Läderlappen

on 5 april 2010

av Birgitta/Bi

På Theater an der Wien uruppfördes den 5 april 1874 en operett av Johan Strauss d.y. Det svenska namnet på den operetten "Läderlappen", får ge oss dagens pysseltema - då vi idag använder minst en detalj som är av läder/läderliknande material eller mönster på våra alster.

Läderlappen (tysk originaltitel: Die Fledermaus), är en operett i tre akter. Den tyska texten skrevs av Karl Haffner och Richard Genée.

Läderlappen har som alla andra operetter en intrig som bjuder kärlek, humor, missuppfattningar, förvecklingar och svartsjuka.

Äkta kärlek
Från oprerettens intrigerande kärlek skall vi ta ett gigantiskt kliv över till den äkta, direkta och sanna kärleken hos två barn som finner varandra.


Jag har gjort en layout med ett foto på min son och hans första bästa kompis, Ji Hun. Jag och min familj bor sedan några år på Taiwan och den enda nackdelen med att bo här måste nog vara då barnen väljer vänner vars familj också är ute på kontrakt. Ji Hun lämnade Taiwan för snart ett år sedan men min son, som älskade Ji Hun som en bror, svarar fortfarande på frågan om hur mångas syskon han har att han har två, hans syster och Ji Hun- hans bror. På min layout har jag skrivit pojkarnas namn tydligt på en rund lädertag.

Det är ju upp till mig som förälder att hjälpa min son att komma ihåg dom människor som betytt mest för honom från den tid han själv kanske inte kommer att komma ihåg. Och detta är en av alla dom saker jag älskar med scrapbooking.

Scrapbooking är det kreativa verktyget jag använder mig av för att, och här lånar jag orden av Skrotbokens egen inspiratör Martina, samla minnen en sida i taget!

Layout av HellenFamiljära närbilder
Layout av Hellen

Från dessa båda "bröder" som har så underbara skratt att man blir glad bara av att se dem skall vi gå vidare till Cissis super coola kille.


Jag ville skapa en layout med riktigt "ruff" känsla, för att framhäva fotot med Simon i sin coola skinnjacka. Jag limmade stryknitar runt cardstocken med lacktryck för att få känslan av läder. Fotot är taget den första dagen som vårsolen börjar värma... och för att få en aning mer vårkänsla la jag till gröna detaljer, en kartong från en blomster förpackning och ett papper med ormskinns-struktur.
Layout av Cissi

Den ruffiga känslan håller vi fast vid och tittar närmre på Lillylvas skönt dekadenta kort.


Jag har en liten samling med skinnbitar som jag ärvt efter min far och det är alltid lika kul att kunna få användning för dem. Stämplade, satte i öljetter och droppade alcoinks på den som jag sedan lackade. Kanten runtom är också den alcoinks, coppar.

Överlag ville jag få den där dekadenta känslan på kortet för att liksom matcha doften av läder...

Kort av LillylvaDekadenta närbilder
Kort av Lillylva

Doften av läder behöver dock inte bara vara dekadent och rockig - den kan vara riktigt "hemvävd" också.


För några veckor sedan trillade jag över en tidning som innehöll instruktioner för hur man gjorde egna filttofflor med skinn på bla undersidan. Självklart var jag tvungen att testa och på layouten syns det färdiga resultatet.
Layout av Mahlin78Skinnbiten är utstansad med min Spellbinder, inte helt lätt, men fy skam den som ger sig. =)
Wellpappen har fått ett lager med Glitter Stickles på sig och en bit tyll runt sig.

Jag har stämplat 2 gånger, med 2 olika färger på akrylfärgen. Rolig effekt som blir dubbelbottnad eftersom jag både handgjort tofflorna och layouten.

Layout av Mahlin78

Det var de "läderlappar" vi hade att bjuda på idag men det finns mer inspiration att finna om du följer länkarna nedan. Vill du läsa mer om operetten Läderlappen finner du en länk även till det.

Hoppas du får en skön avslutning av påskhelgen, kanske lite skön operett att lyssna på under tiden du gräver i dina gömmor och kanske hittar den där läderlappen du sparat till ett lämpligt tillfälle. Rätt tillfälle är kanske nu ...

Länkar
Wikipedia om operetten Läderlappen


Skrotbokens länkar
Skiss #11 av Bi, se Bi:s layout
Rock on av maxell, se Carolas layout

1 kommentarer:

maxell sa...

Vansinnigt inspirerande. /en som gillar läder och vågar stå för det även om det inte är politiskt korrekt i dagens samhälle.. ;)