STENrunda former

on 21 januari 2012

av Mahlin78

Sedan den 19e januari 1520 firas Sveriges forne regent STEN Sture och hans förlorade ben genom att vi kastar kanonkulor i form av snöbollar på varandra för att sedan äta upp kanonkulorna i form av chokladbollar.

En sed som är i utdöende men som fortfarande firas på en del platser. Kanske något att återuppta där du bor?

Vid ett slag på Åsundens is vid Bogesund pågick ett slag mellan Sverige, under ledning av Sten Sture den yngre, och Danmark med Kristian Tyrann i spetsen.
Under slaget blev Sten Sture träffad av en kanonkula som totalt krossade hans ben. Vann slaget gjorde danskarna vilket blev en av anledningarna till att de senare tog makten över Sverige.

Mera sten ...
Den 23 januari 1967 hade Jan Halldoffs film "Livet är STENkul" premiär, den handlade om popålderns livsmönster. Jan Halldoff gjorde flera filmer som oftast var samhällsskildrande, men med inslag av komik.

1983 den 23 januari vinner Ingemar STENmark den alpina världscuptävlingen i slalom i Kitzbühel, Österrike och samma datum 1984 den alpina världscuptävlingen i storslalom i Kirchberg, Österrike. Stenmark vann även fler tävlingar samma datum andra år genom sin aktiva karriär, som varade mellan åren 1973-1989. För mig som är lite för ung för att ha upplevt Stenmark-eran är det lite smått roande att hela Sverige stannade när han åkte, vilket maken kan intyga. Han har fått lektioner inställda pga att alla skulle/ville titta på "Stenis" när han åkte. Uttrycket "Sverige stod still" är nog ingen underdrift.

Med dessa tre olika händelser som bakgrund har vi skapat alster där stenens runda form och ordet sten förekommer i/på våra alster.


På min layout till stenrunda former så har jag ett foto på min gamla fiskekeps. Just på det här kortet så har kepsen hamnat på den steniga stranden och därför fick titeln bli "Fiskepaus bland Sten". En bit wellpapp som varit mellanlägg till tallrikar fick bli dekoration, mönstrat papper som jag skar ut en cirkel utav och foambokstäver, både med och utan glitter. En del utav blommorna fick också glitter på sig.
Layout av GI Lill-HozzanJag är nog en alltigenom rund person, inte bara att se på, utan även känslomässigt och när det gäller former jag gillar.
När vi flyttade till vårt hus för 20 år sedan och jag fick börja anlägga en egen trädgård försvann alla tidigare rakar linjer och jag införde mer och mer runda former. Snart fanns i princip inte en enda rak kant. =)
Grannarna (med egna raka trädgårdar) brukade gå förbi och titta och titta och rätt var det var började en och annan rundad form dyka upp även hos dem. Nu är det visst mer regel än undantag. =)
Så kan det gå ...

Med mycket sten i gångar, sittplatser, rabattkanter med mera, med mera krävs det en viss klurighet att få till runda former. En riktig sten utmaning med andra ord. Hade tyvärr inget varmt tegelmönstrat papper hemma så det fick bli modern betongsten istället.

Luftballongerna kommer sig av att vi bor mitt i ett ballongflygarstråk - under sommaren kommer de förbi flera gånger i veckan vid tjänlig väderlek.

Layout av BiJag har valt att göra ett ATC kort med temat sten eller egentligen är temat saker jag gillar att göra låter kanske konstigt men jag är en stensamlare och har alltid varit, när jag är utomlands eller på stenstränder så hamnar alltid någon sten i fickan. Dom runda formerna har jag valt att "gömma" under aluminiumtejpen, där finns olika runda saker som nyckelring, brads, punchinella och knapp.
ATC-kort av skberg74Runda former och sten kanske är en svår kombo, men jag gjorde en layout om de sk Kungastenarna som finns alldeles uppe på hembygdsområdet vid vårt hus. Där har de senaste 4 svenska kungarna varit på besök och ristat in sitt namn i berget. Får väl lov att se över baksidan av tomten och rensa ogräset till Kronprinsessan Victoria dyker upp framöver...

Jag skar ut en cirkel mitt på det ena mönstrade papperet och som dekoration de runda knapparna.Jag brukar ofta använda chipboarddekorationer som mallar och därför ritade jag av en chipboard-krona på cardstock och färgade in med stämpeldyna och embossade med kopparfärgat embosspulver. Till sist en mera ovanlig dekoration i form av hönsnät, men ganska effektfull tycker jag.

Layout av GI Hozzan

Mycket kungar blir det! Idag är det återigen dags för alpina världscupstävlingar med svenskt deltagande. Vi får hålla tummarna för att det blir någon svensk seger! En kung i backen kanske :-)

Skrotbokens länkar
- CAPS LOCK av maxell
- Trendiga julkort i grafiska mönster av Bi
- Tona ner och lyft färg, del 1 av 2 av maxell
- Det goda livet av Bi
- Rallykurvor av maxell
- Nejlikor av kaffefilter av Pippin
- Vi använder förpackningar som finns i köket av maxell
- Barnens påsk av maxell
- Julklappsstugan 20/12 - Gör egna julgranskulor av maxell
- Julklappsstugan 16/12 - Vi gör bokmärken av Alien Bling och Tiggy
- Min hemstad: Vi ser klart på en bit svensk historia av maxell

0 kommentarer: