på omslaget. En fjärde persons ögon tilltalas av layout inklusive placering av bild/er, rubrik, författarens namn och eventuell övrig text. Den femte fångar upp former som finns på omslaget. Den sjätte för handen över ytan och tilltalas av ytans struktur. Den sjunde kanske öppnar boken för att se texten och kanske också känna vad boken luktar.

En sak är säker och det är att vi ser och förnimmer olika saker när vi betraktar ett bokomslag samtidigt som vi alla kan hämta någon form av inspiration därifrån. Nedanstående alster ger exempel på hur det kan gå till när vi hämtar inspiration för skapandet från ett bokomslag. Förhoppningsvis ser du också något som tilltalar och inspirerar just dig.

Vi börjar med milaja som inspirerats av ett stilrent bokomslag och lekt vidare med dess layout. Typsnittet och författarens ursprungliga språk finns med. Milajas tolkning har även vissa inslag från bokens titel.


Bokomslag som inspirerat milaja
Foto av milajaJag tror att "Livet - en bruksanvisning" är en av de bästa titlarna som finns på en bok. Den är skriven av Georges Perec och kom ut första gången 1978.

Jag valde att klä ett block ... för att ta fasta på det där med bruksanvisning så har jag klätt framsidan med råd från en hälsotidning och mingeltips från systembolagets tidning. Dekorationerna är bitar från ett gammalt pussel och en sida i ett anteckningsblock med klotter på franska då författaren var franskspråkig (här får jag väl erkänna att jag även har inspirerats av själva insidan av boken).

Förutom den fantastiska titeln är det här en av världens bästa böcker, bara så att ni vet!

Altrat album av milaja

Nästa tolkningen är gjord av Mahlin78 som tagit fasta på färgerna och motivet för upplägget för sin layout. Även här finns titelns typsnitt med som layoutens rubrik.


En bok jag kom över av en slump. Har aldrig hört talas om författaren innan, men baksidans text lockade mig, precis som framsidan.

Det är färgerna och gungan som har inspirerat mig till layoutens upplägg. Den snirkliga texten var självklar för mig att ta efter och skriva titeln i liknande.

Bokomslag som inspirerat och layout av Mahlin78

Boksomlagets layout och färg är tydliga i snorsks tolkning. Hon har använt tekniker och lekt fram en bas för sin layout som har en slående likhet med bokens omslag.


Bokomslag som inspirerat snorsk
Foto av snorskNär jag skulle hitta en bok att inspireras av blev det ganska slumpmässigt. Jag städade upp efter ettåringes framfart i bokhyllan och där låg: Slyngstad events av Unni Drougge. Jag kommer inte ens ihåg vad boken handlar om, men omslaget talade till mig med sin färgskala! :)

Jag lekte lite med mina distresser, både stämplade och kladdade för att försöka få fram den lite diffusa känslan i bakgrundspappret. Fotot i sepia passade ju perfekt till ändamålet! Sen blev den gröna titeln pricken över i!

Layout av snorsk

Bokens färgsättning och upplägg eller layout återkommer också i Jajisses tolkning. För visst ser alla att detaljerna i omslagets bilder påminner om fotonas och dekorationernas placering? Återigen ser vi även hur bokens titel och innehåll spelar en roll i tolkningen.


Bokomslag som inspirerat Jajisses
Foto av JajissesJag har inspirerats lika mycket utav de varma mustiga färgerna på bokomslaget på Lily Priors bok, La Cucina. Som det lika heta kryddiga innehållet.

Äntligen har jag fått till en layout om min syster - vacker, varm och omtänksam. På tagsen har jag skrivit de ord som personifierar min syster för mig.

Layout av Jajisses

Färgsättning, fotot på omslaget, titeln i sig, titlens upphöjda skrovliga struktur har influerat min (maxells) egen tolkning. Tolkningen innehåller även inslag och detaljer från såväl bokens innehåll eller tema som författarens liv.


Boksomslag som inspirerat maxell

Lemmy is the man! Så är det bara! Att jag gillar svart och vitt gjorde mitt val enkelt. Jag valde alltså Lemmys egen bok - White Line Fever.

Foto av maxellJag tog fasta på det svart vita med några grå nyanser och valde att låta min layout få samma färgskala. Ett gäng papper från olika tillverkare och en remsa svart silkespapper blandas med ett omsorgsfullt valt foto som har det närmaste jag kunde komma rubriken på boken - en embossad vit kant. :) Ett av pappren har klara tydliga linjer som såklart är direkt hämtade från bokens titel. Bakom fotot sitter en lapp med en påminnelse till mig själv om livet i allmänhet. Rubriken är ifylld med vit penna i ett av mönsterpappren och det sitter en endaste liten dekoration på layouten.

Jag behöver inte säga mer än att Lemmy har sagt och gjort mycket som är värt att ta lärdom av - såväl på gott och ont...

Layout av maxell

Färger, titelns placering, layout, bokens tema samt omslagsbild återfinns alla i Samaras tolkning. En tolkning där hon också använt sig av material från april månads sponsor - Scrapmoment.


Bokomslag som inspirerat Samara
Foto av SamaraJag blev inspirerad av rubriken och att brudparet håller handen.

När det gäller bröllopsfoton så vill jag ha det enkelt och stilrent så inte uppmärksamheten drar till dekorationerna. De här läckra dekorationerna och bandet från april månads sponsor - Scrapmoment, passade helt perfekt.

Layout av Samara

Färgerna och omslagets mystik fångas upp i Kickens layout som även har vissa romantiska inslag.


Bokomslag som inspirerat Kicken
Foto av KickenJag har inspirerats av Vampire diaries bok 2. Jag älskar det mystiska rosa svarta och lät därför layouten gå i dessa färgerna. :)
Layout av Kicken

Att bokomslag kan inspirera och sätta fart på en trytande kreativitet är något som Sarateres visar på i hur hon skapat matchande bokmärken till fyra böcker utifrån deras omslag.

Det första bokmärket hämtar inspiration från bokomslagets färgsättning och lägger till dess dova omslagsbild.


Bokmärke nummer 1

Jag har gjort bokmärken till fyra stycken böcker. Ett kul sätt att använda spillbitar och prova ideér.

Jag brukar göra ett bokmärke eller två när jag vill skapa något men har dåligt med inspiration. Bara att ta en bok och skapa ett bokmärke till den.

Bokmärke av Sarateres

Det andra bokmärket har influenser från bokomslagets färger och stilrena layout.


Bokmärke nummer 2
Bokmärke av Sarateres

För det tredje bokmärket tar Sarateres fasta på såväl färger som det grungeinfluerade mönstret som finns på bokens omslag.


Bokmärke nummer 3
Bokmärke av Sarateres

Färgerna spelar också en roll för det fjärde bokmärket. Här har Sarateres även tagit med formerna med prickar från bokomslaget till bokmärket.


Bokmärke nummer 4
Bokmärke av Sarateres

Formerna är helt klart centrala i Bollebygdbos tolkning. Här är änglaformen central och även färgerna och titelns placering återkommer i kortet.


Jag har nyligen köpt denna inspirerande stickbok. Direkt när jag såg den kom en bild av änglar för mig. Till denna utmaning tyckte jag att det blev en bra grej att inspireras av.
Foto av BollebygdsboJag har kunnat ta vara på restbitar som jag klippt änglar av på frihand. Enkelt och snabbt.

Inuti kortet ska jag skriva några fler verser och sätta in några foton innan det skickas iväg till någon som hör till änglaskaran.

Kort av Bollebygdsbo

Det var alla våra tolkningar. Kom nu ihåg att se och notera detaljer som tilltalar dig nästa gång du tar en bok i din hand. Och skapa! Lycka till!

Om världsbokdagen
FNs Unesco beslutade, efter förslag från Spaniens representanter, vid en generalkonferens 1995 att den 23 april skulle bli hela världens festdag för firandet av böcker, författare och läsning samt värnandet om upphovsrätten och människors fria tillgång till information.

Idén till denna dag kommer från Katalonien i Spanien. Där har man sedan början av 1900-talet firat Sankt Görans (St Georges) dag den 23 april genom att ge en bok i gåva till de man tycker om och av tradition får givaren får en ros tillbaka.

Idén med att uppmärksamma boken kompletterades med en av Unescos kärnfrågor - upphovsrätten. Dagen heter officiellt "the World Book and Copyright Day", det vill säga Världsbok- och upphovsrättsdagen.

Den 23 april förknippas även med flera stora författare. Shakespeare, Cervantes och de la Vega avled detta datum samma år, 1616. Datum förknippas också med bland annat författare som Druon, Laxness, Nabokov, Josep Pla och Manuel Mejía Vallejo.

Under världsbok- och upphovsrättsdagen anordnas ofta aktiviteter som bokbytardagar och olika former av utsällningar med anknytning till böcker och upphovsrätt.

Länkar
Unescos officiella sida för Världsbok- och upphovsrättsdagen
Unescos svenska sida för Världsbok- och upphovsrättsdagen


Skrotbokens länkar
I sagans underbara värld - Alster med inspiration från sagans underbara värld
Det var en gång... - Alster med inspiration från bokens värld
Julklappssstugan 16/12 - Vi gör bokmärken - Exempel på och tutorial för bokmärken av Alien Bling och Tiggy
Astrid Lindgren i våra hjärtan - Alster där Astrid Lindgren och hennes sagor har en central roll
Höstens färger - del 8: Grå och svart - En layout av maxell där barnböcker från förr är med
Harry Potter - en magisk historia - Alster där inspirationen hämtats från Harry Potter

1 kommentarer:

Cissi sa...

Ja, jisses så mycket inspration ett bokomslag kan ge. Titlar..färger.. upplägg.. baksidestexter. Så mycket fint ni skapat! :-D