Nytt år - nytt sparande?

on 2 januari 2012

av Birgitta/Bi

Storhelgerna är snart över och med det följer kanske uppvaknandet till en krass ekonomisk situation. Med anledning av det nya året nystartar vi med sparande - givetvis i stilade sparbössor.

Runt hela världen råder ett osäkert ekonomiskt läge med lågkonjunktur. Privatekonomin drabbas vilket märks än mer under de av tradition ekonomiskt tyngst belastade månaderna januari-februari.

Skillnaden mellan rika och fattiga blir allt större. Nyrikedomen slår nya rekord liksom siffrorna för det antal som lever i fattigdom i Sverige idag.

Bakomliggande tanke ...
År 2012 är det också exakt 20 år sedan den svenska kronan flöt och räntorna var skyhöga. Vi är nog många villaägare som minns det året med fasa.

Datumet är valt med tanke på att rektor Manfred Björkquist den 14 januari 1912 (det vill säga ganska exakt 100 år sedan) utfärdade ett upprop för insamling av medel till en ny pansarbåt, vilket sedermera ledde till bildandet av Svenska pansarbåtsföreningen.

Bakom detta upprop låg dock den plan som civilingenjören David Bergman några veckor tidigare hade gjort upp och just den 2 januari 1912 delgav överingenjören August Decker.

Denna insamling skedde som motreaktion på de, under hösten 1911, kraftigt minskade anslagen till militären, i enlighet med de vallöften som nytillträdda liberalerna givit under valkampanjen.

Det insamlade beloppet växte med över 1 150 000 kr. i veckan och uppgick 4 maj, hundradedagen av föreningens tillvaro, till 15 021 530 kr.

En imponerande summa. Vill du läsa mer följer du länken sist i inlägget.

Vi inspireras av sparandet ...
Den imponerande spariver som ledde till nybyggnationen av ett pansarfartyg kan vi kanske inte mäta oss med, men som man brukar säga: "Många bäckar små bildar stor, stor å". =)

Vi nöjer oss med det mer blygsamma sparandet men oavsett hur mycket eller litet vi än kan spara så kan spargrisen vara vacker att se på.

Idag tillverkar och/eller altrar vi sparbössor. På var sparbössa ska något i guld (färg) vara med.

Hozzan som är en av våra gästinspiratörer för januari får börja med sin sparbössa.


Utmaningen med att skapa en sparbössa tilltalade mig genast och är min första som gäst-inspiratör för Skrotboken, Januari 2012.

Jag tänkte att detta ska vara en "ego-sparbössa" för min egen skull och för saker jag vill spara till för just mina egna njutningar under 2012, därav titeln "Njut av 2012".

Då 2011 varit ett tungt år med många tråkiga saker så vill jag att denna Sparbössa ska symbolisera en nystart och möjlighet att spara till just det som ger mig glädje, att både utsidan och det som sparas i den ska få förgylla min tillvaro. En Lyxig känsla var min prioritering och därför altrade jag en chipsburk med massor av vitt och guld på utsidan och att det förhoppningsvis blir massor av guld på insidan så småningom.

Sparbössa av HozzanNjutbart
Sparbössa av Hozzan

Även Mahlin78 sparar för egen räkning och hon har ett tydligt och efterlängtat mål med sitt sparande.


Jag har gjort mig en sparbössa som ska få stå framme som dekoration här hemma. Målet med vad jag ska spara till är även det glasklart - ett nytt objektiv! Så tanken är att alla mynt och kanske någon tjuga kommer hamna häri och så får jag räkna innehållet vid halvårsskiftet och se hur långt jag har kommit =D
Sparbössa av Mahlin78Objektiv motiv?
Sparbössa av Mahlin78

Nästa sparare sparar kanske för fler? Undrar hur långt resan kommer att gå?


Jag har altrat en Pringlesförpackning och gjort en sparbössa av den. Jag klädde förpackningen med ett papper med kartmotiv, dekorerade med några stadsnamn jag klippt ut från ett annat papper & en biljett. Jag använde självhäftande bokstäver i skummaterial och skrev sparbössa med. Sen skar jag en skåra för mynt i locket
Sparbössa av SpacegirlTänkbart resmål?
Sparbössa av Spacegirl

Medan Spacegirl drömmer om kommande resor låter sig Kosepute nöja med att kort och gott samla in "pengar". Tydligt och rakt besked
men med en utsmyckning som får fantasin om en eventuellt bakomliggande anledning till sparandet att sätta fart. Något till boendet? Något blommande?


Jag har använt en liten Pringlesburk som jag har klätt in med papper och dekorationer. Jag har skurit hål i locket så att alla mynt passar i. Alltid bra med en fin sparbössa som man kan slänga sina mynt i. Alla bäckar små ni vet. ;)
Sparbössa av KoseputeSmåsparande?
Sparbössa av Kosepute

Efter Koseputes "många bäckar små ..." beger vi oss till dagens sista alster signerat av Cissi. Här längtar hon efter att ymnighetshornet skall flöda över. ;)


En sparbössa tillverkad av en altrad mjölkförpackning. Öppningen är ihopknuten med ett band så att man kan öppna och tömma den när den blivit full. Ordspråket kommer jag ihåg från en porslinssparbössa som min mormor hade på sin köksbänk. "Här ska sparas många klöver, töm mig när jag rinner över". Textplattan har jag gjort i datorn skrivit ut och monterat på kraftig vit kartong och kantat med guldig pearlmaker samt fyllt i det vita med en penna.
Sparbössa av CissiDrömmar i rosa
Sparbössa av Cissi

Jag hoppas att dagens inlägg har gett lite inspiration till både sparbösseskapande och sparande. Som Povel Ramel skrev "Det är de små, små detaljerna som gör det ..."

Lycka till!

Länkar
Wikipedia om Svenska pansarbåtsföreningen


Skrotbokens länkar
Skogen ger oss mycket - vad ger du tillbaka av maxell - Innehåller en "Spargris" av GI Nina/NHL

2 kommentarer:

Pysselfröken sa...

wow så många snygga sparbössor. Man kanske skulle knåpa ihop en?
God fortsättning!
Kram

Arvet sa...

God fortsättning själv!

Klart att du skall göra det. Skicka sen gärna en länk till din bössa så även vi får njuta av den. Lycka till med skapandet och sparandet!

/Bi