Tavelstöld

on 21 augusti 2010

av maxell

Idag inspireras vi av ett valfritt konstverk (=en tavla) för skapandet.

Tavelstöld ja. Två stora och kända konststölder ägde rum i augusti. Du har säkerligen hört talas om båda. Dagens datum, den 21a augusti, år 1911 stals "Mona Lisa" av Leonardo Da Vinci från Louvren i Paris och morgondagens datum, den 22a augusti, år 2004 blev tavlorna "Skriet" och Madonnan av Edward Munch stulna från Munchmuseet i Oslo. Båda tavlorna var försvunna under några år innan de kunde återställas.

Med denna bakgrund valde vi att låta oss inspireras av valfritt konstverk (=en tavla) för att skapa något eget... unikt. ;) Vi tar fasta på - bland annat - förmedlad känsla, budskap, motiv, färg, form och upplägg.

Inledningsvis har vi MiaPuh som låtit sig inspireras av en, för detta inlägg, högst relevant tavla. Det är "Skriet" av Edward Munch och hon tar fasta på den känsla som konstverket anses förmedla.


Inspiration från Edward Munchs tavla Skriet
Digital kopia av Skriet hämtad via Wikipedia.



Stämpeln köpte jag för några år sedan. Tycker den är "speciell".

Nu skojade jag till det lite, men alla säger ju att de får sån ångest av skriet. Tja, det finns de som får de av Rea med. :) Tänk om man missar något bra.

Kort av MiaPuh

Vilken härlig stämpel va? Minst sagt "speciell" och - i det här fallet - klockren.

Speciell är också tavlan som inspirerat Bi. Det är en tavla som har en historia och som betyder mycket för henne. Hon inspirerades av såväl motiv och detaljer som minnena och budskapet i sig och skapade ett vackert kort.


Det här är definitivt inte den dyraste tavlan här hemma men absolut den med mest affektionsvärde. Den (och ett par till) hängde över den bäddsoffa som jag sov i när jag var på besök hemma hos mormor som liten. Tavlan har genom ett par olika arvsskiften slutligen hamnat hos mig.

När jag var liten och kvällen var mörk och hemlängtan eller oron smög sig på var det ofta i denna tavla som jag fann tröst.

Foto av Bi



I mitt kort tar jag fasta på den trygghet jag kände vid tanken på den ängel som vakade över mig under nattens timmar.

Förutom det vackra mönsterpappret har jag plockat upp en del motiv ur tavlan i de dekorationer; blommor och fjäril, som jag har använt.

Kort av Bi



Baksidan av kortet och dekorationer.
Det fina mönsterpappret är egentligen mer åt det här hållet färgmässigt - jag har försökt få till rätt nyans i PS.

Kort av Bi

Vi fortsätter med känslorna som en tavla kan förmedla. Här har Pippin inspirerats av och tolkat motivet i sig. Hon lägger även till färgskalan och får en altrad rund ljuvligt romantisk burk.


Jag inspirerades av en tavla vi har hemma. Den är målad av konstnären Johan Arvall och föreställer en liten sjö med ett par svanar.
Foto av Pippin



Jag inspirerades av fåglarna och färgerna. De romantiska rosa tonerna och de fina svanarna. Jag valde att altra en rund burk som jag hade och gjorde den riktigt romantisk. Jag har använt en stämpel med svanar och lade pärlemorrosa papper på burken. Dekorerade med rosa rosor, spets, tyll och pärlor.
Altrad burk av Pippin

Motiven i sig är intressanta som inspiration. Här har Dolores valt att inspireras av motivet och skapat en egen canvas med ett tema hon håller kärt.


Tavlan som jag har inspirerats av är min egen och det är en av mina absoluta favorittavlor här hemma.
Foto av Dolores



Jag är ju som bekant svag för pinuppor och andra vackra damer så jag bestämde mig för att göra en egen sådan tavla. Rotade fram en canvasram som jag hade i gömmorna och utgick från en vacker serviett som jag satte fast med decoupage-tekniken.

Jag valde att inte dekorera tavlan för mycket utan höll den ganska "ren". Ibland stämmer verkligen uttrycket "less is more".

Canvas av Dolores



Skapartext
Canvas av Dolores

Nära och kärt!

Kickens syster har målat tavlan som inspirerat till en layout där färgerna kommer igen.


Tavlan jag har valt att använda som "tavelstöd" har min syster gjort.
Foto av Kicken



Jag valde att ta de blåa och gröna färgerna ur tavlan och göra en blå/grön layout.
Layout av Kicken

Härligt att inspireras av en konstnärlig syster. Det ser vi inte varje dag...

Varje dag ser i alla fall Skberg den här tavlan som inspirerat henne till att skapa en layout. Hon tog fasta på färgerna och även utförandet eller upplägget med horisontella linjer.


Det här är tavlan jag valt att inspireras av. En tavla som sambon ärvt från sina farföräldrar och som jag älskar färgerna i.
Foto av Skberg74



Det var också färgerna jag valde att inspireras av så min layout går i solnedgångens, vattnet och skogens färger. Jag har också försökt jobba med horisontella linjer precis som man ser i tavlan.
Layout av Skberg74

Upplägg ja. Avslutningsvis har vi en hel konstgren som alla som skapar garanterat använder i någon form i varenda alster vi gör. Jag talar såklart om abstrakt konst. Den kommer i enklare och mer avancerade varianter. Flera av dessa konstverk får i alla fall mig att tänka på en grafisk stil och gärna även stilrena alster överlag.

Jag (maxell) valde en tavla som många säkerligen inte anser vara en tavla. Men det är det. Abstrakt konst i sitt esse. :) För min egen tavla tog jag, självklart, fasta på formerna. Jag behöll även färgvalet.


Jag har sedan barnsben haft en viss förkärlek för abstrakt konst av olika slag. Abstrakt konst definieras vanligen som konst som inte imiterar eller direkt skildrar den yttre verkligheten. Men... allt har väl en verklig förebild? Hur som helst har jag valt att inspireras av "Svart fyrkant" av Kazimir Malevitj. Det är olja på duk från 1913.
Bild som i sig själv är public domain



Det är uppenbart hur jag inspirerats av konstverket ifråga. Färger och form. Fast jag har lagt till en extra ruta som sitter på 3D-kuddar i mitten.

Färgerna spelar en viktig roll för min tavla. Det är helt enkelt en påminnelse om att livet aldrig är svart eller vitt. Istället blir det exakt vad man gör det till och ja... det är bäst att göra det på ett vis som man själv kan leva med. ;)

Tavla av maxell

Med den avslutningen ställer vi oss två frågor. 1) Finns något som vi inte kan inspireras av. Svar: Nej. 2) Kan vi någonsin säga att inget eller ingenting har inspirerat oss? Svar: Troligen inte. Samtidigt är det inte alltid som vi vet vad vi inspirerats av. Då bör vi komma ihåg något, nämligen att det är ytterst sällan vi är först med att göra en sak. Tänkvärt. Inte sant?

Här nedan kan du läsa mer om de två kända tavelstölder som inspirerat till detta inlägg. Och sist i inlägget ges länk till ett liknande inlägg där vi låtit oss inspirerats - denna gång av boksomslag.

Om stölden och återställandet av Mona Lisa
Den 21a augusti år 1911 försvann Leonardo Da Vincis tavla "Mona Lisa" från Louvren i Paris. En fransk avantgardepoet vid namn Guillaume Apollinaire hade innan stölden krävt att museet skulle brännas ned och misstankarna riktades därför mot honom. Han fängslades den 7e september misstänkt för stölden och förhör genomfördes även med hans nära vän Pablo Picasso. Båda släpptes dock snart och "Mona Lisa" antogs vara förlorad för alltid.

Ett par år senare kom det dock fram att en anställd på museet, Vincenzo Peruggia, hade stulit konstverket genom att klä ut sig byggnadsarbetare och helt enkelt gömma "Mona Lisa" under sin rock när promenerade ut ur byggnaden. Det framkom att stölden utförts på uppdrag av Eduardo de Valfierno som i sin tur hade givit den franske förfalskaren Yves Chaudron i uppdrag att ta fram en serie reproduktioner av målningen som avsågs säljas som det saknade originalet. Chaudron behövde dock inte originalmålningen och därför kontaktades aldrig Peruggia efter stölden. Istället förvarade Peruggia "Mona Lisa" gömd i sin lägenhet under två år. Till slut tappade han tålamodet och greps den 10e december 1913 när han gav sig till känna hos en konsthandlare i hopp om att få den hittelön som utlovats. Efter denna händelse ställdes "Mona Lisa" ut på flera olika platser runt om i Italien innan tavlan återfördes till Louvren i Paris.

Om stölden och återställandet av "Skriet" och "Madonnan"
Under dagtid den 22a augusti 2004 stal beväpnade rånare tavlorna "Skriet" och "Madonnan" av Edward Munch från Munchmuseet i Oslo. En misstänkt person togs in av norsk polis den 8e april 2004. Dock gick inte tavlorna att finna och även här verkade det ett tag som konstverken försvunnit för alltid. Det gick till och med rykten om att tjuvarna bränt tavlorna för att förstöra bevis. Den 1 juni 2005 satt fyra misstänkta i häkte och det utfäste stadsstyrelsenen av Oslo en belöning på 2 miljoner norska kronor för information som kunde hjälpa till att lokalisera målningarna.

Totalt var sex personer misstänkta för stölden och i maj 2006 dömdes tre av dessa till mellan fyra och åtta år i fängelse. Två av dem dömdes även att betala 750 miljon norska kroner till staden av Oslo. När drygt två år hade passerat sedan stölden återfanns båda tavlorna. Den 31a augusti meddelade den norska polisen att en polisfunktion hade återställt både "Skriet" och "Madonnan" utan att avslöja några omständigheter kring det hela. Rätt snart bekräftades att det rörde sig om originalmålningarna. De var dock skadade med såväl fukt- som slitageskador (repor) och behövde genomgå reparation. Före återställandet ställdes båda tavlorna ut under fem dagar i september 2006 och hela 5 500 personer såg tavlorna under dessa dagar. De reparerade tavlorna ställdes återigen ut från den 23 maj 2008. Några av skadorna på "Skriet" var omöjliga att laga, men det anses ändå att tavlan är komplett.

Skrotbokens länkar
Vi hämtar inspiration från böcker - Under april 2010 inspirerades vi av bokomslag

3 kommentarer:

Linda sa...

Så coola och fina alster!

Karin sa...

Vilka superfina alster ni alla har gjort!
Föll lite extra för Bi´s vackra kort.. Himla fin tavla å så mysig historia med tavlan..
Va duktiga ni är allihopa som skapar så fint med hjärtat! =)

Arvet sa...

Oj, tack! *rodnar*/Bi