Afrika är hett (i vår)...

on 26 april 2010

av maxell

Afrika är hett i vårmodet! Vi följer den trenden och använder oss av mönster som hämtat sina influenser från Afrika.

En stark trend för vårens kläder är afrikanskt och djuriskt. :) Det handlar om djurmönster, kamouflagemönstrat, etniska tryck och mönster, linne(tyg), batik samt jordnära färger och eldfärgat. Den som har besökt en klädbutik på sista tiden har väl inte missat byxdressen och klänningar med puffärmar?

Flera visningar för våren och sommaren 2010 var en rejäl mönsterfest. Léonard, Louis Vuitton, Givenchy, Dries van Noten, Gucci och Marc by Marc Jacobs är några av de som visade upp Afrikamönstrade plagg och de Afrikainspirerade accessoarerna med tofsar, fransar och färgglada pärlor. Några passar även på att stödja handeln med Afrika genom att såväl designa som förlägga produktionen till den aktuella kontinenten.

Skrotboken hakar på och hämtar inspiration från Afrika. Detta inlägg är en ögonkick för alla. Se, njut och inspireras.

Vi inleder med två kort skapade av Bi. De bygger på samma, helt klart Afrikainspirerade, mönsterpapper och Bi visar på hur de kan varieras med temaanknutna detaljer.


Jag gillar mönstret på det här pappret så därför ville jag hålla kortet väldigt enkelt. Ett gult band fick dock förgylla det då mottagaren är en flicka som älskar gult. Den gröna knappen fick hjälpa till att lyfta fram bakgrundspapprets färger.
Kort av BiDetta stilrena mönster fick jag för mig behövde lite gyllene varm embossing. Jag är inte så övertygad om att jag hade rätt i det men med en knapp och en fjäder så blev det i alla fall ett kort till ännu en flicka som fyller år.
Kort av Bi


Papper med mönster som kan vara hämtade från Afrika återfinns också i min (maxells) egen layout där ett kattdjur figurerar.


Som inbiten rocker var min första association alla dessa leopardmönster som spelar en central roll inom rock och då speciellt inom den så kallade Sleazerocken. Jag vet att jag har ett leopardmönstrat papper som går i rosa och svart, men jag kunde inte hitta igen det... så det får sparas till en annan gång. Nästa tanke var att de en bit av ett reklamblad med ett mönster som helt klart hämtat sin inspiration från etniska afrikanska mönster.

Jag tog fram det valda fotot som föreställer "vårt vilddjur". Sedan gick skapandet sin egen väg.

Reklampappret försvann till förmån för en färgmatchad kombination av mönsterpapper från olika tillverkare. På flera ställen har jag lagt in små detaljer från "överblivna" delar av pappren. Jag skar till exempel ut detaljer som påminner om djur som kanske finns på Afrikas savann. Jag tittade på två av de små pappersbitarna som blev över och såg att de såg ut som två helt andra djur - två djur som vårt vilddjur säkerligen har råkat på i sina dagar. Efter lite handpåläggning med skalpellen blev dessa små pappersbitar en kanin och en ekorre. :)

Layout av maxellNärbilder med en "djurisk" känsla :)
Layout av maxell

Vi fortsätter med kattdjuren. Cissis layout bjuder på trendiga djurmönster i flera former. Det är också struktur och känsla.


Tigrar finns inte i Afrika... däremot på Kolmårdens djurpark. Men jag har hört att dom ska plantera in Kinesiska tigrar i Afrika...

Det här blev en layout med många olika material och strukturer. Några av papprena jag använde hade en stark grön kulör; ormskinns-, tigerrandiga och de två med "struktur"... vilket inte var vad jag tänkt mig. Däremot gillade jag strukturen och mönstren. De svarta ränderna på tigerpappret har sammetskänsla. Jag sprejade papprena med "mist" i brun och guld för att de skulle stämma bättre in i temat. Blev riktigt nöjd med resultatet. Papprena fick en läder- och textilkänsla.

Har använt symaskinen och sytt raksöm runt alla papper samt fotot. Blomman i nedre hörnet är gjord av ett oblekt kaffefilter infärgat med mist. Så hittade jag en liten bit leopardmönstrat pälsband... Rubriken är gjord av olika stickers/thickers och rubons. Glitterramen var från början rosa. Jag använde brun chalk för att få en färg som stämde bättre.

Layout av CissiNärbilder med känsla för struktur
Layout av Cissi

Samara har besökt en annan djurpark och stod där öga mot öga med en Afrikansk stolthet - en gorilla. Väl värt att scrappa - självklart med afrikanska inslag.


När vi var på London Zoo såg vi en hel mängd djur. Aporna var Elis väldigt ivrig att få se och vi hade tur. Just när vi fotade en gorilla så vände han på huvudet och tittade rakt mot oss på ett vänligt sätt.

Naturligtvis säljer de souvenirer där också, men ingen apa fick följa med oss hem. Vi hade ändå 6 gosedjur med oss när vi åkte hem till Sverige, det fick räcka, men visst ser den stora apan rätt levande ut - den liksom tittar fram bakom de andra?

Jag passade på att använda några spillpapper till den här sidan. Dekorationerna är stickers. Även bandet med en beltloop på är en färdig 3D-stickers. Jag använde en journalingstämpel att skriva på och ytterligare text fick bli på en liten pappersremsa.

Layout av Samara

Vi avslutar detta inlägg med en layout som nog fångar upp alla de afrikanska och Afrikainspirerade detaljerna som nämndes i början av inlägget. Jag lämnar över bild och ord till Bi.


Nene, en mycket uppskattad och omtyckt kvinna som arbetar som fritidspedagog på den rehab-anläggning vi brukar åka till vart år.

Nene är alltid glad och varm och hjälper alla; stora som små, med ett leende på läpparna.

För Sam har hon kommit att betyda mycket då hon gör sitt bästa för att göra vardagen lite roligare för oss som bor där. För mig betyder hon dessutom en stunds avlastning och barnfri avkoppling. =)

Layout av BiNärbilder med känsla för den afrikanska kulturen
Layout av Bi


Skrotbokens länkar
Vi trendspanar - Information och länkar - med länkar till Skrotbokens alla trendspaningar

0 kommentarer: